Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναινετικοί τόνοι και αντιλαϊκή σύμπλευση

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Ευρωζώνης

«Ασάφειες» και «ελλείψεις» διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΝΔ στη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, συμπλέοντας όμως επί της ουσίας με την κυβέρνηση στην προώθηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου και πλειοδοτώντας υπέρ της λήψης πρόσθετων πιο τολμηρών μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

Στη δήλωση που έκανε χτες ο Αντ. Σαμαράς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ρίχνει αισθητά τους τόνους σε σχέση με τη δήλωση που είχε κάνει την παραμονή της Συνόδου, προφανώς υπό το βάρος της απόφασης της Ευρωζώνης για θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει ότι «η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε πλήρως», αλλά για να λανσάρει ως διέξοδο την άμεση υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών μέτρων του Ζαππείου 2 για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που όμως ήδη έχουν υιοθετηθεί και υλοποιούνται από την κυβέρνηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15% (από 20% σήμερα).

Αποτιμώντας τις αποφάσεις της Συνόδου της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΝΔ συμμερίζεται την κυβερνητική θριαμβολογία διαπιστώνοντας ότι «η βελτίωση των όρων δανεισμού που επιτεύχθηκε είναι θετικό βήμα και παρέχει ανακούφιση». Επιχειρώντας να μην ταυτιστεί πλήρως με την κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι «και τον περασμένο Μάρτιο πέτυχε η χώρα βελτίωση των όρων του δανεισμού της, αλλά λίγο αργότερα η κρίση χειροτέρεψε».

Παράλληλα, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες να προκύψει προσωρινή ελεγχόμενη χρεοκοπία, που όπως σημείωσε «αποτελεί αναμφίβολα "ρετσινιά" για την Ελλάδα και την οικονομία της, μια που θα είμαστε η πρώτη και η μόνη, ως τώρα, χώρα της Ευρωζώνης που υπαγόμαστε σε τέτοιο καθεστώς». Από την άλλη, θεωρεί θετικό ότι η συμφωνία ενισχύει τη ρευστότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και ότι ο προσωρινός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής στήριξης (EFSF) θα ενεργοποιείται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Διαπιστώνει όμως ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει «αν δεν αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ποσό που έχει το ταμείο στη διάθεσή του», και γι' αυτό δεν προβλέπεται τίποτε στην απόφαση, σημειώνει.

Στις ασάφειες της απόφασης της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΝΔ περιλαμβάνει ότι προβλέπει μόνο μια μικρή μείωση του χρέους ύψους 26 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το χρέος επανέρχεται στο στόχο που είχε θέσει το πρώτο μνημόνιο, δηλαδή στο 149% του ΑΕΠ. Επίσης, θεωρεί πολύ μικρή την ανακούφιση από τη μείωση των επιτοκίων, γιατί πριν από το μνημόνιο η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους έφτανε 13 δισ. ευρώ, ενώ τώρα μετά και τη μείωση του επιτοκίου δεν θα πέσει κάτω από 18 δισ. το χρόνο. Φραστική και δημαγωγική είναι η αντίθεσή του στις εμπράγματες εγγυήσεις, αφού την ίδια στιγμή στηρίζει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ επισημαίνει ότι στο τελικό κείμενο έχει απαλειφθεί η αναφορά στο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», που όμως υπήρχε στο προσχέδιο. «Σκοτεινά σημεία» της απόφασης της Ευρωζώνης είναι κατά τον πρόεδρο της ΝΔ οι δύο προϋποθέσεις που θέτει: «Η επιτυχία του μεσοπρόθεσμου αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση με το μηχανισμό στήριξης, δηλαδή νέα μέτρα», στρέφοντας κυρίως τις αιχμές του στο κατά πόσο η κυβέρνηση είναι «ικανή» να φέρει σε πέρας την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του μνημονίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούν κι άλλα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης (2013-07-03 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκε το ΚΚΕ (2012-07-28 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλα παζάρια χωρίς συμφωνία (2011-10-26 00:00:00.0)
Θωρακίζουν το κεφάλαιο και χρεοκοπούν το λαό (2011-07-23 00:00:00.0)
Εμπρακτη στήριξη στο αντιλαϊκό ξεκλήρισμα (2011-03-15 00:00:00.0)
Ταφόπλακα στους λαούς με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» (2011-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ