Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Νέα αυτοκτονία εργαζόμενου στην «Φόξκον»

Στα κάτεργα της «Φόξκον»
Στα κάτεργα της «Φόξκον»
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενας άνδρας 21 ετών, εργαζόμενος στην «Foxconn» αυτοκτόνησε σε εργοστάσιο της εταιρείας στο νότιο τμήμα της Κίνας στην επαρχία Σετζέν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Economic Times» του Χονγκ Κονγκ. Ο νέος θάνατος προστίθεται στο κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων της περασμένης χρονιάς στην επιχείρηση της Ταϊβάν, που το 2010 έφτασαν τους 17, ενώ φέτος ήδη τρεις έχουν αυτοκτονήσει.

Παρ' όλα αυτά, ο Κάι, όπως αποκαλεί τον εργαζόμενο το πρακτορείο «Ρόιτερς», εργαζόταν στο εργοστάσιο της Σεντζέν μόλις από τις 27 Ιούνη, ενώ οι ώρες της υπερωρίας του ήταν μόλις 2... Καταγράφονται ακόμη και πληροφορίες ότι ο Κάι είχε πιει πολύ και γλίστρησε «κατά λάθος» από τον 6ο όροφο. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα «Commercial Times» της Ταϊβάν, η αυτοκτονία του νεαρού δεν πιστεύεται πως οφείλεται σε πιέσεις από το εργασιακό του περιβάλλον.

Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν έρευνες, αλλά ήδη τα δυτικά αστικά μέσα καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες «απόκρυψης» της νέας αυτοκτονίας καθώς η «Foxconn» έχει λάβει τα μέτρα της. Ο γίγαντας που αναλαμβάνει την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών για λογαριασμό επιχειρήσεων - γιγάντων, όπως οι «Apple» και «Sony -iphone, «ipad», «Xbox», «playstation», αλλά και για τη «Nokia», τη «HP», «Dell» και τη «Microsoft», μετά το κύμα αυτοκτονιών που την εξανάγκασε να ανακοινώσει την αύξηση κατά περίπου 70% των μισθών στα κινεζικά εργοστάσιά της, έχει επιβάλει συνάμα και την υπογραφή δήλωσης ότι δεν πρόκειται να «αυτοκτονήσουν». Εάν το πράξουν, οι οικογένειές τους δεν πρόκειται να εισπράξουν παρά το ελάχιστο ποσό αποζημίωσης που προβλέπεται για «ζημίες», όπως έχουν καταγγείλει οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με δημοσίευμα των «India Times», τονίζοντας συνάμα ότι ο εργασιακός μεσαίωνας εξακολουθεί να ισχύει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ