ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέα επίθεση κατά του λαού με υπερψήφιση μέτρων λιτότητας

Ενα στα 5 νοικοκυριά σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία

Από γενική απεργία που διοργανώθηκε το Μάρτη, ενάντια στις περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες
Από γενική απεργία που διοργανώθηκε το Μάρτη, ενάντια στις περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες
ΡΩΜΗ._

Υπερψηφίστηκαν και στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας ύψους 79 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τετραετία. Συγκεκριμένα, υπέρ των μέτρων ψήφισαν 314 βουλευτές, κατά 280 βουλευτές, ενώ υπήρχαν και δύο αποχές. Ο Πρόεδρος της χώρας Τζ. Ναπολιτάνο χαρακτήρισε «θαύμα» το ότι το κοινοβούλιο κατάφερε να προχωρήσει με τόσο γρήγορους ρυθμούς, χάρη στην συμφωνία κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος», που περιόρισε τις τροπολογίες, καταψηφίζοντας όμως τα μέτρα.

Στο όνομα της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού ελλείμματος και της μείωσής του στο 0,2% του ΑΕΠ από το 4,6% που ήταν το 2010, εγκρίθηκαν μέτρα που προβλέπουν τη μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης και τη συγχώνευση μικρότερων δήμων, την αύξηση του φόρου για τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών με ομόλογα, την έκτακτη εισφορά για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τις 90.000 ευρώ ετησίως, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον εφαρμόζεται πλέον η καταβολή 10 ευρώ από κάθε ασφαλισμένο που θέλει να συνταγογραφήσει φάρμακα και επιβάλλεται ένα χαράτσι 25 ευρώ για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε επείγουσες εξετάσεις και επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των ιταλικών νοσοκομείων. Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι προηγούμενες ανακοινώσεις για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών «Enel» (ηλεκτρική ενέργεια), «Finmeccanica» (αμυντική βιομηχανία) και «Eni» (Εθνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων).

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Istat) ανακοίνωσε χτες πως ένα στα πέντε νοικοκυριά ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία στο φτωχότερο τμήμα της χώρας, το νότο, με μία στις 2 οικογένειες. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε πως πάνω από 8 εκατομμύρια Ιταλοί (περίπου το 14%) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και περίπου 3 εκατομμύρια (το 5%) ζουν σε συνθήκες «εξαιρετικής φτώχειας».

ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Αναγνώριση των αντικαθεστωτικών για να χρηματοδοτηθούν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε αναγνώριση του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ως «μοναδικής νόμιμης κυβερνητικής αρχής στη Λιβύη» προχώρησε, χθες, η Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου. Δεν ήταν, μέχρι χθες βράδυ τουλάχιστον, σαφές, αν σε αναγνώριση των αντικαθεστωτικών προχώρησε ή θα το πράξει και η Αφρικανική Ενωση, αλλά και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης. Το σημαντικό αυτό διπλωματικό βήμα φαίνεται ότι επιλέχθηκε ως ο λιγότερο δαπανηρός, για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τρόπος να χρηματοδοτηθούν οι αντικαθεστωτικοί, και το ένοπλο σκέλος τους, προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος σε στρατιωτικό επίπεδο, αφού είναι προφανές ότι ουδείς «σύμμαχος» είναι τόσο πρόθυμος, ώστε να συνεισφέρει με χερσαίες δυνάμεις στην επέμβαση.

Η αναγνώριση αυτή προσφέρει, σε νομικό επίπεδο, τη δυνατότητα να ξεπεραστεί το εμπόδιο του «παγώματος» των λογαριασμών του λιβυκού καθεστώτος που έχει επιβληθεί διά μέσου κυρώσεων και την παράδοση τμήματος των τεράστιων αυτών ποσών στους αντικαθεστωτικούς, εκπρόσωπος των οποίων, και χθες, έθετε το ζήτημα πιεστικά. «Χρειαζόμαστε κεφάλαια, κεφάλαια, κεφάλαια», δήλωνε ο Μαχμούντ Σααμάν, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, χαρακτηρίζοντας «δραματική» την έλλειψη κονδυλίων.

Σημαντική ώθηση έδωσε η αναγνώριση των αντικαθεστωτικών, εκ μέρους της Ουάσιγκτον, με την Χίλαρι Κλίντον να δηλώνει κυνικά ότι πρόκειται για βήμα που «συνδέεται με τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης» και να θέτει και συγκεκριμένα όρια που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον, δεν έχουν «πειστεί» από τους αντικαθεστωτικούς. Η Κλίντον τόνισε ότι «η αναγνώριση ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι θα δρομολογηθεί διαδικασία εκδημοκρατισμού με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων και ισχύει μέχρι την ανάδειξη μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης».

Στα αποσπάσματα του τελικού ανακοινωθέντος που είδαν το φως της δημοσιότητας καλούνται, σαφώς, για άλλη μια φορά ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι συνεργάτες του να εγκαταλείψουν την εξουσία. Επίσης, εξουσιοδοτείται ως εκπρόσωπος της Ομάδας Επαφής ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο Αμντούλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ, να ενημερώσει τη λιβυκή ηγεσία για «ένα πακέτο συμφωνία» που καταλήχθηκε και προβλέπει κατάπαυση πυρός, αποχώρηση των Καντάφι από την εξουσία και έναρξη διαδικασίας «μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να αναδειχθεί καταρχάς μεταβατική κυβέρνηση. Η επιλογή του αλ Χάτιμπ ως διαπραγματευτή έγινε γιατί, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, οι όποιες προσπάθειες «έμμεσων επαφών που έγιναν μέχρι σήμερα, απέβησαν άκαρπες».

Μετά το πέρας της συνόδου, έγινε γνωστό ότι το ολικό τελικό ανακοινωθέν θα δοθεί, εντός των επόμενων ωρών ή ημερών, στη δημοσιότητα συνοδευόμενο από το κείμενο της «συμφωνίας - πακέτο» στην οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες.

  • Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της Ομάδας Επαφής, ένα ακόμη περιστατικό έρχεται να αναδείξει την ιμπεριαλιστική υποκρισία περί «της τύχης των αμάχων κ.λπ.». Η ισπανική φρεγάτα «Almirante Juante Borbon» περιφέρεται εδώ και πέντε μέρες στη Μεσόγειο με 100 μετανάστες που περισυνέλεξε με τη βοήθεια Ιταλίας και Μάλτας, καθώς ουδείς δίνει άδεια ελλιμενισμού, γιατί δε δέχεται τους μετανάστες! Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μεταξύ των μεταναστών, που είναι Τυνήσιοι, Λίβυοι και Γκανέζοι, συγκαταλέγονται 17 γυναίκες (οι 4 έγκυες) και 8 παιδιά.
ΣΥΡΙΑ
Αιματηρότατη και η χθεσινή Παρασκευή

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις από την έναρξη των διαμαρτυριών κατά της ηγεσίας Ασαντ στα μέσα Μαρτίου, συγκαταλέγονται οι χθεσινές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις και στις περισσότερες περιπτώσεις βάφτηκαν με αίμα. Σύμφωνα με αντικαθεστωτικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χθες, στους δρόμους βρέθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ μέχρι νωρίς το απόγευμα αναφέρονταν 20 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι ίδιες αυτές πηγές μεταφέρουν ότι ο στρατός, και πάλι, άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών με τις σκληρότερες συγκρούσεις να σημειώνονται στα προάστια της Δαμασκού, στο Ιντλέμπ, στην Ντεράα, στην Ντούμα, ενώ ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Χάμα, Ντέιρ αλ Ζορ, Χομς, Χαλέπι και Μιντάν. Από την άλλη πλευρά, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που έδειχναν ορισμένους ενόπλους από μακριά υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ομάδες σαμποτέρ που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και επιτίθενται σε δυνάμεις ασφαλείας και σε οπαδούς της ηγεσίας Ασαντ.

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή φαίνεται ότι ήταν μία από τις πλέον πολύνεκρες ημέρες, η Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε να έχει πιο συγκρατημένο ύφος από ό,τι σε προηγούμενες δηλώσεις της. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωνε, από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε στην 4η σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, ότι «η Συρία δεν γυρνά πίσω και ο Ασαντ έχει απονομιμοποιηθεί στα μάτια του λαού του, ο οποίος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την τύχη του». Κατά πολλούς αναλυτές, η Κλίντον προσπάθησε, με τον τρόπο αυτό, να διατηρήσει τις πιέσεις αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επέμβασης στη Συρία.

Την ίδια ώρα, η γαλλική επιθεώρηση «Les Echos» φιλοξενούσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Ιράν σπεύδει να στηρίξει οικονομικά τη συριακή οικονομία, που λόγω των διαδηλώσεων πλήττεται, με τρίμηνο δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων και επιπλέον έκτακτη βοήθεια 5,8 δισ. δολαρίων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνεργασία στην Ενέργεια

ΡΩΜΗ.-- Η συνεργασία του κεφαλαίου της Ρωσίας και της Γερμανίας διευρύνεται. Στην ιταλική πρωτεύουσα, η γερμανική επιχείρηση Ενέργειας «RWE» και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» υπέγραψαν την Πέμπτη συμφωνία για να συνάψουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα. Ο διευθύνων σύμβουλος της «RWE», Γιούργκεν Γκρόσμαν, και ο ομόλογός του στην «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ, υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο κατανόησης, με απώτερο στόχο να κατασκευάσουν από κοινού νέες, ή και να επεκτείνουν παλιές - εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου και ηλεκτροπαραγωγής σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, στη Βρετανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Φωστήρες στην εξαπάτηση!

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του «Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» (FDP) εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και ευρωβουλευτής, είναι η τελευταία περίπτωση από μία σειρά αστών πολιτικών στη Γερμανία που διαπιστώθηκε ότι οι διδακτορικοί τους τίτλοι ήταν προϊόν λογοκλοπής. Με τον πιο επίσημο τρόπο ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Βόννης ανακοίνωσε ότι εκπίπτει του τίτλου του.

Θυμίζουμε απλά ότι αρκετά αστικά ΜΜΕ στην Ελλάδα είχαν εμφανίσει τον εν λόγω κύριο ως ειδήμονα για τα ζητήματα των «δημοσιονομικού ελλειμμάτος» και του «χρέους», που συμβούλευε την Ελλάδα.

Αλλοι αστοί πολιτικοί που επίσης έκαναν ...διατριβή στη λογοκλοπή ήταν ο πρώην υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Καρλ Τεοντόρ τσου Γκούτενμπεργκ, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σιλβάνα Κοχ Μέριν επίσης από το FDP, ενώ ανάλογες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και η χριστιανοδημοκράτισσα υπουργός της Κάτω Σαξωνίας, και βουλευτής από το FDP. Ολοι αυτοί είναι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, που μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες κατακρεουργούν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα στη χώρα τους και στις άλλες χώρες της ευρωένωσης. Φωστήρες στην εξαπάτηση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ