Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καταγγελία των δηλώσεων Ερντογάν από το Εθνικό Συμβούλιο

Από την προκλητική επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, στους γιορτασμούς της εισβολής στην Κύπρο
Από την προκλητική επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, στους γιορτασμούς της εισβολής στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε ομόφωνη καταγγελία των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, προχώρησε χτες, το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τες απαράδεκτες και προκλητικές. Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις «ναρκοθετούν τον εν εξελίξει δικοινοτικό διάλογο ο οποίος έχει εισέλθει σε φάση εντατικής διαπραγμάτευσης».

Το Εθνικό Συμβούλιο τονίζει ότι «οι δηλώσεις και η συμπεριφορά του Ρ. Ερντογάν και εν γένει της Τουρκίας στο Κυπριακό έχουν ήδη καταγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην ΕΕ», τονίζοντας ότι «καταγγελίες και διαβήματα θα γίνουν επίσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα πολιτικά κόμματα προς διάφορες κατευθύνσεις». Επιστολές καταγγελίας για τις δηλώσεις Ερντογάν απέστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι κινείται εκτός της βάσης συνομιλιών.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες αναφορικά με την τραγική έκρηξη στα 98 κοντέινερ με εκρηκτικά που είχε κατασχέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, από το Ιράν, στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Η έκθεση των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, που έχει παραδοθεί ήδη στις ανακριτικές αρχές και η έκθεση των Γάλλων, που αναμένεται, θεωρούνται πολύ σημαντικές σε σχέση με ζητήματα στρατιωτικής αμέλειας και παράβλεψης των κανονισμών φύλαξης και συντήρησης των εκρηκτικών, όσο και για το πώς ενήργησαν οι αρμόδιοι για τα θέματα ασφάλειας πριν, κατά και μετά την έκρηξη, όπου επίσης υπάρχουν σαφείς οδηγίες που δεν τηρήθηκαν.

Σύμφωνα με την ελληνική έκθεση, όπως διέρρευσε στην εφημερίδα «Πολίτης», τα αίτια δημιουργίας φωτιάς μέσα στα εμπορευματοκιβώτια ήταν «η αλλοίωση, η αποσταθεροποίηση και η αποσύνθεση των πυρίτιδων, που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ποσότητας πτητικών αερίων που συνεχώς αυξάνονταν». Σταδιακά, όπως αναφέρεται, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας αυξήθηκε και η πίεση εντός του κοντέινερ, με αποτέλεσμα τόσο τη διόγκωση των τοιχωμάτων όσο και την έναρξη της καύσης με την επίτευξη της θερμοκρασίας ανάφλεξης των εν λόγω αερίων. Στη συνέχεια, λόγω ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών στον περιβάλλοντα χώρο, ξεκίνησε και επιταχύνθηκε η αποσύνθεση και εν συνεχεία αυτανάφλεξη των πυρίτιδων και στα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια. Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, εναποθήκευσης και συντήρησης του εν λόγω εκρηκτικού υλικού φορτίου.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανακοίνωσε χτες ότι συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων το πρώτο οικονομικό πακέτο μέτρων, σημειώνοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τόσο για τη συμφωνία όσο και για τα μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ