ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2011
Σελ. /28
Μετά το φόβο

Πανικός στα δελτία: «χτύπημα» ρεκόρ των CDS στη Γαλλία, κρίση ολόκληρης της ΕΕ!

Θλίψη και των αγίων σ' όσους επέμεναν να μιλάνε για το ελληνικό πρόβλημα.

Θέμα χρόνου να αρχίσουν να μιλάνε για γενικευμένη κρίση.

***

Ο Παπανδρέου αποκλείει τις εκλογές «στην παρούσα συγκυρία» που σημαίνει ότι σ' ένα μήνα κάλλιστα μπορεί να επικαλεστεί άλλη συγκυρία για να κάνει εκλογές. Μια επιλογή που όχι μόνο δεν την έχει απορρίψει η αστική τάξη, αντίθετα ένα τμήμα της μάλλον την επιδιώκει καθώς αφού έχουν παρθεί όλα τα μέτρα που έχει αξιώσει, ελπίζει ότι θα έχει και μια αναβαπτισμένη στη λαϊκή εντολή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ανεμπόδιστα τη σημερινή πολιτική.

***

«Τραβήξατε το σωληνάκι του ασθενούς από την εντατική»!

Ποιοι έκαναν αυτό το ανοσιούργημα; Οι ταξιτζήδες. Ετσι δήλωσε ο Τσίμας στο «Mega». Την κατάσταση προσπάθησε να σώσει ο Οικονομέας που προκειμένου να αποδείξει ότι οι ταξιτζήδες έχουν άδικο δήλωσε: «μη λέτε ότι σας κορόιδεψε το ΠΑΣΟΚ, γιατί αν κατέβαινε στον δρόμο όποιος τον κορόιδεψε το ΠΑΣΟΚ θα είχαν κατέβει εκατομμύρια». Σωστός! Είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν κατέβει στο δρόμο. Και πρέπει να κατέβουν. Οχι γιατί τους κορόιδεψε το ΠΑΣΟΚ αλλά γιατί παθαίνουν τα πάνδεινα από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

***

Μεγάλη η χάρη του τουρισμού. Αλλά μπροστά στο δίλημμα αν θα αβγαταίνουν τα κέρδη της κάθε πολυεθνικής του τουρισμού ή θα ζήσουν οι άνθρωποι που με τη δουλειά τους παράγονται τα κέρδη, η απάντηση είναι προφανής: Να χαθεί η πολυεθνική.

Το βεβαιώνουν όσοι έχουν φτάσει ήδη στο «δεν έχω να πληρώσω».

Στις γειτονιές ήδη οι απειλές για την καταστροφή δεν πιάνουν τόπο. Τι να φοβηθεί αυτός που του έχουν κόψει το ρεύμα; τι να φοβηθεί αυτός που χάνει το σπίτι του; Τι η οικογένεια που ζει με δυο επιδόματα ανεργίας; Τι να φοβηθούν τα παιδιά που δε θα συνεχίσουν στο Λύκειο και τι τα παιδιά που είναι στο πανεπιστήμιο για δίπλωμα στο «πλένω πιάτα»;

Για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού τα πράγματα είναι «μετά το φόβο». Είναι στο ψάξιμο. Οχι γενικά μιας εναλλακτικής, αλλά μιας συγκεκριμένης λύσης.

Αυτή η λύση βρίσκεται στην πάλη σήμερα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία.

***

Το ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας στην ανάλυσή του για την καπιταλιστική κρίση. Κι αυτό είναι η εγγύηση για να βρει πλατιά ανταπόκριση το κάλεσμά του. Οτι «για να αποκρούσει τα χειρότερα που έρχονται ο λαός πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Να απλώσει τη συντονισμένη δράση του παντού, απορρίπτοντας κάθε παραλλαγή της αστικής διαχείρισης. Να απαιτήσει να πληρώσει άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο και όχι η λαϊκή οικογένεια και τα ασφαλιστικά ταμεία. Να συγκρουσθεί σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο με την πολιτική της κατεδάφισης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μείωσης των μισθών, άμεσης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Να κινηθεί, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί παντού, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στο σωματείο, στο συνδικαλιστικό κίνημα, να οργανωθεί ενάντια στους καπιταλιστικούς θεσμούς εκμετάλλευσης και καταπίεσής του. Μόνο σε αυτήν την πορεία μπορεί να αρχίσει η αποδυνάμωση κάθε καπιταλιστικής διακυβέρνησης, κάθε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η σύγκρουση με τους νόμους και τη βία της εκμετάλλευσης».

Ετσι που να νιώσουν τον πραγματικό φόβο η τάξη του κεφαλαίου και οι πολιτικοί υπάλληλοί της, που προβάλλουν το φόβητρο της χρεοκοπίας.

Γιατί είναι δεδομένο πια πως μόνο ο δρόμος ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας, του σοσιαλισμού, μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αξιοποιώντας τις πλούσιες εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, διαγράφοντας το χρέος και συνάπτοντας αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Απλές κουβέντες, καθαρές κουβέντες, που δε μένουν σε διαπιστώσεις, αλλά λένε ευθέως στην εργατική τάξη τι να κάνει, γι' αυτό και εξαφανισμένες από τα αστικά μέσα ενημέρωσης.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ Τ' ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ

«ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ»: «Οσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές στην παρούσα συγκυρία, λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις». Με αυτήν τη φράση, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του σήμερα στην «Κ», βάζει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ «ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ»: «η "Monde" τη βάφτισε "σενάριο της φρίκης". Διότι όποια λύση και αν επιλεγεί, το βέβαιο είναι ότι όχι μόνο θα έχει τεράστιο κόστος αλλά και ότι ουδείς μπορεί σήμερα να προεξοφλήσει το κόστος της (...) όλοι φοβούνται την ενεργοποίηση εξελίξεων τις οποίες δεν θα ελέγχουν (...) εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επιχειρούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για κάθε ενδεχόμενο. Υποψιάζομαι ότι "οι ατυχείς εκφράσεις" δεν είναι καθόλου ατυχείς και εντάσσονται σε μια προσπάθεια διαχείρισης ενός ενδεχομένου το οποίο δεν γνωρίζουν ακριβώς. Οπως είναι λογικό, λοιπόν, μας προετοιμάζουν για το χειρότερο (...) Με τη γενικότερη εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης που παρουσιάζει η κυβερνητική παράταξη, δεν θα βρεθεί κανείς πρόθυμος να της απλώσει το χέρι (...) Ολα αυτά, βεβαίως, συγκροτούν άλλο ένα επιχείρημα υπέρ του δρόμου των εκλογών. Ο οποίος θα καθίσταται μονόδρομος όσο η κυβέρνηση αδυνατεί να ανορθώσει την οικονομική κατάσταση και να προσφέρει στη χώρα μια ορατή προοπτική, όσο οι κοινωνικές πιέσεις και αντιδράσεις θα πολλαπλασιάζονται» (από άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΔΕΝ ΦΟΒΙΖΕΙ ΠΙΑ Ο ΔΡΑΚΟΣ: «η ίδια η κυβέρνηση επέσειε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ως ένα όπλο που θα κάνει όσους την αμφισβητούν να περιορίσουν τις φωνές τους (...) Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως σήμερα μια ανάλογη αναφορά για πρόωρες εκλογές από την πλευρά της κυβέρνησης θα ηχούσε ως απειλή (...) η πλειοψηφία της κοινής γνώμης - όπως καταγράφεται στις μετρήσεις - βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο απογοήτευσης από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, που, ακόμα και χωρίς εναλλακτική πρόταση μπροστά της, θέλει να τιμωρήσει τη σημερινή κυβέρνηση (...) φωνές σαν του Α. Λοβέρδου που σχεδόν απειλητικά αφήνει να εννοηθεί ("Real news") πως η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, σήμερα δεν έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα...» (από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Για την οικονομική κρίση και το χρέος. Υπάρχει λύση: Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τοκογλυφικά παιχνίδια με το ελληνικό χρέος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Στρώνουν το χαλί στη χρεωκοπία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αγωνία για τη λύση

ΤΑ ΝΕΑ: Εδώ και τώρα λύση για την Ελλάδα

ΕΘΝΟΣ: Στήριξη ΗΠΑ για τη μάχη της Πέμπτης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ενα 24ωρο γεμάτο Χίλαρι!...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανάσα από τη Ρώμη χωρίς ρώμη

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μονόδρομος οι εκλογές με οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα του χρέους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανευθυνότητα οι πρόωρες εκλογές

Η ΑΥΓΗ: Συνασπισμός εξουσίας με τις ευρύτερες αντιμνημονιακές δυνάμεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Περαίωση με 300 ευρώ για 500.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα: Τακτοποίηση κατά περίπτωση

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Κρύβει το οικογενειακό αυθαίρετο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Καθαρές κουβέντες

«Σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εφαρμόζεται σήμερα πολιτική "Μνημονίου Διαρκείας" που οδηγεί το λαό σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση και διασφαλίζει φθηνότερη εργατική δύναμη, επιταχύνει τη συγκέντρωση, συγκεντροποίηση του κεφαλαίου (...) Στη Γαλλία, στη Βρετανία, στην Αυστρία αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι εισφορές των εργαζομένων. Στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία αυξάνονται θεαματικά οι άδικοι έμμεσοι φόροι. Στην Αυστρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Τσεχία, στην Ιρλανδία, μειώνονται σημαντικά οι μισθοί των εργαζομένων και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων

***

(...) όλα τα προηγούμενα χρόνια, το κράτος δανείσθηκε για να υπηρετήσει τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου και τώρα καλεί τους εργαζόμενους να πληρώσουν (...) καμιά παραλλαγή αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, ούτε να διαμορφώσει φιλολαϊκή διέξοδο απ' αυτήν (...) Οποια κατάληξη και αν έχει η διαπάλη μεταξύ διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών κρατών, θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί η επίθεση της άρχουσας τάξης για διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στους μονοπωλιακούς ομίλους

***

(...) Η "επαναδιαπραγμάτευση" που ζητά η ΝΔ αφορά νέα μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου (...) Βαθιά λαθεμένες είναι οι θέσεις του ΣΥΝ/Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για διαχωρισμό του δημόσιου χρέους σε νόμιμο και παράνομο - επαχθές, καθώς και για τη δυνατότητα φιλολαϊκής μετεξέλιξης της ΕΕ. Αυτές οι θέσεις ανοίγουν την πόρτα για να πληρώσει ο λαός την κρίση και το μεγαλύτερο μέρος του "νόμιμου" δημόσιου χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται (...) Από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβάλλεται η λύση της εξόδου από την ευρωζώνη και της διαγραφής του χρέους αφήνοντας άθικτη την εξουσία του κεφαλαίου (...) προβάλλει στην ουσία ως γραμμή πάλης μια εναλλακτική διαχείριση στο πλαίσιο του συστήματος που μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να συμβάλει στην προσωρινή ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

***

(...) Η λύση για τους εργαζόμενους δεν είναι η επιστροφή προς τα πίσω, στον προστατευτισμό της καπιταλιστικής οικονομίας σε εθνικό επίπεδο, αλλά προς τα εμπρός για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό»

(Αποσπάσματα από την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ