Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Αύξηση τζίρου και κερδών εν μέσω κρίσης

«Ευκαιρία» αποδείχτηκε η κρίση για τις εταιρείες του κλάδου

Αύξηση τζίρου και αύξηση κερδών εμφάνισαν το 2010 οι βιομηχανίες προϊόντων πετρελαίου, ενώ σημαντική αύξηση τζίρου κατέγραψαν επίσης οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία DIRECTION BUSINESS REPORTS δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι οι εταιρείες του κλάδου αντιστέκονται σθεναρά στην οικονομική κρίση, σε βάρος των εκατομμυρίων εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ενεργειακές ανάγκες τους, δίπλα στις άλλες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2010 σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών των 13 βιομηχανιών (τα 2 διυλιστήρια, βιομηχανίες λιπαντικών κλπ.) κατά 29,87%, στα 13,095 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2009. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 6,49% στα 377,5 εκατ. ευρώ. Τη «μερίδα του λέοντος» στον κύκλο εργασιών την έχουν τα ΕΛΠΕ με 7,681 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με 4,879 δισ. ευρώ και τρίτη είναι η CYCLON ΕΛΛΑΣ με 476 εκατ. ευρώ.

Αυτή ακριβώς η κατάσταση δικαιώνει τη θέση του ΚΚΕ για συγκέντρωση ολόκληρου του ενεργειακού τομέα σε έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας. Κάθε άλλη επιλογή σημαίνει αυτόματα περισσότερα βάρη για τα νοικοκυριά και περισσότερα κέρδη για τους επιχειρηματίες, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες περιόδους. Είναι φανερό, και πάλι, ότι οι συνέπειες δεν είναι ίδιες για όλους, μάλιστα ορισμένοι δεν τις αντιμετωπίζουν καν. Στη δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι εταιρείες εμπορίας, ωστόσο μέσα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού οι μεγαλύτερες από αυτές, άλλες θυγατρικές των εταιρειών πετρελαίου και άλλες όχι, αντιμετωπίζουν την κατάσταση ως ευκαιρία για να μειωθούν οι ανταγωνιστές και να ενισχύσουν τα μερίδιά τους.

Στις 78 εταιρείες εμπορίας καυσίμων και λιπαντικών, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 24,44%, στα 13,678 δισ. ευρώ, ωστόσο τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν κατακόρυφη πτώση της τάξης του 95,66%, στα 3,015 εκατ. ευρώ, από 69,549 εκατ. ευρώ το 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ