ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Για τα λαϊκά προβλήματα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα από τη μέχρι τώρα υλοποίηση του νόμου «Πρόγραμμα Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική δομή της χώρας.

Ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η εξάμηνη εφαρμογή του Ν. 3852/2010 "Πρόγραμμα Καλλικράτης" αποδεικνύεται έμπρακτα ότι έχει βασική αποστολή την υλοποίηση της κεντρικής πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, η οποία εκφράζεται με τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, την ανατροπή και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις και την πολιτική χειραγώγηση των εργαζόμενων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Οι περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Περιφερειών και των Δήμων το 2010 - 2011 ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ με πρόσχημα τα χρέη και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Νέες μεγάλες περικοπές προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και ο εφαρμοστικός νόμος. Αυτό θα σημάνει νέες απολύσεις εργαζομένων.

Οι τεράστιες ελλείψεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, τα αθλητικά κέντρα, τα ΚΑΠΗ κ.λπ., παράλληλα με την παντελή έλλειψη έργων υποδομής, θα επιδεινώσουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών της λαϊκής οικογένειας. Την ίδια στιγμή, ανακοινώνονται νέες μειώσεις φόρων στις Ανώνυμες Εταιρείες, παράδοση τομέων του Δημοσίου στα μονοπώλια και λειτουργία του εναπομείναντος δημοσίου με αμιγώς ιδιωτικο - οικονομικά κριτήρια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου:

-- Να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις το υπάρχον προσωπικό που δουλεύει με κάθε είδους συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

-- Να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και δωρεάν οι υπηρεσίες και οι κοινωνικές δομές των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας. Εργα υποδομής για κάλυψη όλων των αναγκών.

-- Να εξασφαλιστεί η στελέχωσή τους με προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με βάση τις διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Λουκέτο» σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Το ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου αποφάσισε το κλείσιμο τουλάχιστον δύο σταθμών αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες νήπια και βρέφη λαϊκών οικογενειών

Το κλείσιμο δύο τουλάχιστον δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών αποφάσισε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Βρεφοκομείου του Δήμου Αθηναίων, αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών. Το Διοικητικό Συμβούλιο, υλοποιώντας την πολιτική του «μεσοπρόθεσμου», που ιδιωτικοποιεί ακόμη και την ανάγκη του εργαζόμενου να αφήνει τα παιδιά του σε παιδικό σταθμό, ξεκίνησε τη συζήτηση για το κλείσιμο ή την αναστολή λειτουργίας πέντε συνολικά βρεφονηπιακών σταθμών. Πρόκειται για τους: 9ο στον Αγιο Παύλο (Φαβιέρου 46), 7ο στον Αγιο Ιωάννη (Σεφέρη 4), 9ο στα Κάτω Πετράλωνα, 1ο Βοτανικού και 4ο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Μέχρι το βράδυ που συνεχιζόταν η συνεδρίαση, είχε αποφασιστεί, κατά πλειοψηφία, να κλείσουν οι δύο πρώτοι.

Στην τοποθέτησή της η Αλέκα Μπενάτου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε πως το κλείσιμο των σταθμών οφείλεται στην πολιτική του ΔΝΤ, που απαιτεί μείωση του κρατικού τομέα προς όφελος του ιδιωτικού, ζήτησε δε να μην κλείσει κανένας σταθμός. Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι σταθμοί μειώνονται και απολύεται προσωπικό, προκειμένου να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η Αλ. Μπενάτου αναφέρθηκε στους «πρόθυμους», οι οποίοι θα υλοποιήσουν αυτήν την πολιτική, ενώ ανέφερε ότι την ίδια στιγμή υπάρχουν προτάσεις και έχουν δεσμευτεί οικόπεδα για να κτιστούν σταθμοί, αλλά όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε τίποτα με ευθύνη των δημοτικών αρχών. Σε άλλο σημείο ανέφερε πως 35 από τους 94 σταθμούς που είχαν καταγραφεί το 2009 δεν είχαν επαρκή αύλειο χώρο. Απευθυνόμενη στα μέλη του ΔΣ ρώτησε γιατί δεν έχει γίνει τίποτα γι' αυτό το θέμα μέχρι σήμερα από τις δημοτικές αρχές.

Σε παρέμβασή της η Ηλέκτρα Φραντζή, από την Ομάδα Γυναικών Σεπολίων της ΟΓΕ, χαρακτήρισε βάρβαρα αυτά τα μέτρα, προσθέτοντας ότι πολλά παιδιά δεν τα στέλνουν οι γονείς τους στους σταθμούς, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα τροφεία. Ανέφερε επίσης ότι είναι δικαιολογία το κλείσιμο ενός σταθμού λόγω προβλημάτων στους σοβάδες. Πρέπει να επισκευαστεί άμεσα και να νοικιαστούν άλλα κτίρια, επισήμανε. Επέκρινε επίσης τη λειτουργία των Επιτροπών Επιλογής και χαρακτήρισε απαράδεκτα τα κριτήρια που θέτουν. Πρότεινε, τέλος: Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να καλυφτεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα τροφεία, να μη γίνει καμιά απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εκδήλωση της Αχτίδας Δικηγόρων

Η Αχτίδα Δικηγόρων Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση για τη δημοσίευση των Πρακτικών της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (10-14 Οκτώβρη 1950) με ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, αύριο Πέμπτη 21/7, στις 5.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3 - Αθήνα).

ΝΑΟΥΣΑ
Εκδήλωση για την κρίση και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Σε εκδήλωση με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη 21/7, στις 7.30 μ.μ., στο Κιόσκι της Νάουσας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις στον κλάδο των κατασκευών και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Μηχανικών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη 21/7, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Πολιτική συγκέντρωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Συμπεράσματα από τις τοπικές κινητοποιήσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα πραγματοποιήσει η ΚΟ Ιεράπετρας του ΚΚΕ την Παρασκευή 22/7, στις 8 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα «Μαρία Λιουδάκη» στην Ιεράπετρα, με ομιλητή τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος.

-- Οι ΚΟΒ και ΟΒ Πετρούπολης του ΚΚΕ καλούν σε λαϊκό γλέντι, με λαϊκούς και ικαριώτικους ρυθμούς απ' το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», την Παρασκευή 22/7, στις 9 μ.μ., στα Γήπεδα Γρηγορίου, Αγία Τριάδα Πετρούπολης.

Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα σε ναυτεργάτες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση ναυτεργατών στο πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», αύριο Πέμπτη 21/7, στις 10 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ