ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση στη «σκιά» της θριαμβολογίας
  • Καταιγιστικούς ρυθμούς στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του «μεσοπρόθεσμου» σχεδιάζει να προσδώσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης
  • Εκστρατεία ψεμάτων και παραπλάνησης για να παγιδεύσει το λαό στη διαχείριση της κρίσης χρέους

Το ταξικό κίνημα, οι λαϊκές δυνάμεις διατρανώνουν ότι θα παλέψουν να μπει τέρμα στην αντιλαϊκή πολιτική
Το ταξικό κίνημα, οι λαϊκές δυνάμεις διατρανώνουν ότι θα παλέψουν να μπει τέρμα στην αντιλαϊκή πολιτική
Στο φουλ ανεβάζει τους ρυθμούς υλοποίησης των βάρβαρων μέτρων του «μεσοπρόθεσμου» και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση, στη «σκιά» του κλίματος θριαμβολογίας που καλλιεργεί με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Το κυβερνητικό επιτελείο, με την ολόπλευρη στήριξη των αστικών ΜΜΕ και των άλλων αστικών κομμάτων, αξιοποιεί στο έπακρο την «επιτυχία» για διασφάλιση της ρευστότητας προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους μονοπωλιακούς ομίλους, προκειμένου να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση.

«Απαλλάχτηκε ο λαός μας από το βραχνά της χρεοκοπίας» (!), ισχυρίστηκε ξετσίπωτα ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες σε «πανηγυρική» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αντιστρέφοντας βάναυσα την πραγματικότητα, αφού η ελεγχόμενη χρεοκοπία που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της ευρωζώνης σημαίνει μόνιμη και βαθιά χρεοκοπία για το λαό.

Τα ψέματα δεν είχαν τελειωμό στη χτεσινή πρωθυπουργική ομιλία, όπως και τα παχιά λόγια και οι ψεύτικες ελπίδες, ταυτίζοντας το συμφέρον της πλουτοκρατίας με το «εθνικό συμφέρον» και τη «βιωσιμότητα του χρέους» με μια... καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. «Οι χτεσινές αποφάσεις εγγυώνται τη βιώσιμη πορεία της χώρας. Εγγυώνται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εγγυώνται τη μείωση των βαρών εξυπηρέτησής του και την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών. Και τέλος, εγγυώνται ένα αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα, ένα - όπως ειπώθηκε - ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», συνόψισε σε μία φράση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, όπου όμως δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας. Πάνω απ' όλα βέβαια το μεγάλο ψέμα είναι ότι θα υπάρξει «ελάφρυνση του βάρους για την ελληνική οικογένεια».

Την ίδια στιγμή όμως επαναβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τη δέσμευση και αποφασιστικότητά του να κλιμακώσει με καταιγιστικούς ρυθμούς την αντιλαϊκή επίθεση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις της Συνόδου της ευρωζώνης δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει τα μέτρα που «μεσοπρόθεσμου»... «Εχουμε μπροστά μας ένα καθαρό πεδίο, ένα ασφαλές πεδίο», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε πολλή δουλειά, όμως, έχουμε πολλές αλλαγές να κάνουμε».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες και τα μονοπώλια και η διαχείριση του χρέους είναι αναπόσπαστα δεμένες με την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου. «Οσα πετύχαμε μέχρι τώρα, όμως, ό,τι και να καταφέρουμε, όλα θα πάνε στράφι, αν εμείς δεν συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τις μεγάλες αλλαγές, τις ριζικές αλλαγές στη χώρα μας», τόνισε με νόημα.

Οπως ήταν αναμενόμενο αξιοποίησε την απόφαση της Συνόδου για να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα για «εθνική συστράτευση», επιδιώκοντας να παγιδεύσει το λαό στα αδιέξοδα της διαχείρισης της κρίσης χρέους. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τα άλλα αστικά κόμματα και κυρίως από την ηγεσία της ΝΔ να βάλουν πλάτες στη δημιουργία κλίματος «εθνικής συνεννόησης και συστράτευσης»... «Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, η ΝΔ έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια και, τελικά, στην επιτυχία της χώρας και του λαού μας, γιατί εξ αρχής διάλεξε να είναι στην εξέδρα και όχι στο στίβο της μάχης, ποντάροντας στην αποτυχία, στην αποτυχία της χώρας τελικά, προκειμένου να καρπωθεί κομματική οφέλη», δήλωσε, επιμένοντας ωστόσο ότι θα εξάγει τα αναγκαία συμπεράσματα και «θα συμβάλει εφεξής στην εθνική προσπάθεια».

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο πρωθυπουργός προκειμένου να καταδείξει πως τα οφέλη που θα υπάρξουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν κινδυνεύουν από τη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα διαχείρισης του χρέους. «Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αν θέλετε, το βάρος που αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας, ο PSI όπως λέγεται, στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, γίνεται με τρόπο απολύτως ασφαλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», υποστήριξε, επικαλούμενος ότι η παροχή ρευστότητας διασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο μεσοδιάστημα από τον προσωρινό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Από κοντά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κάλεσμα «να βάλουν όλοι πλάτη» ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτρέποντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που έχει αποφασίσει.

Βάζοντας σταθερά πλάτη στην κυβέρνηση και την πολιτική της ο Καρ. Παπούλιας στη συνάντηση που είχε στο προεδρικό Μέγαρο με τον πρωθυπουργό, επικρότησε τις αποφάσεις της Συνόδου της ευρωζώνης λέγοντας οτι «η Ευρώπη ξύπνησε», εξαίροντας μάλιστα τον «πολύ σκληρό αγώνα» που έδωσε ο πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν στην ΕΕ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Αλυσοδένουν το λαό για τα επόμενα 40 χρόνια...

Εφιαλτικές είναι οι προοπτικές που διαγράφονται για τον ελληνικό λαό, μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Πέμπτη. Με την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, κατέληξαν σε συμφωνία για επιμήκυνση του μεγαλύτερου τμήματος του κρατικού χρέους για 30 χρόνια και ως το 2050... Αυτό απλά σημαίνει ότι η στενωπός των μνημονίων θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες και θα έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος του πρώτου μισού του 21ου αιώνα!

Ως προς αυτό, είναι απόλυτα σαφής η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ακόμα, διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι απαραίτητη προϋπόθεση της εφαρμογής των όσων συμφωνήθηκαν αποτελεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Με άλλα λόγια, επαναδιατυπώθηκε η θέση ότι δομικό στοιχείο των ασκούμενων πολιτικών αποτελεί η εν εξελίξει διαδικασία χρεοκοπίας του ελληνικού λαού.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της συμφωνίας της προηγούμενης Πέμπτης, αυτή κινείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης των συμφερόντων των μεγάλων τραπεζικών ομίλων που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη τις υπάρχουσες δυσμενείς συνθήκες οικονομικής κρίσης, μέσα στις οποίες λειτουργεί ο ελληνικός καπιταλισμός. Οι λύσεις που δόθηκαν διασφαλίζουν ότι τα μονοπώλια στο χώρο των τραπεζών θα υποστούν τις μικρότερες δυνατές απώλειες, κάτι που διατυπώνεται στις επιλογές διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι με τις λύσεις αυτές συμφώνησε και το Ινστιτούτο IIF, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 400 και πλέον μεγάλων τραπεζικών ομίλων.

Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και η χτεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου, που δόθηκε με αφορμή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Ο τελευταίος ξεκαθάρισε, για μια ακόμη φορά, ότι η ραχοκοκαλιά των όσων συμφωνήθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες παραμένει η εφαρμογή των σκληρών και βάρβαρων μέτρων λιτότητας του μνημονίου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «όλο αυτό που κατεγράφη χθες στις Βρυξέλλες, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι ότι μπορούμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει και απλά γεγονότα, όπως η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, όπως η έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων, έχουν στείλει μηνύματα, έχουν αναβαθμίσει την αξιοπιστία μας και έχουν διευκολύνει αυτούς που πάντα πίστευαν ότι έπρεπε να δοθεί μια ριζική και γενναία λύση στο ελληνικό πρόβλημα του δημόσιου χρέους».

Δηλαδή η σταύρωση του ελληνικού λαού, μέσα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο, που χτυπά κι άλλο μισθούς, συντάξεις, «κοινωνικά επιδόματα», εργασιακές σχέσεις κλπ., ενώ επιβάλλει άγρια φοροληστεία στο λαό, υπήρξε, όπως είπε ο Β. Βενιζέλος, η μαγιά της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Με κυνικό ρεαλισμό ομολόγησε ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι οι ελληνικές τράπεζες. Επικαλούμενος τον ελληνικό λαό, ο οποίος - όπως είπε - πρέπει να ξέρει ποιο είναι το πραγματικό αποτέλεσμα. Και συνέχισε λέγοντας ότι «το πραγματικό αποτέλεσμα καταρχάς ξεκινάει από τις τράπεζές μας. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ίσως το πιο εγγυημένο και ασφαλές τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, για να μην πω και ευρύτερα». Πάντα κατά τον ίδιο, «υπάρχει τώρα ένα τεράστιο κέλυφος προστασίας πάνω από τις ελληνικές τράπεζες». Οι οποίες πριμοδοτούνται με ακόμα 20 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα και θα το αποπληρώσει φυσικά ο ελληνικός λαός.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε η ευρωζώνη, ισχυρίστηκε ότι είναι «επωφελής» για την Ελλάδα και στα πλαίσια αυτά δήλωσε ότι «έχουμε εκφράσει τις ευχαριστίες μας και προς τους εταίρους μας και προς όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία αυτή...».

Βασικά σημεία της απόφασης
  • Στην Ελλάδα χορηγείται νέο δάνειο ύψους 109 δισ. ευρώ από το EFSF (Προσωρινός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), το Ταμείο δηλαδή της ευρωζώνης, με επιτόκιο 3,5%, διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια, με 10ετή περίοδο χάριτος. Τα 109 δισ. αναλύονται σε 35 δισ. ευρώ νέο δάνειο, 35 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν εγγυήσεις που θα παράσχει το ελληνικό κράτος στους κατόχους ομολόγων, οι οποίοι θα τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα διάρκειας ως και 30 χρόνια, 20 δισ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για επαναγορά ομολόγων από την αγορά και άλλα 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών!
  • Από την πλευρά τους, οι τράπεζες που θα δεχτούν να μπουν στο πρόγραμμα επιμήκυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους έχουν μία γκάμα επιλογών.

Η πρώτη από αυτές είναι η ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους με νέα 30ετούς διάρκειας τα οποία θα είναι εγγυημένα από το EFSF. Το επιτόκιο των ομολόγων αυτών θα είναι κυμαινόμενο 4% για τα πρώτα 5 χρόνια, 4,5% για τη δεύτερη πενταετία και 5% για τα υπόλοιπα 20 χρόνια.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά την επιμήκυνση ομολόγων που λήγουν με άλλα 30ετή, με τα επιτόκια της πρώτης περίπτωσης και παροχή εγγύησης από το EFSF. Σε μια τρίτη περίπτωση, προβλέπεται η ανταλλαγή ενός υφιστάμενου σήμερα ομολόγου στο 80% της ονομαστικής του αξίας με ένα νέο 30ετές ομόλογο, με επιτόκιο που φτάνει ως και 6,8%.

Οι επιλογές αυτές είναι οι καλύτερες δυνατές για τις τράπεζες, οι οποίες αν πωλούσαν σήμερα τα ομόλογά τους, θα τα διέθεταν στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Αντίθετα, με τις ρυθμίσεις αυτές η ζημιά περιορίζεται περίπου στο 20% ή στα 37 δισ. ευρώ.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Θωρακίζουν το κεφάλαιο και χρεοκοπούν το λαό

Διασφάλιση της ρευστότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και μόνιμη και βαθιά χρεοκοπία για το λαό. Αυτό είναι με δύο λόγια το «ζουμί» της απόφασης της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, για το νέο πρόγραμμα διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει γιατί διασφάλισε τη ρευστότητα των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων - μεγαλομετόχων τους, που ήταν άλλωστε εξ αρχής ο υπέρτατος στόχος, αλλά ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι όχι μόνο θα υλοποιήσει το σύνολο των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου αλλά θα πάρει και νέα μέτρα. Η νέα δανειακή σύμβαση είναι αναπόσπαστα δεμένη με ένα νέο μνημόνιο, δηλαδή με λήψη πρόσθετων βάρβαρων μέτρων, αλλά και με τις «εμπράγματες εγγυήσεις», δηλαδή με την υποθήκη του συνόλου της δημόσιας περιουσίας.

Οι δεσμεύσεις αυτές της κυβέρνησης είναι το πρώτο σημείο της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης: «Επικροτούμε τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, καθώς και τη νέα δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης, η οποία θεσπίσθηκε πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο», τονίζεται στο σχετικό κείμενο, επισημαίνοντας μάλιστα πως «πρόκειται για πρωτοφανείς, αλλά αναγκαίες προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία οικονομικής ανάπτυξης».

Είναι ολοφάνερο ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί μια χωρίς προηγούμενο αντιλαϊκή λαίλαπα, που θα περιλαμβάνει επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά και τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων ώστε να διασφαλιστεί φθηνότερη εργατική δύναμη για τα μονοπώλια.

Από την άλλη ο συμβιβασμός που επετεύχθη την τελευταία στιγμή στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, είναι προσωρινός και συνιστά ξεκάθαρη ελεγχόμενη χρεοκοπία, που όμως θα είναι ανεξέλεγκτη για το λαό.

Ο λαός δεν πρόκειται να «ανακουφιστεί» στο ελάχιστο από το νέο δανειακό πρόγραμμα συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε δεν ανακουφίστηκε από το προηγούμενο δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι από τα 109 δισ. ευρώ, τα 49 δισ. είναι υπόλοιπο από το προηγούμενο δάνειο. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας (τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές κ.ά.) θα συμμετέχει, φυσικά με το αζημίωτο, με 49,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, εκ των οποίων 37 δισ. μέσω προγράμματος ανταλλαγής και μετακύλισης ομολόγων και 12,6 δισ. ευρώ από πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Από τη μείωση του χρέους, εξαιτίας του «κουρέματος», που υπολογίζεται στο 21%, θα πάρουν «ανάσα» και θα επωφεληθούν τα μονοπώλια, μέσω νέων φοροαπαλλαγών και κρατικών ενισχύσεων. Την ίδια στιγμή οι αιτίες που προκαλούν το χρέος, δηλαδή οι ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου, παραμένουν ανέπαφες, γεγονός που εγγυάται τη συνέχιση της διόγκωσής του. Αλλωστε και η επιμήκυνση αποπληρωμής το διογκώνει ανεξάρτητα από την ελάχιστη μείωση του επιτοκίου, αφού θα πληρώνονται τόκοι για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από την άποψη αυτή καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού, ότι τάχα οι αποφάσεις της συνόδου της Ευρωζώνης «εγγυώνται τη βιώσιμη πορεία της χώρας, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τη μείωση των βαρών εξυπηρέτησής του και την κάλυψη των δανειακών αναγκών». Αλλωστε ό,τι και αν γίνει, το κεφάλαιο θα ωφελείται, ενώ ο λαός θα πληρώνει ακόμη και το λεγόμενο βιώσιμο χρέος. Τα αντεργατικά μέτρα θα ισχύουν εσαεί.

Εκτός των άλλων, η μείωση του συνολικού χρέους είναι μικρή, υπολογίζεται στα 26 δισ. ευρώ ή 12% του ΑΕΠ, όταν το συνολικό ύψος του χρέους μετά μάλιστα και την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου, εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ.

Επίσης η μείωση των επιτοκίων στο 3,5% από 4,5%, μικρή ανακούφιση θα προσφέρει, αφού τα χρήματα του λαού που πάνε για την εξυπηρέτηση του χρέους, δηλαδή στις τσέπες των δανειστών, θα είναι περισσότερα από ό,τι πριν την εφαρμογή του μνημονίου.

Επίσης η επιμήκυνση αποπληρωμής στα 15 έως 30 χρόνια δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας για το λαό αφού στο τέλος θα πληρώσει το «λογαριασμό» αλλά σε περισσότερες δόσεις.

Οσο για το λεγόμενο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, αυτό θα πάει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι πόροι του προέρχονται από τα κονδύλια του Δ' ΚΠΣ (ΕΣΠΑ), τα διαρθρωτικά ταμεία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και προκειμένου οι ηγέτες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι θα πάνε στα «σωστά χέρια», δημιούργησαν ειδική ομάδα που θα συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση για να αναπτύσσει δράση το κεφάλαιο...

Είναι ολοφάνερο ότι «η βιωσιμότητα του χρέους» δεν σημαίνει και ...βιωσιμότητα του λαού. Αντίθετα είναι σίγουρο ότι η ελεγχόμενη χρεοκοπία θα κάνει το βίο αβίωτο για το λαό. Οι θυσίες θα είναι δίχως τέλος και γίνονται για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ