ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργάτες της Χιλής

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Χιλής πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, παραδίδοντας σχετικό υπόμνημα για τους αγώνες των εργαζομένων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αναλυτικά, το υπόμνημα του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα στην Ελλάδα (ΠΑΜΕ) εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες που γίνονται στη Χιλή τούτες τις μέρες για τη βελτίωση της ζωής της Εργατικής Τάξης της Χιλής.

Ιδιαίτερα στεκόμαστε στην απεργία πείνας που έχουν αρχίσει μαθητές για τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι ένα κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τάξη και εισόδημα.

Η κυβέρνηση της Χιλής πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να λυθούν τα προβλήματα των σχολείων, οι μαθητές να γυρίσουν στα μαθήματά τους χωρίς βία και περισσότερο αισιόδοξοι».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΟΡΥΧΕΙΑ
Νέα εργοδοτικά εγκλήματα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Οι ανθρωποθυσίες στο βωμό του κέρδους συνεχίζονται στα κάτεργα - ορυχεία της Κολομβίας.

Τρεις ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο, από έλλειψη οξυγόνου σε ανθρακωρυχείο στο Γκουατάταμο, στη Βορειοανατολική Κολομβία, στο ίδιο ορυχείο όπου δύο ακόμη ανθρακωρύχοι είχαν βρει το θάνατο δύο ημέρες πριν. Επίσης τις προηγούμενες ημέρες, δύο ακόμη ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους μετά από κατάρρευση του ορυχείου στην Κοσκάτιβα. Συνολικά από την αρχή του χρόνου 52 εργαζόμενοι σε ορυχεία έχουν σκοτωθεί, ενώ το 2010 είχαν χάσει τη ζωή τους 173. Στις αρχές του χρόνου μετά από δύο πολύνεκρα ατυχήματα σε ορυχεία και κυρίως εξαιτίας της βροχής των μηνύσεων των οικογενειών των θυμάτων, ο πρόεδρος Χοσέ Μανουέλ Σάντος είχε ανακοινώσει την αναθεώρηση του νόμου για τη λειτουργία των ορυχείων. Ενα νόμο που περιελάμβανε εντατικές επιθεωρήσεις και αύξηση προστίμων για τους παραβάτες, αλλά δεν περιείχε ούτε ένα μέτρο όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας και φυσικά τίποτα για τη φονική εκμετάλλευση των εργαζομένων και οι ανθρωποθυσίες φυσικά συνεχίζονται.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, επέστρεψε το Σάββατο στη Βενεζουέλα μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμη κύκλου χημειοθεραπείας και δήλωσε ότι θα διεκδικήσει νέα εξαετή θητεία στις προεδρικές εκλογές του, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Correo del Orinoco».

ΠΟΛΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Δεκάδες μέλη του «Κινήματος Μεταναστών της Μεσοαμερικής», από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ ξεκίνησαν χτες από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, πορεία εκατοντάδων χιλιομέτρων με προορισμό την Πόλη του Μεξικού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις μεταναστών από την Κεντρική Αμερική στο Μεξικό.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η Ναφισάτου Ντιαλό, η 32χρονη καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel που κατηγορεί τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντιμινίκ Στρος Καν για απόπειρα βιασμού, επιθυμεί την «απόδοση δικαιοσύνης», όπως δήλωσε σε αμερικανικά ΜΜΕ.

ΟΣΤΙΝ.-- Ενας άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε πέντε ανθρώπους, τραυμάτισε τέσσερις και στη συνέχεια αυτοκτόνησε στη διάρκεια γιορτής σε χώρο με πίστα πατινάζ στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ.

ΡΙΓΑ.-- Το 95% των Λετονών ψηφοφόρων επέλεξε στο δημοψήφισμα του περασμένου Σαββάτου τη διάλυση της βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών υποστηρίζοντας έτσι την πρόταση του πρώην Προέδρου της Λετονίας Βάλντις Ζάτλερς στο πλαίσιο εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οικονομικο-πολιτικής διαφθοράς.

KAMΠΑΛΑ.-- Πάνω από 100 άτομα (τα 60 παιδιά) εγκατέλειψαν χτες τις εστίες τους στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό αναζητώντας καταφύγιο στην Ουγκάντα μετά από επιχείρηση του κογκολέζικου στρατού κατά ένοπλων ομάδων που λυμαίνονται την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα ΛΔ Κονγκό - Ρουάντας - Ουγκάντας.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Νέο νόμισμα κυκλοφόρησε χτες το (βόρειο) Σουδάν μόλις δύο βδομάδες μετά την ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν, το οποίο επέκρινε την εξέλιξη, μιλώντας για «οικονομικό πόλεμο» που παραβιάζει διμερή συμφωνία που απέτρεπε την κυκλοφορία νέου νομίσματος στο Χαρτούμ μέχρι το τέλος τρέχοντος έτους. Το νέο νόμισμα στο (βόρειο) Σουδάν εκτιμάται πως θα κοστίσει στο Νότιο Σουδάν (οι πολίτες του οποίου έχουν σχεδόν όλα τους τα χρήματα σε βορειοσουδανικές λίρες) πάνω από 700.000.000 δολάρια...

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 21 τραυματίστηκαν προχτές από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Αντεν της νότιας Υεμένης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δολοφονήθηκε το Σάββατο ο Νταριούς Ρεζαΐ καθηγητής της Φυσικής, ειδικευμένος στα θέματα της πυρηνικής ενέργειας, στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ISNA, με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου να κατηγορεί για τη δολοφονία τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

ΙΣΡΑΗΛ
Διαδηλώσεις για την ακριβή στέγη

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναγκάστηκε χτες να ματαιώσει την αυριανή επίσκεψή του στην Πολωνία, καθώς εντείνονται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ οι κινητοποιήσεις πολλών δεκάδων εργαζομένων ενάντια στην ακρίβεια που ανεβάζει καθημερινά το κόστος ζωής και στραγγαλίζει το όνειρο πολλών νοικοκυριών για αξιοπρεπή στέγη πόσο μάλλον για ένα ιδιόκτητο σπίτι...

Οι μεγάλες διαδηλώσεις χιλιάδων εργαζομένων ενάντια στην ακρίβεια των ενοικίων και του αυξανόμενου κόστους αγοράς κατοικίας πραγματοποιήθηκαν και προχτές (Κυριακή) και αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες όχι μόνον στην πρωτεύουσα Τελ Αβίβ, αλλά και σε πόλεις όπως Χάιφα, Μπέερ Σίβα και Ιερουσαλήμ με συνθήματα υπέρ της παραίτησης του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γιουβάλ Στέινιτζ. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών που θέλησαν να στήσουν οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες με αποτέλεσμα τις συλλήψεις αρκετών δεκάδων.

Μόνον μέσα στον τελευταίο χρόνο, οι τιμές αγοράς κατοικίας στο Τελ Αβίβ αυξήθηκαν κατά 37% και στην Ιερουσαλήμ κατά 17%.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, κάποιες οργανώσεις ενοικιαστών και δανειοληπτών κάνουν εκστρατεία για την πραγματοποίηση γενικής απεργίας την 1η Αυγούστου.

Το ίδιο 24ωρο, ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν πλοιάριο στη Νεκρά Θάλασσα που μετέφερε παράνομα όπλα και πυρομαχικά, θέτοντας υπό κράτηση δύο Παλαιστίνιους περίπου 40 ετών, που επέβαιναν στο σκάφος. Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούτ Αμπάς επανέλαβε και χτες ότι θα προσφύγει το Σεπτέμβρη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζητώντας την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση μετά την επίμονη άρνηση του Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών...

OIKONOMIA - ΗΠΑ
Συνεχίζεται το παζάρι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Βέβαιη» ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους (14,3 τρισ. δολάρια) δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Εάν αληθεύει ή όχι θα φανεί λίαν συντόμως. Οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέστειλε όλες τις άλλες του δραστηριότητες ώστε να επικεντρωθεί «στις διαπραγματεύσεις» όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 2α Αυγούστου και σε περίπτωση «μη συμφωνίας», οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως υποχρεωθούν σε «στάση πληρωμών». Η προοπτική αυτή και ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων, του Σαββατοκύριακου, όπου ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Τζ. Μπέινερ αποχώρησε, προξένησαν «περισσή νευρικότητα» χτες στα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «χάσμα μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ως διέξοδο εμμένουν σε βραχυπρόθεσμη και σταδιακή αύξηση του ύψους του χρέους, αρχικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Λευκός Οίκος το απορρίπτει κατηγορηματικά, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση περί αύξησης της φορολογίας.

Πρόκειται για έναν «πόλεμο εντυπώσεων» ενόψει των εκλογών του 2012, που ωστόσο «πατάει» στη βαθιά καπιταλιστική κρίση και τα αδιέξοδα του συστήματος. Πάντως ενδεικτικό της δημοσιονομικής κατάστασης των ΗΠΑ είναι, πάντως, το γεγονός ότι σχεδόν 4.000 υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τέθηκαν σε αναγκαστική αργία το Σαββατοκύριακο, ελλείψει πόρων για την πληρωμή τους.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδηλώσεις κατά του στρατού

KAΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 230 άτομα τραυματίστηκαν το Σάββατο στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας στη διάρκεια συγκρούσεων περίπου 10.000 διαδηλωτών και αστυνομικών στη συνοικία Αμπασίγια του Καΐρου όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Αμυνας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη στρατιωτική κυβέρνηση που κυβερνά τη χώρα από τις αρχές του περασμένου Φλεβάρη.

Και σ' αυτή την περίπτωση οι στρατιώτες δε δίστασαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στον αέρα, να χρησιμοποιήσουν «βροχή» δακρυγόνων, οδοφράγματα και αγκαθωτά συρματοπλέγματα ώστε να εμποδίσει το πλήθος να πλησιάσει στο υπουργείο Αμυνας. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω η εξουσία του στρατού» και «Ο λαός θέλει να πέσει ο στρατάρχης» - μια αναφορά στον Χουσέιν Ταντάουι, που ηγείται του στρατιωτικού συμβουλίου.

Λίγες ώρες μετά, το στρατιωτικό συμβούλιο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Νοέμβρη, δίχως εντούτοις να καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία...

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα σήμερα στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, Μπουμπουλίνας 59 & Αθανασίου Διάκου, εκδήλωση για να τιμήσουν την 58η επέτειο από την επίθεση στο Στρατώνα Μονκάδα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΣΥΡΙΑ
Λειτουργία κομμάτων υπό προϋποθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα επιτρέπεται η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στη Συρία και πέραν του Μπάαθ, ενέκρινε χτες η συριακή κυβέρνηση, με προϋπόθεση να τηρεί τις «δημοκρατικές αρχές». Το Μπάαθ, που είχε απαγορεύσει τη λειτουργία άλλων κομμάτων, μετά το 1963, με δεδομένες τις πιέσεις για «εκδημοκρατισμό», στις οποίες έχει δεσμευθεί ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Ασαντ, η κυβέρνηση αναφέρει ότι τα «κόμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βία σε οποιαδήποτε μορφή της, να προβαίνουν σε απειλές για τη χρήση της ή να την υποκινούν» και πως «ένα κόμμα δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ενός μη συριακού κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης, ούτε να συνδέεται με κάποιο».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις κυρίως γυναικών, στην πόλη Χομς, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν και πυροβολισμούς. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντελραχμάν, το Σάββατο σημειώθηκαν και έξι εκρήξεις στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ