ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μπροστά σε μια σκληρή μάχη

Στο ρυθμό του «μαζί τα φάγαμε» εφημερίδες του στενού κυβερνητικού πυρήνα επιμένουν να παρουσιάζουν επιμέρους προβλήματα σαν την αιτία για τη χρεοκοπία.

Παράδειγμα: Δείχνουν κάποιους κομπιναδόρους που παίρνουν σύνταξη και κρύβουν το γεγονός ότι το ίδιο το αστικό κράτος χρωστάει 11 δισ. στο ΙΚΑ, ενώ άλλα 9 δισ. χρωστάνε αυτοί που δεν κολλάνε ένσημα στους εργάτες. Κρύβουν το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις δίνουν άφθονο χρήμα στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις απαλλάσσοντας τες από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Είναι διπλή η κομπίνα. Γιατί κρύβουν πως το βασικό πρόβλημα είναι η καπιταλιστική κρίση στη διάρκεια της οποίας οξύνεται το πρόβλημα του χρέους και γιατί κρύβουν πως το χρέος δεν ανήκει στο λαό.

Η διπλή απόκρυψη παράγει κέρδος: Μένει στο απυρόβλητο το σύστημα, ενοχοποιούνται τα θύματά του, οι εργαζόμενοι.

Για μια ακόμα φορά σ' ένα σύνθημα έχει διατυπωθεί έγκαιρα η αλήθεια: την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία.

Κάθε βήμα που θα κάνουν πίσω από αυτή τη διακήρυξη οι εργαζόμενοι, είναι βήμα μπρος για τους καπιταλιστές.

***

Επειδή είναι θέμα χρόνου η επίσημη αναγγελία της χρεοκοπίας (κι ας την πουν όπως θέλουν).

Επειδή η εργατική τάξη είναι ήδη χρεοκοπημένη.

Επειδή όποια μορφή κι αν πάρει η στάση πληρωμών θα γίνει με τους όρους που θέλουν οι καπιταλιστές.

Γι' αυτό για την εργατική τάξη έχει περάσει προ πολλού ο καιρός της αναμονής.

Κατηγορηματικά πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει τη ζημιά.

Αυτό όμως πρέπει να το επιβάλει. Με τον οργανωμένο αγώνα της να επιβάλει να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν το χρέος, να ανατρέψει την ίδια την αιτία του προβλήματος, τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Κι αυτό σημαίνει πάλη για την εξουσία.

Σ' αυτήν την προοπτική προσπαθούν να βάλουν εμπόδια όσοι γανώνουν το κεφάλι των εργατών εμφανίζοντας τους το πρόβλημα ως πρόβλημα διαχείρισης. Για να μη φτάσει να κατανοήσει ότι έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω.

***

Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα σημαντικά τμήματα του πληθυσμού ακουμπάνε τις ελπίδες τους στα δύο βασικά κόμματα της αστικής τάξης αλλά και στα συμπληρώματά τους, ελπίζουν, δηλαδή, ότι πράγματι μπορεί μια άλλη διαχείριση να δώσει κάποια λύση, δείχνει πως δεν έχει γίνει κατανοητό όσο η κατάσταση επιβάλλει, πως είναι θέμα χρόνου πια η καταστροφή, πιο σωστά πως μεγάλα τμήματα του λαού ήδη καταστρέφονται. Γιατί το σύστημα πάσχει βαθιά. Γιατί το σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Γιατί το σύστημα καταστρέφοντας ένα τμήμα του κεφαλαίου, θέλοντας να σώσει το μεγαλύτερο μέρος του, καταστρέφει πριν απ' όλα μαζικά την εργατική δύναμη.

Για την εργατική τάξη δεν έχει καμιά σημασία αν η στιγμή της καταστροφής θα ανακοινωθεί επισήμως τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη. Είναι ήδη χωμένη στη χρεοκοπία.

Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της στο κύριο μέτωπο: να αφαιρέσει την εξουσία από τα μονοπώλια.

Η μάχη θα 'ναι σκληρή. Και το μόνο ερώτημα που γίνεται ανεκτό ιστορικά είναι πώς απ' αυτή τη μάχη η εργατική τάξη θα βγει λιγότερο λαβωμένη, πώς θα πάθουν μεγαλύτερη ζημιά οι καπιταλιστές, πώς θα ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που δε θα έχουν θέση οι καπιταλιστικές κρίσεις.

Οσο πιο ισχυρό το ΚΚΕ, τόσο πιο αποτελεσματικά τα όπλα της εργατικής τάξης σ' αυτή τη μάχη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ

ΑΠ' ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ: «Αντεξε μόλις δύο εβδομάδες σιωπής μετά την επεισοδιακή ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πριν ξεστομίσει την -μέχρι πρότινος- απαγορευμένη λέξη "χρεοκοπία"! (...) μόλις πριν από μερικές ημέρες δεν προσπαθούσε με νύχια και με δόντια όλο το στελεχικό δυναμικό της κυβέρνησης να πείσει τους βουλευτές της να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα γιατί αυτός ήταν ο μοναδικός δρόμος για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία; (...) "Σγουρός ή χρεοκοπία", το περυσινό φθινόπωρο. "Μνημόνιο ή χρεοκοπία", τον Μάιο. "Μειώσεις μισθών ή χρεοκοπία", τον φετινό χειμώνα. "Ασήκωτους φόρους ή χρεοκοπία", την άνοιξη. Και Σγουρός και Μνημόνιο και μειώσεις και φόροι και χρεοκοπία. Επιλεκτική ή όπως αλλιώς θα την ονομάσουν οι ειδικοί, λίγη σημασία έχει... (...) σήμερα περιγράφεται ως επιλεκτική ή μερική ή όπως αλλιώς. Αύριο το πρωί, μπορεί να χαρακτηριστεί ολική, μοιραία, οριστική... (...) η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα: Τι άλλαξε από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και σήμερα οδεύουμε προς την καταστροφή; Αν δεν επαρκούν όλες αυτές οι θυσίες που μέχρι σήμερα κάνουν οι πολίτες για να διασωθεί η χώρα, ποιος εγγυάται ότι και οι επόμενες δεν θα χαθούν στη δυσθεώρητη μαύρη τρύπα;» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ: «Η ελεγχόμενη χρεοκοπία φαίνεται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας. Οι ανταγωνισμοί, ωστόσο, κλιμακώνονται, ακριβώς επειδή τα καπιταλιστικά κράτη, οι τράπεζες και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας επιδιώκουν να διασφαλίσουν τη μικρότερη δυνατή ζημιά από τη δεδομένη απαξίωση κεφαλαίου (...) Τα μονοπώλια επιδιώκουν να βγάλουν την ουρά τους έξω από την καταστροφή κεφαλαίου (...) κυβερνήσεις κρατών που βρίσκονται ψηλά στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπως η Γερμανία, επιδιώκουν να μπάσουν στο παιχνίδι τους ιδιώτες, για να επιμεριστεί και σ' αυτούς το κόστος από την ελεγχόμενη χρεοκοπία (...) Για το λαό, η πλουτοκρατία και τα κόμματά της έχουν αποφασίσει τη βίαιη χρεοκοπία του, με τσάκισμα κάθε δικαιώματος, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της ΕΕ με φτηνότερους εργάτες και να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο. Γι' αυτό, τα αντιλαϊκά μέτρα και οι ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ. Σωτηρία για το λαό, μέσα στο φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης, δεν υπάρχει. Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για την απόκρουση της επίθεσης, στη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του συστήματος που φορτώνει την κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη στις πλάτες του λαού. Με ισχυρό ταξικό κίνημα και συμπόρευση με το ΚΚΕ» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ για να σωθεί το κεφάλαιο από τη χρεοκοπία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπαράζ μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αναπτυξιακό πακέτο με 14 δισ. από το ΕΣΠΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Νέα περαίωση για 500.000 επαγγελματίες

ΕΘΝΟΣ: Περαίωση τώρα ή έλεγχοι-εξπρές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ερχεται νέα περαίωση για όλους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εγγύηση καταθέσεων μέχρι και το 2012

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αποκλείει τη χρεοκοπία κατηγορηματικά ο Βενιζέλος

Η ΑΥΓΗ: Σύρονται στην «επιλεκτική χρεοκοπία»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα παιδία παίζει

Ο ΛΟΓΟΣ: Χαμένη στη μετάφραση η... χρεοκοπία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χαμένος στη μετάφραση ο ΓΑΠ για τη «μερική στάση πληρωμών»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 14 προτάσεις της ΟΝΝΕΔ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χοντρό ψέμα

«Oι αποκαλύψεις για το μεγάλο φαγοπότι στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που καταδεικνύει με τον πιο θλιβερό τρόπο γιατί η χώρα έφτασε στο κατώφλι της χρεοκοπίας και παρά τις όποιες προσπάθειες είναι αδύνατο να σταθεί στα πόδια της, να κάνει το πρώτο δειλό βήμα και να βγει από τη μέγγενη των δανειστών» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

...και μισή αλήθεια

«...το ελληνικό κράτος μπορεί να μην είχε οδηγηθεί ποτέ σε κατάσταση χρεοκοπίας, αν είχε καταφέρει να συλλάβει έστω ένα μέρος της φοροδιαφυγής. Ακόμη και σήμερα, αν ήταν σε θέση να φέρει στα δημόσια ταμεία ένα σημαντικό μέρος από τις πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν θα ήταν έρμαιο των καθημερινών απειλών για χρεοκοπία, «επιλεκτική» ή άλλη. Χώρια που τα μέτρα, τα οποία επέβαλε σχεδόν στο σύνολο των πολιτών, θα ήταν λιγότερο επώδυνα και περισσότερο αποτελεσματικά (...) Στους καταλόγους των μεγάλων οφειλετών και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων φιγουράρουν πολλές γνωστές επιχειρήσεις και πρόσωπα με δράση στο δημόσιο βίο και με δημόσιο λόγο που συχνά προκαλεί (...) Και όμως, είτε αφήνονται στο απυρόβλητο είτε τους γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις. Ας ξεκινήσει από αυτούς το "άτεγκτο" υπουργείο Οικονομικών. Ας στείλει έναν μεγαλοοφειλέτη στη φυλακή, ώστε να πείσει τους υπολοίπους ότι εννοεί αυτά που λέει. Και μετά, ας φτάσει και σε όσους χρωστάνε 5.001» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ