ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Δε θα περάσει το πετσόκομμα των ΒΑΕ

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά ο κλάδος την Τετάρτη 3 Αυγούστου, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ

Την απάντηση των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο ενάντια στο νέο έγκλημα της κυβέρνησης για το χτύπημα των ΒΑΕ οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούν σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του κλάδου την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Αυγούστου, στις 5 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Καλούν επίσης όλα τα σωματεία του κλάδου στην Αττική και σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, ώστε να οργανωθούν το συντομότερο κινητοποιήσεις.

Τα δύο ταξικά συνδικάτα με κοινή τους ανακοίνωση απευθύνονται στους χιλιάδες εργαζόμενους που δέχονται το νέο χτύπημα της κυβέρνησης και μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Συναδέλφισσα καμαριέρα και καθαρίστρια, σήμερα που είσαι στα βαρέα και ανθυγιεινά ο βασικός σου μισθός μαζί με το ανθυγιεινό επίδομα είναι 965 ευρώ και μετά τον περσινό αντιασφαλιστικό νόμο βγαίνεις στη σύνταξη όταν γίνεις 60 ετών. Η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο σου καταργεί τα βαρέα. Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνεις κάθε μήνα 46 ευρώ λιγότερα και θα συνεχίσεις να στρώνεις και να καθαρίζεις μέχρι να γίνεις τουλάχιστον 65 ετών!

Συνάδελφε μάγειρα - μαγείρισσα, σήμερα που είσαι στα βαρέα και ανθυγιεινά ο βασικός σου μισθός μαζί με το ανθυγιεινό επίδομα είναι 1.053 ευρώ και μετά τον περσινό αντιασφαλιστικό νόμο βγαίνεις στη σύνταξη όταν γίνεις 60 ετών. Η κυβέρνηση σε λίγες μέρες σου καταργεί τα βαρέα. Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνεις κάθε μήνα 96 ευρώ λιγότερα και θα μείνεις πάνω από τις καυτές εστίες μαγειρεύοντας - αν σε κρατήσει στη δουλειά ο εργοδότης - μέχρι να γίνεις τουλάχιστον 65 ετών!

Συνάδελφε σερβιτόρε - σερβιτόρα, σήμερα που είσαι στα βαρέα και ανθυγιεινά και μετά τον περσινό αντιασφαλιστικό νόμο βγαίνεις στη σύνταξη όταν γίνεις 60 ετών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δουλειά σου δεν είναι ούτε βαριά ούτε ανθυγιεινή και γι' αυτό σου καταργεί τα βαρέα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σερβίρεις μέχρι τα 65 σου χρόνια, αν βέβαια μέχρι τότε βρεθεί εργοδότης που θα σε έχει στη δουλειά.

Συνάδελφοι λατζέρηδες, σήμερα που είστε στα βαρέα και ανθυγιεινά ο βασικός σας μισθός μαζί με το ανθυγιεινό επίδομα είναι 966 ευρώ και μετά τον περσινό αντιασφαλιστικό νόμο βγαίνετε στη σύνταξη όταν γίνετε 60 ετών. Η κυβέρνηση σας καταργεί τα βαρέα γιατί θεωρεί τη λάντζα δουλειά υγιεινή και ασφαλή! Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνετε κάθε μήνα 88 ευρώ λιγότερα και θα πρέπει να καθαρίζετε πιάτα, ποτήρια και βαριές κατσαρόλες μέχρι τα 65 σας χρόνια».

Σε ό,τι αφορά όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους τονίζουν τα δυο συνδικάτα: «Θα παραμείνετε δίχως ανθυγιεινό επίδομα και στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα».

Το Συνδικάτο Φαρμάκου

Την ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας του κλάδου ενάντια στο πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, αφού σύμφωνα με τη νέα λίστα που δημοσιεύτηκε, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην παραγωγή και παρασκευή φαρμάκων, καλλυντικών, αρωμάτων και κτηνιατρικών φαρμάκων.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ

Από την κινητοποίηση στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους

Motion Team

Από την κινητοποίηση στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους
Δυναμική και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χθες δεκάδες εργαζόμενοι από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Απαίτησαν να μην προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός των ΒΑΕ, προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Εργαζόμενοι από το εμπόριο, τον επισιτισμό - τουρισμό, εργολαβικές καθαρίστριες, δασεργάτες που πετιούνται έξω από τα ΒΑΕ, μαζί με εργαζόμενους από μια σειρά κλάδους αλλά και συνταξιούχους, στάθηκαν μπροστά στην πύλη του ΙΚΑ και ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους που έρχονταν στις υπηρεσίες του ΙΚΑ για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους. Κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους σε πανεργατικό ξεσηκωμό για να μην περάσει η νέα επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Προειδοποίησαν πως η επίθεση της κυβέρνησης στα ΒΑΕ δεν είναι η τελευταία, αλλά η αρχή για την ολοκλήρωση της κατάργησής τους σε όλους τους κλάδους. Κάλεσαν τους εργαζόμενους μαζί με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ και να ενταχθούν και οι νέοι κλάδοι που επιβάλλεται στο καθεστώς αυτό. Να παλέψουν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών πήγε στη διευθύντρια του καταστήματος του ΙΚΑ και εξέφρασε την αντίθεση των εργαζομένων στην απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει έξω από τα ΒΑΕ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
ΟΧΙ στην κατεδάφιση του θεσμού των ΒΑΕ

Διεκδικεί ΒΑΕ για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, που η δουλειά τους έχει τέτοιο χαρακτήρα

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην κυβερνητική πολιτική κατεδάφισης του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, εκφράζει η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ . Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση με την ΕΕ και σε αγαστή συνεργασία με τους μεγαλοεργοδότες έχουν βάλει στόχο την οριστική κατεδάφιση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), πετώντας απ' έξω από το θεσμό πάνω από 150.000 εργαζόμενους.

Σε αυτό το νέο έγκλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η ΠΑΣΕΒΕ στέκεται όχι μόνο ενάντια, αλλά ταυτόχρονα διεκδικεί την ένταξη και των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ στο θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, που ενώ εργάζονται ακριβώς με τις ίδιες συνθήκες με τους μισθωτούς εργαζόμενους είναι καταδικασμένοι να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα για να συνταξιοδοτηθούν.

Οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται θα σημάνουν:

  • Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης 5 - 7 χρόνια.
  • Νέα μείωση μισθών και συντάξεων.
  • Περαιτέρω συρρίκνωση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους

Καταδικάζουμε την προσπάθεια και ορισμένων από τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές από το χώρο μας που στηρίζουν την κατάργηση των ΒΑΕ με μόνο κριτήριο τη μείωση του κόστους εργασίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των εργαζόμενων και των ίδιων.

Είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των εργαζομένων. Στηρίζουμε το πλαίσιο αιτημάτων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας ταυτόχρονα και για τους συναδέλφους ΕΒΕ την ένταξή τους στα ΒΑΕ επαγγέλματα.

  • Να μην αποχαρακτηριστούν τα ΒΑΕ εκτός αυτών που έχουν εκλείψει. Οχι στο διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μόνιμη και πλήρης δουλειά για όλους.
  • Για τα ΒΑΕ 6ωρη δουλειά - 5ήμερο, 30ωρο.
  • Μείωση ορίου συνταξιοδότησης, 55 για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες, με τη γενική μείωση των μη ΒΑΕ σε 60 και 55.
  • Λήψη όλων των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, ανάπτυξη των υποδομών και των διαδικασιών που απαιτούνται, για πρόληψη επαγγελματικού κινδύνου.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφάλειας, στα πλαίσια αποκλειστικά Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο προστασίας της υγείας και ασφάλειας.
  • Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ιδιαίτερη φροντίδα για έγκυες και γενικότερα εργαζόμενες γυναίκες.
  • Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα, όπως στις νοσηλεύτριες, να απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής, όπως εξαερισμός, κλιματισμός, επίπεδο θορύβου κ.λπ. στους χώρους εργασίας.
  • Κατοχύρωση ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου, η οποία θα είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς συνταξιοδότησης. Το επασφάλιστρο να βαραίνει μόνο τον εργοδότη.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ, στα επαγγέλματα των αυτοαπασχολούμενων που έχουν τέτοιο χαρακτήρα, με σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες».

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Απλήρωτοι 175 εργαζόμενοι

Απλήρωτοι παραμένουν οι 175 εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον Αγιο Ανδρέα εδώ και 45 μέρες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αναβρασμό. Το θέμα αυτό έχουν αναδείξει δύο φορές (στα Δημοτικά Συμβούλια της 18ης και 25ης Ιούλη) οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με σχετικές ερωτήσεις τους για την ανάγκη άμεσης πληρωμής τους από το δήμο. Οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής και της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Γιαννοπούλου έκαναν λόγο για διαδικαστικό θέμα (τη μια απουσίαζε η διευθύντρια για τις υπογραφές, την άλλη ο υπάλληλος που έλειπε σε άδεια, κ.ά.) και πως η πληρωμή τους είναι θέμα χρόνου και θα γίνει κανονικά. Ωστόσο, έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε και οι εργαζόμενοι ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από τα δεδουλευμένα τους.

Σημειώνεται πως και οι 175 εργαζόμενοι προσλήφθηκαν με κοινωνικά κριτήρια (κυρίως μακροχρόνια άνεργοι) και είναι φανερό πως δεν διαθέτουν άλλους οικονομικούς πόρους για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ