ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Απαίτησαν άμεσες λύσεις στα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών

1.200 νήπια και βρέφη κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Στενάζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι έμποροι

Εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες ζουν με την αγωνία αν τα παιδιά τους θα πάνε σε δημοτικό παιδικό σταθμό για να μπορέσουν οι ίδιοι να βγουν στο μεροκάματο
Εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες ζουν με την αγωνία αν τα παιδιά τους θα πάνε σε δημοτικό παιδικό σταθμό για να μπορέσουν οι ίδιοι να βγουν στο μεροκάματο
Bασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες με την απόρριψη των αιτήσεών τους για συμμετοχή των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι έμποροι που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα δημοτικά τέλη, καθώς και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων, ανέδειξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας προγραμματίζει με διάφορες προφάσεις - μέσω της διοίκησης του Βρεφοκομείου - το κλείσιμο 5 παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι και παιδιά λαϊκών οικογενειών να πεταχτούν στο δρόμο. Μάλιστα, στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκαν πλήθος γονείς από παιδικούς σταθμούς όπως από τον 9ο του Αγ. Παύλου, τον 7ο του Αγ. Ιωάννου, τον 1ο του Βοτανικού κ.ά.

Μιλώντας για το θέμα στο ΔΣ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, τόνισε:

«Συνολικά 1.200 παιδιά κινδυνεύουν να μη γίνουν δεκτά, για άλλη μια χρονιά, στους παιδικούς σταθμούς, λόγω του ότι δεν υπάρχουν υποδομές και εργαζόμενοι για να εξυπηρετήσουν αυτές τις οικογένειες. Την ίδια στιγμή αντί το μέλημα της δημοτικής αρχής να είναι η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών σε χώρους που ανήκουν στο δήμο και η εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων, προσανατολίζεται στο κλείσιμο ορισμένων παιδικών σταθμών. Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Οι άμεσες προτάσεις μας είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των γονιών, να μειωθούν τα τροφεία κατά 50% και φυσικά να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης δεσμεύτηκε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Μείωση τελών ζητούν αυτοαπασχολούμενοι

Μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν επίσης και αυτοαπασχολούμενοι - μικρομεσαίοι έμποροι που αγωνίζονται με την ΠΑΣΕΒΕ. Οι αλλεπάλληλοι φόροι και τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων, τους έχουν οδηγήσει στο όριο του κλεισίματος, ενώ αρκετοί ήδη έχουν βάλει λουκέτο. Ζήτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης να εκθέσουν τις απόψεις τους, με επίκεντρο τη μείωση των δημοτικών τελών και τη ματαίωση των σχεδιασμών παράδοσης του ιστορικού κέντρου στην εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά η δημοτική αρχή αρνήθηκε.

Ο Ν. Σοφιανός επισήμανε πως «έχουμε ζητήσει από το Γενάρη να συζητηθεί και να αποφασιστεί, ως μια ανάσα ανακούφισης, να μειωθούν άμεσα τα δημοτικά τέλη κατά 50% στους μικρομαγαζάτορες και η χρηματική απώλεια να καλυφτεί από αύξηση στα τέλη των μεγαθηρίων και των τραπεζών. Ολο αυτό το διάστημα στα μαγαζιά τους δεν μπαίνει δεκάρα τσακιστή και από το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα επιβάλει νέο χαράτσι στους μικροεπαγγελματίες». Ο δήμαρχος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και αρκέστηκε να πει πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών.

Τέλος, με αφορμή την απόλυση 32 συμβασιούχων εργαζομένων στον Οργανισμό Νεολαίας Αθλησης Αθήνας και την επικείμενη απόλυση άλλων περίπου 1.000 συμβασιούχων εργαζομένων στο δήμο μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, ο Ν. Σοφιανός έθεσε ξανά το θέμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς όλων των εργαζομένων στο δήμο. Σημείωσε πως η θέση του δημάρχου για προσπάθεια κάλυψης του θέματος με τριετή παράταση των συμβάσεων δεν αποτελεί λύση, καθώς οι εργαζόμενοι και σε καθεστώς ομηρίας θα βρίσκονται και τους υπονομεύει το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κατήγγειλε την απόφαση για διάλυση του ΙΓΜΕ

Tην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που είναι ο δημόσιος φορέας που ασχολείται με την έρευνα του ορυκτού πλούτου της χώρας, κατήγγειλε χθες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου και απαίτησε να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τη διάλυση του ΙΓΜΕ και ότι δε θα μείνει χωρίς δημόσιο φορέα έρευνας η χώρα. Στη συνέχεια όμως, προχώρησε στη συκοφάντηση του Ινστιτούτου και των εργαζομένων του λέγοντας ότι απαιτείται εξοικονόμηση και εξορθολογισμός των δαπανών του. Είπε ότι το ΙΓΜΕ χρηματοδοτείται κατά 80% από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα ιδρύματα στο εξωτερικό και ανέφερε ότι έχει διπλάσιο ή τριπλάσιο προσωπικό από όσο τα Ινστιτούτα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου είπε ότι ο υφυπουργός δεν είναι ειλικρινής στην απάντησή του, αφού η απόφαση για τη διάλυση - συγχώνευση του ΙΓΜΕ έχει ήδη παρθεί στη διυπουργική επιτροπή και η διοίκησή του έχει ανακοινώσει ότι δεν χρειάζεται τουλάχιστον 200 εργαζόμενους του Ινστιτούτου.

Πρόκειται, κατήγγειλε, για μια εγκληματική πολιτική που στόχο έχει να περάσει χωρίς εμπόδια ο ορυκτός πλούτος της χώρας στα χέρια των διάφορων αρπακτικών, ενώ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση έχει προκαλέσει την κατακραυγή πανεπιστημίων και επιστημονικών φορέων. Η χώρα μας, τόνισε η βουλευτής, χρειάζεται το ΙΓΜΕ, στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου φορέα με αποκεντρωμένη διάρθρωση ο οποίος θα πραγματοποιεί τις έρευνες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης προς όφελος του λαού.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απόφαση σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Το τελικό χτύπημα στο λεγόμενο «νεκρό χρόνο» των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται εποχιακά έρχεται να δώσει απόφαση του Αρείου Πάγου, καθώς για την καταβολή της αποζημίωσης για απόλυση δεν προσμετρά το «νεκρό» διάστημα που ο εργαζόμενος δεν απασχολούνταν στην ξενοδοχειακή μονάδα. Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμό 305/2011 απόφασή του έκρινε ότι οι εποχιακοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν θα αποζημιώνονται για τη «νεκρή» περίοδο.

Η εν λόγω απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα που απομένει από την αφαίρεση του χρόνου των «νεκρών» περιόδων. Και αυτό γιατί «στο νεκρό χρόνο - κατά τους αρεοπαγίτες - η σχέση εργασίας διακοπτόταν και ο μισθωτός μπορούσε να απασχοληθεί σε άλλον εργοδότη»!

Μία ακόμη φωτιά στη Ζάκυνθο

Μία ακόμη φωτιά ξέσπασε χτες στη Ζάκυνθο η οποία έκαψε δασική έκταση. Στην περιοχή Λαγκαδάκια επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 2 υδροφόρες του Δήμου και ένα ελικόπτερο. Το μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν σε δύσβατο σημείο, ενώ δεν κινδύνευσε κατοικημένη περιοχή.

Επίσης, πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα στην Μακρισία Ηλείας. Στον τόπο επενέβησαν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα και 2 αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δύο μέτωπα, με διαφορά λίγων λεπτών το απόγευμα του Σαββάτου στην Κεφαλλονιά. Οι φωτιές στην περιοχή Κοκολάτα και Πλατύ Γιαλό κατέστρεψαν εκτάσεις κοντά στο Αργοστόλι σε απόσταση 3 έως 5 χλμ από την πόλη. Στα Κοκολάτα η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στον Πλατύ Γιαλό-Χελμάτα, η οποία έκαψε δασικές εκτάσεις.

Παραπέμπονται σε δίκη 8 από τους 11

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για 8 από τους 11 κατηγορούμενους της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» δείχνει το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με το υπ' αριθμό 2192/2011 βούλευμα τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της παραπομπής επτά κατηγορουμένων και κατά πλειοψηφία μίας συγκατηγορουμένης τους.

Σε δίκη παραπέμπονται οι Ν. Μαζιώτης, Π. Ρούπα, Κ. Γουρνάς, Χρ. Κορτέσης, Ευ. Σταθόπουλος, Σαρ. Νικητόπουλος και Κ. Κατσένος, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος. Αντίθετα, η Μ. Μπεραχά παραπέμπεται κατά πλειοψηφία με ψήφους 2 έναντι 1 μόνο για το αδίκημα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Επίσης, το δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε από κάθε κατηγορία τρεις κατηγορούμενους ως μέλη της οργάνωσης, για τους οποίους κρίθηκαν μη επαρκή τα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι από τους οκτώ που πρόκειται να δικαστούν, προσωρινά κρατούμενοι είναι οι Ν. Μαζιώτης, η σύζυγός του Π. Ρούπα και ο Κ. Γουρνάς, ενώ οι κατηγορούμενοι Χρ. Κορτέσης, Ευ. Σταθόπουλος και Σ. Νικητόπουλος αποφυλακίστηκαν με την επιβολή περιοριστικών όρων μετά από πρόσφατο - δεύτερο - βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που απέρριψε την αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι επτά κατηγορούνται για τα αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρήξεις και απόπειρας ανθρωποκτονιών κατά συρροή (κακουργήματα).

Οπως σημείωσε στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο αρμόδιος Εισαγγελέας Απ. Μακρόπουλος, η δράση της οργάνωσης αφορά το διάστημα από την 1η Ιούλη 2003 μέχρι 9 Απρίλη 2010, οπότε και έγιναν οι πρώτες συλλήψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ