ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ
Τρομοκρατία στην υπηρεσία της «απελευθέρωσης»

Σε συνολική απόρριψη της πολιτικής που τους θάβει και κλιμάκωση του αγώνα, καλούν οι Τοπικές Επιτροπές Αγώνα και η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία»

Μαζικά στους δρόμους του αγώνα βγήκαν και χτες οι ιδιοκτήτες ταξί όλης της χώρας, κατά την πέμπτη ημέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, αψηφώντας την επιχείρηση τρομοκράτησης μέσω δικαστικών διώξεων που στήθηκε σε βάρος τους με ευθύνη της κυβέρνησης, την επιχείρηση συκοφάντησής τους από τα ΜΜΕ της αστικής τάξης και τις «νουθεσίες» ώστε να μην... «υπερβούν τα εσκαμμένα», τις οποίες στέλνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέσω των συνδικαλιστών τους. Την ίδια στιγμή, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στα ταξί, εμφανίζεται απολογούμενη ως προς την ένταση και τις μορφές που λαμβάνουν οι κινητοποιήσεις, ομολογώντας κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη ΓΣΕΒΕΕ, ότι πλέον δεν μπορεί να ελέγξει τη βάση του κλάδου.

Σήμερα και αύριο, τα τοπικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώ τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση κλαδικού συμβουλίου. Στο μεταξύ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διαβίβασε στην αστυνομία έξι δικογραφίες με 600 αριθμούς πινακίδων οχημάτων ταξί, με την εντολή να εντοπιστούν άμεσα οι ιδιοκτήτες τους, ώστε να κληθούν για κατάθεση ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της παρακώλυσης συγκοινωνιών, διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών αλλά και παράνομης βίας. Παράλληλα, με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ζητούνται συλλήψεις και παραπομπή στο αυτόφωρο όσων παρακωλύουν τις συγκοινωνίες και την διακίνηση επιβατών.

Σε ανακοίνωση της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας» και των τοπικών Επιτροπών Αγώνα υπογραμμίζεται ότι «ο απεργιακός αγώνας των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών ΤΑΞΙ είναι δίκαιος, είναι αγώνας για να κρατήσουμε τη δουλειά μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Μπακογιάννη και τελευταία και του Κουβέλη, επιδιώκει στο όνομα της δήθεν απελευθέρωσης των επαγγελμάτων να παραδώσει και το ΤΑΞΙ στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι δήθεν διαφορές που προσπαθούν να αξιοποιήσουν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές ανάμεσα στους υπουργούς Ραγκούση και Ρέππα είναι επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «το ψεύτικο ενδιαφέρον της ΝΔ και ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι κοροϊδία», μιας και όλοι τους στηρίζουν «την απελευθέρωση και προσπαθούν να την εφαρμόσουν με διαφορετικό τρόπο που όμως θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα, το διώξιμο από τη δουλειά μας».

Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η προσπάθεια τρομοκράτησης και οι απειλές για δικαστικές διώξεις από τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών, δείχνουν ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της θέσης εργασίας μας».

Χτες, οι αυτοκινητιστές σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και στα διόδια του Ρίου στην ε.ο. Κορίνθου - Πατρών, ενώ απέκλεισαν για λίγες ώρες την εθνική Πατρών - Πύργου στο ύψος των «Λαστέικων». Στη Β. Ελλάδα οι ιδιοκτήτες ταξί προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς στα τελωνεία των Ευζώνων στο Κιλκίς και της Εξοχής στη Δράμα και «άνοιξαν» τα διόδια των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη και της Λεπτοκαρυάς στην Πιερία.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οταν χτυπιέται ένας κλάδος, χτυπιέται το σύνολο των εργαζομένων

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ταξί

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ταξί είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η λεγόμενη απελευθέρωση αγοράς στο χώρο του ταξί στρέφεται καθαρά και κατευθείαν εναντίον της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών ταξί και εναντίον των οδηγών που είναι υπάλληλοι, μισθωτοί στο χώρο των ταξί. Κερδισμένες απ' αυτή την υπόθεση θα βγουν οι μεγάλες εταιρείες που συν τω χρόνω θα διαμορφωθούν και θα πάρουν την εκμετάλλευση των περιοχών - φιλέτο. Αρκετοί ταξιτζήδες δε θα μπορούν ούτε καν να επιβιώσουν με το ταξί τους και θα είναι και αυτοί άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι, φτωχοί άνθρωποι, ενώ ο λαός δεν πρόκειται να απολαύσει καλύτερη εξυπηρέτηση. Θα 'χει ακριβά κόμιστρα και επομένως χρειάζεται η αλληλεγγύη στον αγώνα αυτό των ταξί από την πλευρά των εργατοϋπαλλήλων.

Και τέλος απορρίπτουμε την κυβερνητική τρομοκρατία που προσπαθεί να αντιπαραθέσει το χώρο των ταξί με τους εργαζομένους και τους τουρίστες. Οταν χτυπιέται ένας κλάδος, είτε είναι εργατικός, είτε αυτοαπασχολουμένων, χτυπιέται το σύνολο των εργαζομένων. Οι απεργιακοί αγώνες οφείλουν και πρέπει να υπηρετούν την ανώτατη δυνατή πίεση. Δεν έχουν άλλο όπλο οι εργαζόμενοι παρά αυτό, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μια κατά μέτωπο καταιγίδα μέτρων που δεν προλαβαίνουν ούτε να συνειδητοποιήσουν πότε περνάνε από τη Βουλή και πότε εφαρμόζονται. Είναι μια καταιγίδα που θα σαρώσει πάρα πολλά πράγματα για πολλά χρόνια και επομένως ο αγώνας είναι η πιο ρεαλιστική απάντηση, μαζί βεβαίως, τουλάχιστον το ΚΚΕ τονίζει, με το να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του και να επιβάλει ριζικές πολιτικές αλλαγές. Αλλά ο μαζικός συνδικαλιστικός αγώνας δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αλληλέγγυοι και δεν ανεχόμαστε την κρατική καταστολή και τη συκοφαντική προπαγάνδα».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να σταματήσει κάθε κατασταλτική δράση

Να σταματήσει αμέσως κάθε κατασταλτική δράση εναντίον των αυτοκινητιστών και να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους, απαιτεί η Συντονιστική Γραμματεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" εκφράζει την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των ταξιτζήδων για την επιβίωσή τους, κόντρα στη διαμόρφωση μεγάλων εταιρειών στο χώρο που θα αφανίσει τους ίδιους και θα κάνει πιο ακριβά τα κόμιστρα για τους επιβάτες.

Καταδικάζει την επιχειρούμενη κρατική καταστολή και συκοφάντηση των κινητοποιήσεών τους. Η κυβέρνηση, η Εισαγγελία, τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, οι ενώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, για άλλη μια φορά, όπως κάνουν πάντοτε ενάντια σε κάθε κλάδο των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική, επιτίθενται με την τρομοκρατία και το ψέμα για να πνίξουν τον αγώνα τους, να αποτρέψουν την ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ιδιαίτερα προκλητική η σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που στοχοποιεί τους αγωνιζόμενους ιδιοκτήτες ταξί ως υπεύθυνους δήθεν για το χτύπημα του τουρισμού στη χώρα, τη στιγμή που - σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα - το 62% του λαού δεν πρόκειται φέτος να κάνει διακοπές εξαιτίας των βάρβαρων κυβερνητικών μέτρων, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί με θράσος εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές ότι καθυστερούν να συλλάβουν τους "εγκληματίες" ταξιτζήδες.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως κάθε κατασταλτική δράση κατά των αγωνιζόμενων ιδιοκτητών ταξί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ