Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Αλυσοδένουν το λαό για τα επόμενα 40 χρόνια...

Εφιαλτικές είναι οι προοπτικές που διαγράφονται για τον ελληνικό λαό, μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Πέμπτη. Με την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, κατέληξαν σε συμφωνία για επιμήκυνση του μεγαλύτερου τμήματος του κρατικού χρέους για 30 χρόνια και ως το 2050... Αυτό απλά σημαίνει ότι η στενωπός των μνημονίων θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες και θα έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος του πρώτου μισού του 21ου αιώνα!

Ως προς αυτό, είναι απόλυτα σαφής η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ακόμα, διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι απαραίτητη προϋπόθεση της εφαρμογής των όσων συμφωνήθηκαν αποτελεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Με άλλα λόγια, επαναδιατυπώθηκε η θέση ότι δομικό στοιχείο των ασκούμενων πολιτικών αποτελεί η εν εξελίξει διαδικασία χρεοκοπίας του ελληνικού λαού.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της συμφωνίας της προηγούμενης Πέμπτης, αυτή κινείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης των συμφερόντων των μεγάλων τραπεζικών ομίλων που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη τις υπάρχουσες δυσμενείς συνθήκες οικονομικής κρίσης, μέσα στις οποίες λειτουργεί ο ελληνικός καπιταλισμός. Οι λύσεις που δόθηκαν διασφαλίζουν ότι τα μονοπώλια στο χώρο των τραπεζών θα υποστούν τις μικρότερες δυνατές απώλειες, κάτι που διατυπώνεται στις επιλογές διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι με τις λύσεις αυτές συμφώνησε και το Ινστιτούτο IIF, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 400 και πλέον μεγάλων τραπεζικών ομίλων.

Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και η χτεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου, που δόθηκε με αφορμή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Ο τελευταίος ξεκαθάρισε, για μια ακόμη φορά, ότι η ραχοκοκαλιά των όσων συμφωνήθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες παραμένει η εφαρμογή των σκληρών και βάρβαρων μέτρων λιτότητας του μνημονίου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «όλο αυτό που κατεγράφη χθες στις Βρυξέλλες, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι ότι μπορούμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει και απλά γεγονότα, όπως η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, όπως η έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων, έχουν στείλει μηνύματα, έχουν αναβαθμίσει την αξιοπιστία μας και έχουν διευκολύνει αυτούς που πάντα πίστευαν ότι έπρεπε να δοθεί μια ριζική και γενναία λύση στο ελληνικό πρόβλημα του δημόσιου χρέους».

Δηλαδή η σταύρωση του ελληνικού λαού, μέσα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο, που χτυπά κι άλλο μισθούς, συντάξεις, «κοινωνικά επιδόματα», εργασιακές σχέσεις κλπ., ενώ επιβάλλει άγρια φοροληστεία στο λαό, υπήρξε, όπως είπε ο Β. Βενιζέλος, η μαγιά της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Με κυνικό ρεαλισμό ομολόγησε ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι οι ελληνικές τράπεζες. Επικαλούμενος τον ελληνικό λαό, ο οποίος - όπως είπε - πρέπει να ξέρει ποιο είναι το πραγματικό αποτέλεσμα. Και συνέχισε λέγοντας ότι «το πραγματικό αποτέλεσμα καταρχάς ξεκινάει από τις τράπεζές μας. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ίσως το πιο εγγυημένο και ασφαλές τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, για να μην πω και ευρύτερα». Πάντα κατά τον ίδιο, «υπάρχει τώρα ένα τεράστιο κέλυφος προστασίας πάνω από τις ελληνικές τράπεζες». Οι οποίες πριμοδοτούνται με ακόμα 20 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα και θα το αποπληρώσει φυσικά ο ελληνικός λαός.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε η ευρωζώνη, ισχυρίστηκε ότι είναι «επωφελής» για την Ελλάδα και στα πλαίσια αυτά δήλωσε ότι «έχουμε εκφράσει τις ευχαριστίες μας και προς τους εταίρους μας και προς όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία αυτή...».

Βασικά σημεία της απόφασης
  • Στην Ελλάδα χορηγείται νέο δάνειο ύψους 109 δισ. ευρώ από το EFSF (Προσωρινός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), το Ταμείο δηλαδή της ευρωζώνης, με επιτόκιο 3,5%, διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια, με 10ετή περίοδο χάριτος. Τα 109 δισ. αναλύονται σε 35 δισ. ευρώ νέο δάνειο, 35 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν εγγυήσεις που θα παράσχει το ελληνικό κράτος στους κατόχους ομολόγων, οι οποίοι θα τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα διάρκειας ως και 30 χρόνια, 20 δισ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για επαναγορά ομολόγων από την αγορά και άλλα 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών!
  • Από την πλευρά τους, οι τράπεζες που θα δεχτούν να μπουν στο πρόγραμμα επιμήκυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους έχουν μία γκάμα επιλογών.

Η πρώτη από αυτές είναι η ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους με νέα 30ετούς διάρκειας τα οποία θα είναι εγγυημένα από το EFSF. Το επιτόκιο των ομολόγων αυτών θα είναι κυμαινόμενο 4% για τα πρώτα 5 χρόνια, 4,5% για τη δεύτερη πενταετία και 5% για τα υπόλοιπα 20 χρόνια.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά την επιμήκυνση ομολόγων που λήγουν με άλλα 30ετή, με τα επιτόκια της πρώτης περίπτωσης και παροχή εγγύησης από το EFSF. Σε μια τρίτη περίπτωση, προβλέπεται η ανταλλαγή ενός υφιστάμενου σήμερα ομολόγου στο 80% της ονομαστικής του αξίας με ένα νέο 30ετές ομόλογο, με επιτόκιο που φτάνει ως και 6,8%.

Οι επιλογές αυτές είναι οι καλύτερες δυνατές για τις τράπεζες, οι οποίες αν πωλούσαν σήμερα τα ομόλογά τους, θα τα διέθεταν στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Αντίθετα, με τις ρυθμίσεις αυτές η ζημιά περιορίζεται περίπου στο 20% ή στα 37 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ