Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις του στρατού είναι, από χτες το απόγευμα, το προάστιο Χαράστα της συριακής πρωτεύουσας, όπου τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκαν μεγάλες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και σφοδρές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Χαράστα είναι της 4ης Μεραρχίας, η οποία διοικείται προσωπικά από τον αδελφό του Προέδρου Ασαντ.

Την ίδια στιγμή, ανεβαίνουν οι διπλωματικοί τόνοι ανάμεσα στη Δαμασκό και τις ΗΠΑ και Γαλλία. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, προειδοποίησε τους πρέσβεις που βρίσκονται στη Δαμασκό, γενικά, ότι «η συριακή ηγεσία θα απαγορεύσει όλες τις μετακινήσεις που είναι μεγαλύτερες των 25 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό χωρίς ειδικές άδειες». Πρόκειται, βέβαια, για μια αποστροφή που απευθύνεται κυρίως στους πρέσβεις των ΗΠΑ και Γαλλίας, οι οποίοι, χωριστά, μετέβησαν στη Χάμα, όπου γίνονταν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, στις αρχές Ιούλη.

Μέχρι χτες βράδυ, Παρίσι και Ουάσιγκτον δεν είχαν σχολιάσει τις συριακές «απαγορεύσεις». Αντίθετα, στις εξελίξεις στη Συρία αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, καταδικάζοντας «τη βία κατά πολιτών», εκφράζοντας «εντονότατη ανησυχία» και καλώντας τη συριακή ηγεσία «να τερματίσει άμεσα την καταστολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ