Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Καλλιεργεί αυταπάτες για άλλη ... ΕΕ

Σαν παραδοχή της χρεοκοπίας της ακολουθούμενης πολιτικής ερμήνευσε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Διαμαρτυρήθηκε ότι η «ηγεσία της Ευρώπης απέδειξε ότι μένει δέσμια στη στρατηγική του αδιέξοδου και χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού» αφού δε βρήκε μια «δομική ευρωπαϊκή λύση στην ευρωπαϊκή συστημική κρίση».

Ως προς το περιεχόμενο των αποφάσεων, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ανεπαρκή και αποσπασματική απάντηση» που «δε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν παρακάμπτει τις αγορές, αλλά για άλλη μια φορά ματαίως προσπαθεί να τις κατευνάσει». Πρόσθεσε ότι «η απόφαση δεν αποτελεί αρχή εξόδου από τη κρίση αλλά την επίσπευση της πρώτης πράξης ενός προαναγγελθέντος σχεδίου ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι υπάρχει λύση «και είναι πολιτική» προσδιορίζοντάς την στην «παράκαμψη των αγορών, με άρνηση των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού, με απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, με μεταφορά μεγάλου μέρους των εθνικών χρεών στην ΕΚΤ, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους». Πρόκειται για φληναφήματα στηριγμένα στη σαθρή εκτίμηση του οπορτουνισμού για την κρίση, «χρέους» όπως την προσδιορίζει. Αποσιωπά ότι το χρέος είναι σύμπτωμα της γενικότερης βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ότι ακόμα και ρυθμίσεις του σαν αυτές που εισηγείται δε θα ανακουφίσουν τον λαό, αλλά θα λειτουργήσουν προς όφελος της πλουτοκρατίας. Επιπρόσθετα, αποπροσανατολίζει και εξαπατά τα λαϊκά στρώματα ότι είναι δυνατόν στον καπιταλισμό, με τη δοσμένη σύνδεση πολιτικής και οικονομίας, να παρακαμφθούν οι «αγορές» δηλαδή το κεφάλαιο.

  • «Ευτυχώς ανασάναμε», κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλη, που με ευαρέσκεια δήλωσε χτες ότι οι «αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup συνιστούν ένα συμβιβασμό που δίνει μια ανάσα στη χώρα». Πιο συγκεκριμένα, υπέδειξε την «επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής», τη «μείωση των επιτοκίων» και τη «δεκαετή περίοδο χάριτος για το νέο τμήμα του δανείου» τα οποία, όπως είπε, «είναι σε θετική κατεύθυνση»!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ