ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανύπαρκτη η αντιπυρική προστασία στη Θεσσαλία

«Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στο Νομό Λάρισας την Τετάρτη 20 Ιούλη 2011 αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Ελάτεια και τα Αμπελάκια Λάρισας η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθυμίζει ότι στην περιοχή είχε εκδηλωθεί ξανά φωτιά το 2008 και τονίζει πως «εάν στοιχειωδώς υπήρχε κάποια προστασία, σε αντιπυρικές ζώνες, σε πυροσβεστικά οχήματα κοντά στα Τέμπη, σε κρουνούς, σε πυροσβεστικά ελικόπτερα, αλλά και αναγκαίου και κατάλληλου μηχανισμού αεροπυρόσβεσης, η φωτιά θα "χτυπιόταν" πριν εξαπλωθεί στο βουνό».

Και υπογραμμίζει: «Εξίσου βαριές είναι οι ευθύνες και των αιρετών της Περιφέρειας και των αντίστοιχων Δήμων. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" κατέθεσε έγκαιρα ερωτήματα για την αντιπυρική θωράκιση των περιοχών και την αγωνιστική διεκδίκηση πόρων - μηχανημάτων και ανθρώπινου δυναμικού, αλλά τόσο οι κυβερνητικοί δήμαρχοι όσο και η προσκείμενη στη ΝΔ περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές παρατάξεις και δήμαρχοι "περί άλλα ετύρβαζαν".

Στο όνομα της οικονομικής κρίσης δέχτηκαν παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Διοίκηση, που σημαίνει παραπέρα περικοπές και έργα, όπως έγινε στη γενικότερη πολιτική προστασία και ειδικά στην αντιπυρική προστασία...

Καλούμε το λαό της περιοχής να συσπειρωθεί γύρω από τις ταξικές συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων και συνδικάτων, αλλά και γύρω από την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ και να διεκδικήσουν άμεσα την αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών και περιοχών, κύρια όμως να διεκδικήσουν αγωνιστικά άμεσα μέτρα πυροπροστασίας με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο και κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό επίγειας και αεροπυρόσβεσης».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Απόφαση για τους παιδικούς σταθμούς

Πάρθηκε μετά από πρόταση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ

Μια σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, σε σχέση με τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παιδικοί σταθμοί στην περιοχή καθώς αιτήσεις δεκάδων οικογενειών απορρίπτονται και το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, μετά από πρόταση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ. Μάλιστα περίπου το 1/3 του προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς αναμένεται να απολυθεί μέχρι τέλος Ιούλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την προχτεσινή του συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, αποφάσισε:

«Να μην επιτρέψει καμία απόλυση προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς και να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, αφού ήδη καλύπτουν μόνιμες ανάγκες που για την πόλη μας τείνουν να γίνονται όλο και πιο διευρυμένες.

Να ζητήσει την άμεση χρηματοδότηση του δήμου από τα αρμόδια όργανα του κράτους ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις οξυμένες ανάγκες που εμφανίζονται στον τομέα του παιδιού και της οικογένειας.

Τέλος, το ΔΣ είναι κάθετα αντίθετο σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει το ζήτημα της προστασίας του παιδιού σε επιχειρηματίες ιδιώτες με τη γενναία χρηματοδότηση των προγραμμάτων της λεγόμενης "κοινωνικής εργασίας". Γι' αυτό και καλεί την κυβέρνηση τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που δίνονται σε αυτό τον τομέα να ενταχτούν στην κεντρικά σχεδιασμένη χρηματοδότηση των υποδομών των δήμων και στη διεύρυνσή τους και όχι στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Τελευταίο «αντίο» στον Ανδρέα Καρκανεβάτο

«Εφυγε» από τη ζωή ο Ανδρέας Καρκανεβάτος, μέλος του ΚΚΕ, έχοντας συνδέσει τα 89 του χρόνια στενά με τους αγώνες του Κόμματος και του ελληνικού λαού.

Ο Ανδρέας Καρκανεβάτος γεννήθηκε το 1922 στο Σιτοχώρι Σερρών από αγροτική οικογένεια. Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ - Νέων και στη συνέχεια, με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, πρωτοστάτησε στην ΕΠΟΝίτικη δραστηριότητα στην περιοχή των Σερρών. Πολέμησε μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ και τραυματίστηκε βαριά στα τέλη του 1949. Μετά την ήττα του ΔΣΕ πέρασε στη Βουλγαρία, όπου εργάστηκε αρχικά σε κλωστοϋφαντουργικό εργοστάσιο. Αφού παρακολούθησε την κομματική σχολή, στάλθηκε στη Ρουμανία και στις αρχές του 1953 στο Βουκουρέστι όπου ανέλαβε τη Διεύθυνση της εφημερίδας των πολιτικών προσφύγων «Νέα Ζωή».

Επαναπατρίστηκε τον Οκτώβρη του 1983 και μέχρι το θάνατό του συμμετείχε δραστήρια και αταλάντευτα στην κομματική ζωή.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα, Σάββατο, στις 11.30 π.μ. από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

Πυρκαγιές

Υπό έλεγχο είχε τεθεί μέχρι αργά το βράδυ η πλειοψηφία των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από χτες το απόγευμα σε όλη τη χώρα. Τα μόνα ενεργά μέτωπα ήταν στο Λαδοχώρι Ιωαννίνων και στην Τιθορέα Φθιώτιδας τα οποία κατέκαιγαν δασικές εκτάσεις και κινούνταν μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Αντίθετα, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν άλλη μία πυρκαγιά που ξέσπασε στον Πλατύ Γιαλό στις Βολίμες Ζακύνθου, τη φωτιά στον Ψαθόπυργο Αχαΐας αλλά και τα μέτωπα που εκδηλώθηκαν στο Θούριο Βοιωτίας και στο Κίτσι Κορωπίου. Επίσης, τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που είχε περάσει από τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Αργυροχώρι Ιωαννίνων.

Νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους

Παρατείνεται για ένα εξάμηνο, δηλαδή ως τις 30 Δεκέμβρη 2011, η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στις Πολεοδομικές Υπηρεσίες για τη διατήρηση για 40 χρόνια των κλειστών ημιυπαίθριων και των άλλων χώρων (πατάρια, υπόγεια κ.λπ.) που άλλαξαν χρήση, με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται για δύο μήνες, δηλαδή ως τις 31 Δεκέμβρη 2011 η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του χαρατσιού διατήρησης, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

Συνελήφθη ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων

Συνελήφθη ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, καθώς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στην ίδια υπόθεση, επίσης, εμπλέκονται ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, καθώς και ένας 43χρονος συνεργάτης του. Δε συνελήφθησαν διότι οι καταγγελλόμενες πράξεις τους συνέβησαν σε χρόνο εκτός των ορίων του αυτοφώρου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- «Η ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει αγώνα για ανατροπή και πάλη για λαϊκή εξουσία». Μ' αυτό το σύνθημα, η ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Αιγιάλειας), διοργανώνει, στα Κουνινά, αύριο Κυριακή 24 Ιούλη, ώρα 8 το βράδυ, εκδήλωση τιμής για τον εθνικοαπελευθερωτικό ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Κεντρική ομιλία από το μέλος της ΕΠ Δυτικής Πελοποννήσου και βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νικ. Καραθανασόπουλο.

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στην εκδήλωση τιμής στη Στυμφαλία, αύριο Κυριακή 24 Ιούλη, ώρα 11 π.μ., για την 67η επέτειο της 3ήμερης μάχης της σοδειάς. Μάχη που έδωσε το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ (1-3 Ιούλη 1944) κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των ταγματασφαλιτών. Τότε που οι Γερμανοί, θέλοντας να υποτάξουν το λαό της ελεύθερης Πελοποννήσου, αποφάσισαν να πυρπολήσουν τα σπαρτά της ορεινής Αργολιδοκορινθίας και των κάμπων του Φενέου και της Στυμφαλίας.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Ο Μπαρέκας Βασίλης προσφέρει στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Εμπορικής, το ποσό των 600 ευρώ, ως ελάχιστη συνεισφορά, για 2 κύρια λόγους:

Πρώτον, γιατί με την προβολή και διάδοση των θέσεων του Κόμματος προσφέρει πολύτιμη ιδεολογική καθοδήγηση και θωράκιση, όχι μόνο στα μέλη και στους φίλους του Κόμματος, αλλά και σε κάθε λαϊκό και τίμιο αγωνιστή.

Δεύτερον, γιατί ο «Ριζοσπάστης» ήταν από τους πρώτους που δημιούργησε ιστοσελίδα απόλυτα προσβάσιμη στους τυφλούς, κάτι που αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή τους για τα ζητήματα της εργατικής τάξης.

***

Με την ευκαιρία της έκτακτης οικονομικής εξόρμησής του, μέσω ΚΟΒ Κρητικών Γαλατσίου, προσφέρω 500 ευρώ στο ΚΚΕ, για κείνους που αγωνίστηκαν για την υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και παλεύουν και σήμερα για την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας..

Γ.Δ. Χατζάτογλου

***

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ από την Κοζάνη που προσχώρησε στο ΔΣΕ αυτομολώντας από το μοναρχοφασιστικό στρατό και εντάχθηκε στην 103 Ταξιαρχία, ο Λύσανδρος Ταμουρίδης, συμμαχητής του που τον γνώρισε στις μάχες του Γράμμου, προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ οικονομική ενίσχυση.

***

Στη μνήμη του αγαπημένου της θείου, με την αφορμή την συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατό του, η ανιψιά του Αλεξάνδρα Θεοδωρίδου, προσφέρει στο ΚΚΕ για την οικονομική του εξόρμηση 50ευρώ.

Σήμερα η εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-74

37 χρόνια μετά την 23η Ιούλη του 1974, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967-74, σήμερα Σάββατο 23 Ιούλη, στην επέτειο της κατάρρευσης της χούντας, ώρα 8 το βράδυ, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), στη Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85, πίσω από το μνημείο Ελ. Βενιζέλου, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης.

Μετά την προσέλευση του κόσμου, στις 8 το βράδυ, περί τις 8.20 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα ακολουθήσει χαιρετισμός του προέδρου του ΣΦΕΑ 1967-74, Νίκου Τριανταφύλλου.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, φέτος, είναι αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλη με τραγούδια που ερμηνεύουν οι: Αγνή, Δημοσθένους Δώρος, Καπαρού Αργυρώ, Χαρίδου Ειρήνη. Συμμετέχουν: οι Μουσικοί: Ματσούκας Γιάννης - Τσόλκας Γιάννης και οι Ηθοποιοί: Ασλανίδης Χρήστος, Γεράνης Στέλιος, Λούτη Oρνέλα.

Επιμέλεια - παρουσίαση: Σοφία Αδαμίδου.

Επιχείρηση - «σκούπα» στον Κολωνό

Αιφνιδιαστική επιχείρηση - «σκούπα» της Αστυνομίας διεξήχθη χτες στην πλατεία Κολωνού με στόχο τους μετανάστες. Αστυνομικοί με περιπολικά προσήγαγαν κάθε μετανάστη που συναντούσαν χωρίς να κάνουν οποιονδήποτε έλεγχο, αφού δεν ζητούσαν στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί πως συμβατικά αυτοκίνητα της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει τους δρόμους που συνέκλιναν προς την πλατεία πιάνοντας όσους μετανάστες έτρεχαν να φύγουν από αυτήν.

Στοιχεία για όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης σε όλη τη χώρα ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής με γραπτή παραγγελία και με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ