Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ-ΗΠΑ
Προωθώντας ένα «αντίβαρο» στην Κίνα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Οι ΗΠΑ στοιχηματίζουν ότι το μέλλον της Ινδίας θα είναι λαμπρό» τόνισε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίνον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη βιβλιοθήκη της πόλης Τσενάι, γνωστής στο παρελθόν ως Μαντράς, στον κόλπο της Βεγγάζης, μίας από τις πλέον ανεπτυγμένες βιομηχανικά πόλεις της Ινδίας και προέτρεψε την Ινδία να ακολουθήσει το λαμπρό παράδειγμα της «ανάπτυξης» της πόλης Τσενάι και να γίνει πιο δυναμική ως προς τα ανοίγματά της στην αγορά, και να διαδραματίσει ένα «πιο ηγετικό ρόλο» στα δρώμενα στην Ασία.

«Ενας ηγετικός ρόλος της Ινδίας εν δυνάμει θα είναι πολύ θετικός για την ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και σας ενθαρρύνουμε όχι μόνο απλώς να κοιτάξετε προς ανατολάς αλλά και να δράσετε» δήλωσε η Κλίντον. Συγκεκριμένα, η Χίλαρι Κλίντον «προέτρεψε» την Ασία να διαδραματίσει ένα δυναμικό ρόλο ως «σύμμαχος των ΗΠΑ» και μάλιστα άμεσα στην επικείμενη σύνοδο της Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας-ASEAN και στη Σύνοδο των Χωρών της Ανατολικής Ασίας που είναι προγραμματισμένη για αργότερα αυτό το χρόνο. Παράλληλα δε, τόνισε, ότι η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την προώθηση πιο στενών εμπορικών δεσμών στη Νότια Ασία, που μαστίζεται από τη βία. Γεγονός που κατά την Αμερικανίδα αξιωματούχο θα έχει ως αποτέλεσμα «την ειρήνη και την ευημερία όχι μόνο στην Ινδία αλλά και στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν».

Οι δηλώσεις αυτές που έγιναν από την Τσενάι απευθύνονται σε ολόκληρη την Ασία και αντικατοπτρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ για όλη την περιοχή, καθώς η Ινδία αποτελεί σημαντικό παίκτη ως προς την επίτευξή τους καθώς προωθείται ως το κύριο δυνητικό αντίβαρο έναντι μιας πολύ δυναμικής Κίνας αλλά και ως αναχαιτιστικός παράγοντας και για τη Ρωσία. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται και οι συμφωνίες τις οποίες υπέγραψε με την ινδική ηγεσία, προχθές, στρατιωτικές - που αφορούν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τις σχέσεις με Πακιστάν αλλά και δυνητικά με Αφγανιστάν - και οικονομικές συμφωνίες που στοχεύουν σε μια πιο δυναμική είσοδο των ΗΠΑ στην αγορά της Ινδίας και στον έλεγχο αυτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ