ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Με ορμή» στην επίθεση διαρκείας κατά του λαού

Να ανοίξουν «με μεγαλύτερη ορμή την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών με στόχο να κάνουν την Ελλάδα ελκυστική για τις επενδύσεις», ζήτησε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας το σύνθημα για νέα κλιμάκωση της επίθεσης κατά του λαού

Στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται ο λαός μπορεί να απαντήσει δυναμώνοντας το ταξικό κίνημα παντού, στους τόπους δουλειάς και στις εργατογειτονιές

MotionTeam

Στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται ο λαός μπορεί να απαντήσει δυναμώνοντας το ταξικό κίνημα παντού, στους τόπους δουλειάς και στις εργατογειτονιές
Βαθιές αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο «να κάνουν την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις», δηλαδή παράδεισο για τα μονοπώλια και κόλαση για το λαό, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το επίπλαστο κλίμα «ανακούφισης» που δημιούργησε μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Η βούληση της κυβέρνησης, που εκφράστηκε διά στόματος του πρωθυπουργού στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα την εκτίμηση ότι ο προσωρινός συμβιβασμός της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που επιτεύχθηκε στη σύνοδο της ευρωζώνης όσον αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, θα σημάνει την κλιμάκωση της επίθεσης της πλουτοκρατίας και της κυβέρνησης για τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στους μονοπωλιακούς ομίλους.

«Με μεγαλύτερη ορμή τώρα και πιο απερίσπαστοι από ό,τι μέχρι σήμερα, είμαστε σε θέση να ανοίξουμε όλο και περισσότερο την ατζέντα των μεγάλων θεμάτων και των μεγάλων αλλαγών, που βάζουν τη χώρα μας σε μια διαφορετική τροχιά», τόνισε απευθυνόμενος στους υπουργούς ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς «να αξιοποιήσουν κάθε μέρα μέχρι το τέλος της θητείας» της κυβέρνησης και με μεγαλύτερη δύναμη «να προωθήσουν τις μεγάλες αλλαγές» που ανατρέπουν «τα κακώς κείμενα», όπως είπε, στην πραγματικότητα όμως ανατρέπουν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και καταστρέφουν τη ζωή του λαού.

Δίνοντας συνέχεια στη θριαμβολογία και επιχειρώντας να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, που θωράκισαν μόνο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ισχυρίστηκε και πάλι ότι «εξασφαλίσαμε μια ασπίδα προστασίας και καλύτερες προοπτικές», επιχειρώντας να προβάλει ως επιβεβλημένες τις «αλλαγές», δηλαδή τα βάρβαρα μέτρα που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα.

«Τώρα είναι ευθύνη δική μας, όλων των Ελλήνων, να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για αλλαγές, μέσα σε ένα κλίμα μεγαλύτερης σιγουριάς. Αλλαγές που εμπεδώνουν την ασφάλεια, την ευνομία, τη δικαιοσύνη και κάνουν την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα και να δώσει «γην και ύδωρ» στα μονοπώλια στο όνομα της «προσέλκυσης επενδύσεων». Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος που εγκρίθηκαν χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο, τα οποία μοιράζουν «φαστ τρακ» άδειες για τις επιχειρήσεις, αίροντας «τα εμπόδια» που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ εκχωρούν σε ιδιώτες τον έλεγχο στην έκδοση αδειών για τις κατασκευές.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η χρησιμοποίηση των δημοψηφισμάτων για να «νομιμοποιήσει» τη βάρβαρη πολιτική της, ενώ την ίδια στιγμή έχει φροντίσει να θωρακιστεί απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία όταν δεν την βολεύει, ξεκαθαρίζοντας ότι τα δημοψηφίσματα θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «νέο και σημαντικό εργαλείο εμβάθυνσης της δημοκρατίας», αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να συμπληρώσει ότι το δημοψήφισμα θα χρησιμοποιηθεί «για να ακούσουμε τους πολίτες», επιβεβαιώνοντας τον κάλπικο και επικίνδυνο χαρακτήρα του θεσμού των δημοψηφισμάτων.

Από την άλλη σε ένα φαιδρό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, με στόχο να δείξει ότι τάχα η κυβέρνηση συμμετέχει στα βάρη της κρίσης, ο πρωθυπουργός απηύθυνε συστάσεις προς τους υπουργούς να φροντίσουν για τη λιτή παρουσία των ίδιων και των εποπτευόμενων φορέων στη ΔΕΘ! Επειδή, όπως είπε, «είναι μια εποχή πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσπάθειας, με περιορισμό δαπανών παντού, και η ΔΕΘ δεν εξαιρείται της προσπάθειας αυτής, τόσο ουσιαστικά, όσο και συμβολικά», καλώντας τους υπουργούς να μεριμνήσουν «ώστε το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων να αντιμετωπίσει την παρουσία στη ΔΕΘ με ένα ανάλογο πνεύμα εξοικονόμησης πόρων - μια λιτή παρουσία». Εμπαιγμός δηλαδή θρασύτατος και προκλητικός.

ΜΗΝΥΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟY ΠΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους...

Στις «καλές υπηρεσίες» που προσέφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και στην «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος, σε ομιλία που έκανε χτες στην Ουάσιγκτον με θέμα: «Ελληνική κρίση: Προκλήσεις και ευκαιρίες».

Ειδικότερα ανέφερε: «Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι. Στα προηγούμενα δύο χρόνια, ως υπουργός Αμυνας, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, σε πολύ ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα, όπως το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, την καταπολέμηση της πειρατείας ή την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Η αναφορά Βενιζέλου καταδεικνύει πόσο επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η συμμετοχή της χώρας σε διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, είτε πρόκειται για την ΕΕ είτε για το ΝΑΤΟ. Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική σκληρής λιτότητας αποτελεί τη μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά καταγράφει την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους τυχοδιωκτικούς πολέμους που έχει εξαπολύσει το ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών, με την ενεργό ελληνική εμπλοκή.

Η ομιλία Βενιζέλου έφτασε στα όρια της κολακείας σε ό,τι αφορά το ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη νέα τάξη πραγμάτων, όπου και του αναγνώρισε την πρωτοκαθεδρία στη διαπάλη που γίνεται ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη, για τον έλεγχο των αγορών και των πρώτων υλών. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη και πρακτική μορφή. Συνολικά, η στήριξη που παρέχεται από τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, για την ευρωζώνη, τη διεθνή οικονομία και την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Η υποστήριξη των ΗΠΑ, ιδίως μέσω του ΔΝΤ, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, αλλά και για τη διεθνή νομισματική σταθερότητα. Αν μπορώ να το πω αυτή η υποστήριξη είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγετική δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας».

Εκανε επίσης λόγο για ένα «νέο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα και στα πλαίσια αυτά κάλεσε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των ακινήτων. Αποκάλυψε, δηλαδή, ότι η περιβόητη «βοήθεια» που θα δοθεί, συνδέεται με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των συμμετοχών που διατηρεί ακόμη το Δημόσιο στις πρώην ΔΕΚΟ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναγκαία η ενημέρωση της Βουλής

Σε σχόλιό του, για την πραγματοποίηση συζήτησης στη Βουλή για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ανεξάρτητα από την πρόθεση του πρωθυπουργού για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι αναγκαίο και απαραίτητο να γίνει ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που υποθηκεύει το μέλλον του λαού και της νεολαίας για 40 χρόνια με βάρβαρα μέτρα διαρκείας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι μπορούν να αποφύγουν την κόλαση

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις εξελίξεις στην οικονομία και το χρέος: «Μόνο με τη λαϊκή εξουσία που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, θα καταργήσει το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, μπορούν οι εργαζόμενοι να αποφύγουν την κόλαση που τους φέρνουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ