ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ - ΠΡΟΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Ρυθμίσεις προς όφελος του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο στην κοινοβουλευτική επιτροπή

Ρόλο τροχονόμου των διάφορων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων επιφυλάσσει στο κράτος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση «Ανεξάρτητης Αρχής» για τις συμβάσεις και τις προμήθειες του Δημοσίου και τη λεγόμενη «προπτωχευτική διαδικασία», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό κινείται μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και, αντίθετα, βρίσκεται πολύ κοντά στις προσδοκίες των μεγιστάνων του κεφαλαίου, των οποίων όλες τις αξιώσεις τις κάνει δεκτές.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είπε, στήνεται το έδαφος για τη δημιουργία μιας νέας εποχής κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, αφού οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου ζητούν φρέσκα δάνεια και πάμφθηνο προσωπικό και στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, το κεφάλαιο θέλει να εμποτίσει σ' αυτή τη λογική όλους τους κρατικούς αρμούς. Προωθείται, συνέχισε, η ανταγωνιστική λογική στις προμήθειες του Δημοσίου, κάτι που θα εξοντώσει βίαια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και προσαρμόζεται η νομοθεσία στις επιταγές των μεγιστάνων που επιδιώκουν το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Παραδείγματα υπάρχουν άφθονα όπως η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο, η γέφυρα Ρίου - Αντίρριου, όπου το κράτος χρυσοπλήρωσε τους «επενδυτές» οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα έργα για χρόνια. Ο Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας κρατικός φορέας σχεδιασμού, εκτέλεσης και διαχείρισης των δημόσιων έργων, καθώς και κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, σχεδιασμού και διανομής του φαρμάκου όπου δραστηριοποιούνται τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

Σχετικά με τη λεγόμενη «προπτωχευτική διαδικασία» ανέφερε ότι αυτή ενισχύει το τραπεζικό κεφάλαιο στις διαδικασίες εξαγοράς επιχειρήσεων και προσαρμόζει το Δίκαιο στις απαιτήσεις του ΣΕΒ.


ΚΛΑΔΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Αύξηση τζίρου και κερδών εν μέσω κρίσης

«Ευκαιρία» αποδείχτηκε η κρίση για τις εταιρείες του κλάδου

Αύξηση τζίρου και αύξηση κερδών εμφάνισαν το 2010 οι βιομηχανίες προϊόντων πετρελαίου, ενώ σημαντική αύξηση τζίρου κατέγραψαν επίσης οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία DIRECTION BUSINESS REPORTS δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι οι εταιρείες του κλάδου αντιστέκονται σθεναρά στην οικονομική κρίση, σε βάρος των εκατομμυρίων εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ενεργειακές ανάγκες τους, δίπλα στις άλλες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2010 σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών των 13 βιομηχανιών (τα 2 διυλιστήρια, βιομηχανίες λιπαντικών κλπ.) κατά 29,87%, στα 13,095 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2009. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 6,49% στα 377,5 εκατ. ευρώ. Τη «μερίδα του λέοντος» στον κύκλο εργασιών την έχουν τα ΕΛΠΕ με 7,681 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με 4,879 δισ. ευρώ και τρίτη είναι η CYCLON ΕΛΛΑΣ με 476 εκατ. ευρώ.

Αυτή ακριβώς η κατάσταση δικαιώνει τη θέση του ΚΚΕ για συγκέντρωση ολόκληρου του ενεργειακού τομέα σε έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας. Κάθε άλλη επιλογή σημαίνει αυτόματα περισσότερα βάρη για τα νοικοκυριά και περισσότερα κέρδη για τους επιχειρηματίες, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες περιόδους. Είναι φανερό, και πάλι, ότι οι συνέπειες δεν είναι ίδιες για όλους, μάλιστα ορισμένοι δεν τις αντιμετωπίζουν καν. Στη δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι εταιρείες εμπορίας, ωστόσο μέσα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού οι μεγαλύτερες από αυτές, άλλες θυγατρικές των εταιρειών πετρελαίου και άλλες όχι, αντιμετωπίζουν την κατάσταση ως ευκαιρία για να μειωθούν οι ανταγωνιστές και να ενισχύσουν τα μερίδιά τους.

Στις 78 εταιρείες εμπορίας καυσίμων και λιπαντικών, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 24,44%, στα 13,678 δισ. ευρώ, ωστόσο τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν κατακόρυφη πτώση της τάξης του 95,66%, στα 3,015 εκατ. ευρώ, από 69,549 εκατ. ευρώ το 2009.


ΤΖΙΡΟΣ - ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Ανοδικά το Μάη, λόγω εξαγωγών

Οι θετικές εξελίξεις σε μια μικρή ομάδα βιομηχανικών κλάδων (ενέργεια, βασικά μέταλλα, φαρμακευτικά εμπορεύματα), ώθησαν ανοδικά και τους δείκτες του κύκλου εργασιών και των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία το μήνα Μάη. Και αυτό λόγω της δραστηριότητας της εξωτερικής αγοράς, καθώς η εγχώρια συνεχίζει να χειμάζεται από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών (τζίρος) στη βιομηχανία το μήνα Μάη, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εμφανίζει αύξηση 9,8%, έναντι αύξησης 13,3% που σημειώθηκε την ίδια περίοδο του 2010 προς το 2009. Σε μέσα επίπεδα της δωδεκάμηνης περιόδου Ιούνης 2010 - Μάης 2011 προς Ιούνης 2009 - Μάης 2010, προκύπτει αύξηση 5,1%, έναντι μείωσης 14,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 9,8% το Μάη οφείλεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 0,6% και της εξωτερικής αγοράς κατά 26,4%. Μεγάλη αύξηση 29% παρουσίασε ο τζίρος στα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα, στα βασικά μέταλλα (26,2%) και στα μηχανήματα - είδη εξοπλισμού (21,2%). Αντίθετα, μεγάλη πτώση -32,6% σημείωσαν τα μη μεταλλικά ορυκτά, -20,9% οι εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων, -41,5% τα μηχανοκίνητα οχήματα - ρυμουλκούμενα - ημιρυμουλκούμενα, -13,1% τα είδη ένδυσης κ.λπ.

Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και με τις νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, με την εγχώρια αγορά να κινείται σε αρνητικό έδαφος και την εξωτερική αγορά να αυξάνεται εντυπωσιακά, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε παράγωγα πετρελαίου, φαρμακευτικά εμπορεύματα και βασικά μέταλλα. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, οι νέες παραγγελίες βιομηχανικών εμπορευμάτων το Μάη, σημείωσαν αύξηση 8,4%, ενώ σε μέσα επίπεδα αυξήθηκαν κατά 5,1%.

Η αύξηση των νέων παραγγελιών το Μάη κατά 8,4%, οφείλεται στη μείωση της εγχώριας αγοράς κατά 3,9% και στην αύξηση της εξωτερικής αγοράς κατά 22,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ