ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΑΥΣΤΡΙΑ
Διπλωματική ένταση λόγω αντισοβιετικής υστερίας

Πρόσφατα από τη Λιθουανία εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Μιχαήλ Γκολοβάτοφ, πρώην συνταγματάρχη των σοβιετικών αρχών ασφαλείας (ΚΑ ΓΚΕ ΜΠΕ), ο οποίος συμμετείχε στις 13 Γενάρη του 1991 στα αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, όπου σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Οι λιθουανικές αρχές κατηγορούν τη Σοβιετική Ενωση για την αιματοχυσία, την ώρα που υπάρχουν αποκαλυπτικά στοιχεία κι ομολογίες που αποδεικνύουν πως επρόκειτο για προβοκάτσια των εθνικιστικών κύκλων.

Στις 14 Ιούλη ο Γκολοβάτοφ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αυστρίας, στη βάση του εντάλματος της Λιθουανίας, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος την επομένη μέρα λόγω ανεπάρκειας αποδείξεων. Στη συνέχεια ο Ρώσος αξιωματικός επέστρεψε στη χώρα του. Οι αρχές της Λιθουανίας κατηγόρησαν τη Ρωσία για άσκηση πολιτικής πίεσης προς την Αυστρία στην υπόθεση αυτή.

Το ΥΠΕΞ της Λιθουανίας απαίτησε εξηγήσεις από την Αυστρία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Αυστρίας ως «πολιτικά αδικαιολόγητη ενέργεια, που διασύρει τη συνεργασία των χωρών της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του λιθουανικού ΥΠΕΞ, η Λιθουανία σκόπευε να ανακρίνει το Ρώσο αξιωματικό, σχετικά με την υπόθεση του 1991, καθώς και να του επιβάλει ποινή φυλάκισης. Λιθουανία κι Αυστρία αντάλλαξαν διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας.

Στο πλευρό της Λιθουανίας βρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας και της Εσθονίας, που σε κοινή ανακοίνωσή τους δήλωσαν: «Η απόφαση για την απελευθέρωση του Γκολοβάτοφ υποτίμησε την ισχύουσα διεθνή νομική συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για ποινικές υποθέσεις, καθώς και την ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης».

Από την άλλη, θέση για το ζήτημα πήρε κι η επίτροπος της ΕΕ για τις υποθέσεις Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία αναγνώρισε τη νομιμότητα των ενεργειών των αυστριακών αρχών, αναφέροντας πως στην ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπεται η έκδοση των ύποπτων μόνο εάν τα εγκλήματα, για τα οποία κατηγορείται το ύποπτο πρόσωπο, έχουν διαπραχθεί μετά το 2002.

Να σημειωθεί πως η αντικομμουνιστική αντισοβιετική ηγεσία της Λιθουανίας σέρνει τον προσεχή Σεπτέμβρη στα δικαστήρια τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, Αλγκιρντας Παλέτσκις, γιατί δημόσια αμφισβήτησε την αντισοβιετική εκδοχή των παραπάνω γεγονότων.


Ι.Π.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σε τρεις φάσεις οι εκλογές για λόγους διαφάνειας

ΚΑΪΡΟ.--

Τη διενέργεια των πρώτων βουλευτικών εκλογών, μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία, με νέο τρόπο ανακοίνωσε, χθες, εκπρόσωπος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι εκλογές θα διεξαχθούν, την πρώτη αυτή φορά τουλάχιστον, σε τρεις φάσεις. Οι κάλπες θα ανοίξουν σε διαφορετικές ημερομηνίες σε διάστημα ενός μήνα, και θα γίνουν ανά περιοχή, με τη χώρα να χωρίζεται σε τρία τμήματα και 120 εκλογικές περιφέρειες. Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι υποτίθεται η διαφάνεια και η αξιοπιστία της διαδικασίας, την οποία θα επιβλέπουν δικαστές ενώ ο στρατός θα έχει, όπως ειπώθηκε, μόνο την ευθύνη της ασφάλειας.

Η τελική ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθεί μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, μετά από την απόφαση αναβολής τους στην οποία υποχρεώθηκε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό έντονη λαϊκή πίεση καθώς η πλειοψηφία των οργανώσεων και των δυνάμεων που συμμετείχαν στο κίνημα κατά του Μουμπάρακ ζητούσαν «χρόνο» για να οργανωθούν οι νέες πολιτικές δυνάμεις και να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι έτσι ώστε να μην επικρατήσουν με ευκολία όσες δυνάμεις έχουν, ήδη, ισχύ όπως είναι οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και το κόμμα του Μουμπάρακ.

ΚΙΝΑ
Νέα αυτοκτονία εργαζόμενου στην «Φόξκον»

Στα κάτεργα της «Φόξκον»
Στα κάτεργα της «Φόξκον»
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενας άνδρας 21 ετών, εργαζόμενος στην «Foxconn» αυτοκτόνησε σε εργοστάσιο της εταιρείας στο νότιο τμήμα της Κίνας στην επαρχία Σετζέν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Economic Times» του Χονγκ Κονγκ. Ο νέος θάνατος προστίθεται στο κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων της περασμένης χρονιάς στην επιχείρηση της Ταϊβάν, που το 2010 έφτασαν τους 17, ενώ φέτος ήδη τρεις έχουν αυτοκτονήσει.

Παρ' όλα αυτά, ο Κάι, όπως αποκαλεί τον εργαζόμενο το πρακτορείο «Ρόιτερς», εργαζόταν στο εργοστάσιο της Σεντζέν μόλις από τις 27 Ιούνη, ενώ οι ώρες της υπερωρίας του ήταν μόλις 2... Καταγράφονται ακόμη και πληροφορίες ότι ο Κάι είχε πιει πολύ και γλίστρησε «κατά λάθος» από τον 6ο όροφο. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα «Commercial Times» της Ταϊβάν, η αυτοκτονία του νεαρού δεν πιστεύεται πως οφείλεται σε πιέσεις από το εργασιακό του περιβάλλον.

Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν έρευνες, αλλά ήδη τα δυτικά αστικά μέσα καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες «απόκρυψης» της νέας αυτοκτονίας καθώς η «Foxconn» έχει λάβει τα μέτρα της. Ο γίγαντας που αναλαμβάνει την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών για λογαριασμό επιχειρήσεων - γιγάντων, όπως οι «Apple» και «Sony -iphone, «ipad», «Xbox», «playstation», αλλά και για τη «Nokia», τη «HP», «Dell» και τη «Microsoft», μετά το κύμα αυτοκτονιών που την εξανάγκασε να ανακοινώσει την αύξηση κατά περίπου 70% των μισθών στα κινεζικά εργοστάσιά της, έχει επιβάλει συνάμα και την υπογραφή δήλωσης ότι δεν πρόκειται να «αυτοκτονήσουν». Εάν το πράξουν, οι οικογένειές τους δεν πρόκειται να εισπράξουν παρά το ελάχιστο ποσό αποζημίωσης που προβλέπεται για «ζημίες», όπως έχουν καταγγείλει οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με δημοσίευμα των «India Times», τονίζοντας συνάμα ότι ο εργασιακός μεσαίωνας εξακολουθεί να ισχύει.

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα διοργανώνουν την Τρίτη, 26 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, Μπουμπουλίνας 59 και Αθανασίου Διάκου, εκδήλωση για να τιμήσουν την 58η επέτειο από την επίθεση στο Στρατώνα Μονκάδα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΥΕΜΕΝΗ
Βομβιστική επίθεση στο Αντεν

ΣΑΝΑ'Α.--

Ενας Βρετανός εργαζόμενος σε ναυπηγοεπισκευαστική εταιρεία στο Αντεν σκοτώθηκε, χτες, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο οικοδομικό συγκρότημα όπου καταλύουν οι ξένοι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Υεμένης. Δεν είναι η πρώτη φορά που Βρετανοί υπήκοοι (η Βρετανία ήταν η αποικιοκρατική δύναμη που έλεγχε την Υεμένη και κυρίως το Αντεν μέχρι πριν μερικές δεκαετίες) γίνονται στόχοι επίθεσης. Πέρυσι, στόχος είχε γίνει ο ίδιος ο Βρετανός πρέσβης στη Σάνα'α, ο οποίος διέφυγε χωρίς να τραυματιστεί. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει, μέχρι χτες βράδυ, την ευθύνη για την επίθεση στο Αντεν, το οποίο έχει επηρεαστεί πολύ λιγότερο από τις άλλες πόλεις της χώρας από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών δυνάμεων και δυνάμεων πιστών στον Πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο οποίος, σύμφωνα με συνεργάτες του, επιμένει ότι θα επιστρέψει στη χώρα.

Η Υεμένη, όπου οι διαδηλώσεις με αίτημα ορισμένες μεταρρυθμίσεις εξελίχθηκαν σταδιακά σε αντικαθεστωτικές λόγω και της σκληρής καταστολής, βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο χείλος του εμφυλίου καθώς με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές συντάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση (από τους ισλαμιστές που στήριζαν τον Σάλεχ μέχρι πρότινος έως ορισμένα φιλελεύθερα κόμματα), τμήμα του στρατού αλλά και οι ισχυροί φύλαρχοι της χώρας. Αποχώρηση Σάλεχ και μεταβατική περίοδο επιδιώκουν, πλέον, και οι ισχυροί του πάλαι ποτέ σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, των οποίων το σχέδιο, όμως, ο ίδιος έχει απορρίψει επανειλημμένως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ