ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο νόμος - έκτρωμα

Για κατάργηση οποιασδήποτε κομματικής δράσης μέσα στα ιδρύματα μίλησε η υπουργός Παιδείας

Κατατέθηκε, χτες, στη Βουλή το σχέδιο του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί στο τέλος του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, σε μια προκλητική συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το νομοσχέδιο θα αρχίσει να συζητιέται την επόμενη βδομάδα και θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία (φορείς και κόμματα στη Βουλή θα πάρουν θέση κλπ.), στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και τέλος Αυγούστου η ψήφιση.

Η υπουργός Παιδείας, στη συνέντευξή της μίλησε ωμά για κατάργηση της όποιας κομματικής δράσης μέσα στα ιδρύματα, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπαίνει προς συζήτηση! Συγκεκριμένα είπε: «Να σταματήσει το Πανεπιστήμιο να είναι χώρος κομματισμού, παρατάξεων και αντιπαλότητας των κομμάτων ή δημιουργίας κομματικών συσχετισμών, όπως συμβαίνει στις εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό είναι μια "κόκκινη γραμμή" που δεν ξεπερνάται. Δεν γίνεται να δημιουργούνται συσπειρώσεις κομμάτων και να λειτουργούν οι παρατάξεις με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα. Αυτό είναι εκτός συζήτησης»!

Πρόκειται για κατάργηση ενός δικαιώματος που, ειδικά στη χώρα μας, κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες. Πρόκειται για το δικαίωμα στην πολιτική έκφραση μέσα στο πανεπιστήμιο, την οποία το αστικό κράτος, πλέον, επιδιώκει να θέσει... εκτός νόμου.

Η υπουργός υποστήριξε επίσης, πως μια αναστολή λειτουργίας ιδρυμάτων ως αντίδραση στο νόμο θα πλήξει τους φοιτητές, ενώ έριξε λάσπη στους πανεπιστημιακούς λέγοντας, «τα Πανεπιστήμια κλείνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις για μήνες, αλλά ουδέποτε σταματά η χρηματοδότηση των διδασκόντων και των λειτουργικών δαπανών»... Την ίδια ώρα που τα λέει αυτά βέβαια, έχει μειώσει την κρατική χρηματοδότηση προς τα ιδρύματα πάνω από 50%, αλλά αυτό προφανώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν πλήττει τους φοιτητές και τα ιδρύματα!

Επιπλέον, η υπουργός «απείλησε» ότι σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ιδρυμάτων ως αντίδραση στο νόμο «είμαστε συντεταγμένη πολιτεία και θα υπάρξουν απαντήσεις σύννομες, συνταγματικές και πολιτικά ορθές»...

Η υπουργός είπε κι άλλα: «Εκτός συζήτησης είναι και η οργάνωση που πρέπει να υπάρχει στις σπουδές, δηλαδή να εγγράφονται οι φοιτητές, να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, να υπάρχουν προϋποθέσεις για τις εξετάσεις, να υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα. "Σπουδάζω" να σημαίνει κανόνες. Σε αυτά πρέπει να τοποθετηθούν οι καθηγητές, οι πρυτάνεις και όλοι». Πρόκειται για υποκρισία γιατί στην πραγματικότητα, κανόνας στα ΑΕΙ που επιδιώκει να φτιάξει η κυβέρνηση θα είναι η αμάθεια για τους πολλούς, οι οποίοι θα ελπίζουν να πάρουν τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, με τα προγράμματα «μενού», όπως τα είχε ονομάσει η υπουργός, λες και η μόρφωση είναι παραγγελία στο εστιατόριο (μια χωριάτικη, μια μπριζόλα κι ένα τζατζίκι!).

Η υπουργός επανέλαβε πως παραμένει η πρόταση για το Συμβούλιο Διοίκησης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δηλώνοντας: «Θα υπάρχει Συμβούλιο στο Πανεπιστήμιο, όπου θα συμμετέχουν και εξωτερικοί, σε αυτό θα λογοδοτεί ο πρύτανης (...) Για τον πρύτανη θα γίνεται διεθνής προκήρυξη». Απ' ό,τι φαίνεται αυτό που είναι σε... διαπραγμάτευση είναι το θέμα των αρμοδιοτήτων που θα κατανεμηθούν σε Συμβούλιο, πρύτανη και Σύγκλητο.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Την Πέμπτη η εκδήλωση για τη δολοφονημένη αγωνίστρια

Με εντολή της εργοδοσίας και του παρακράτους, έτσι απλά για εκείνους που τότε και τώρα βλέπουν τον άνθρωπο σαν μηχανή παραγωγής κερδών και τίποτε περισσότερο, κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, 31 χρόνια πριν, στην πύλη του εργοστασίου - γκέτο της ΕΤΜΑ. Τρεις δεκαετίες μετά, η Σωτηρία ζει στις καρδιές και στον αγώνα μας για έναν καλύτερο κόσμο, για τον κόσμο που κι εκείνη οραματίστηκε και πάλεψε.

Για 31η συνεχόμενη χρονιά, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) πραγματοποιεί την Πέμπτη 28 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα, εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Σωτηρία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον τόπο δολοφονίας της, Αγίας Αννης και Ιεράς Οδού.

Το χρονικό του εγκλήματος

Ηταν τη Δευτέρα 28 Ιούλη 1980 έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, όταν φοιτητές από την Αχτίδα ΑΕΙ του ΚΚΕ, μαζί τους και η Σωτηρία, μοίραζαν προκηρύξεις στους εργάτες του εργοστασίου ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και στην ακρίβεια. Στις 2 το μεσημέρι έβγαιναν οι πρώτοι μεμονωμένοι εργάτες και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν σε λεωφορεία. Εκείνη τη στιγμή, ο υπαστυνόμος Αλεξ. Γεωργατσώνας δίνει εντολή να βγουν τα πούλμαν με ταχύτητα. Τα δύο από αυτά στρίβουν προς την Π. Ράλλη και το υπ' αριθμόν ΥΜ 1633 πούλμαν, με οδηγό τον Μάριο Χαρίτο, καθώς στρίβει προς την Ιερά Οδό, χτυπάει την 21χρονη τριτοετή φοιτήτρια της Παντείου, Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ. Ο οδηγός, παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της, δε φρενάρει. Οι πίσω τροχοί περνούν πάνω από τη Σ. Βασιλακοπούλου και την πολτοποιούν.

Ο διοικητής και εν χορώ οι υφιστάμενοί του αξιωματικοί παρουσιάζουν την εν ψυχρώ δολοφονία ως «τροχαίο ατύχημα». Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας και η Εργοστασιακή Επιτροπή κηρύσσουν απεργία στο εργοστάσιο, η οποία ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν διαδηλώσεις που θα αντιμετωπιστούν με τρομοκρατία από την αστυνομία και την ιδιοκτησία της ΕΤΜΑ.

Λίγες μέρες αργότερα, ο εισαγγελέας κ. Θεοφανόπουλος ασκεί ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν Μ. Χαρίτου, για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», ενώ οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος παρέμειναν ατιμώρητοι.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με κεντρικό σύνθημα «Ο δικός σου δρόμος - για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό» και παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

Το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Παρασκευή
  • Στο Ποσείδι Χαλκιδικής, στην κατασκήνωση του ΑΠΘ, με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση ως κομμάτι των αντιλαϊκών μέτρων».
Αύριο Σάββατο
  • Στην Περαία Θεσσαλονίκης (παραλία Νέων Επιβατών) στις 8 μ.μ., με θέμα τον τουρισμό. Θα μιλήσει ο Ακης Οργαντζής, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, με θέμα τον τουρισμό, τις διακοπές και τις θέσεις του ΚΚΕ.
  • Στον Αγιόκαμπο Λάρισας (απέναντι από το «Black Pit») στις 9.30 μ.μ., εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή της εργατικής τάξης Κώστα Βάρναλη. Θα μιλήσει η Μυρτώ Τσιαπλέ, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.
  • Στην Αργολίδα, στην πλατεία της Μιδέας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: αγώνας για ανατροπή». Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους: Στέλιο Γαλανό, Νίκο Πετσάκο και Γιώργο Μάκρα.
Εφτά δισ. ευρώ για έρευνα που θέλουν οι επιχειρήσεις

Εφτά δισεκατομμύρια ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΕΕ θα «μοιραστούν» στην έρευνα που θα εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμμετέχουν σε συμπράξεις με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς εισπράττοντας, προφανώς, «ζεστό χρήμα». Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, χτες, πως «στις 19 Ιουλίου 2011, σε εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ανακοινώθηκε (...) ότι η ΕΕ θα προχωρήσει, εντός του Ιουλίου και στους αμέσως προσεχείς μήνες του 2011, σε σειρά Προκηρύξεων/Προσκλήσεων Υποβολής προτάσεων με συνολικό προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ». Θα ενισχυθούν, μεταξύ άλλων, «πρωτοβουλίες που να διασφαλίζουν» «τις συνεργασίες μεταξύ Επιχειρήσεων και Ακαδημαϊκών/Ερευνητικών φορέων».

Στο μεταξύ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ανακοίνωσε υπερήφανα πως βρίσκεται «στη 17η θέση μεταξύ των 100 καλύτερων ερευνητικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη για το 2010» με βάση την Ευρωπαϊκή Κατάταξη Ερευνας. Θυμίζουμε ότι τέτοιου είδους κατάλογοι για τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη ή στον κόσμο υπάρχουν πολλοί και επικεντρώνονται, κυρίως, στη σύνδεση των ιδρυμάτων και της έρευνας που παράγουν με την «αγορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ