ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΣΕΕΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας για περικοπές επιδομάτων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στις Υγειονομικές Επιτροπές που στεγάζονται στη λεωφόρο Κηφισίας πραγματοποίησαν χτες η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αναπήρων Αττικής για τις περικοπές επιδομάτων ακόμα και καρκινοπαθών τελικού σταδίου, καθώς και τη μεγάλη ταλαιπωρία αναπήρων και χρονίως πασχόντων στις σχετικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτησή τους.

Με προμετωπίδα το πανό της ΣΕΑΑΝ που έγραφε: «Κόβουν θεραπείες - φάρμακα - τεχνικά βοηθήματα, βάζουν τροφεία, εμπορεύονται τις ανάγκες μας. Ξεσηκωμός! Λαϊκή Συμμαχία για την Ανατροπή», στάθηκαν μπροστά από τα γραφεία των Υγειονομικών Επιτροπών και ενημέρωναν τους παρευρισκομένους για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Οπως κατήγγειλε η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με την προϊσταμένη των υγειονομικών επιτροπών, το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και η κυβέρνηση υλοποιούν ένα βάρβαρο σχέδιο για τη μαζική περικοπή επιδομάτων και παροχών από τους ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες για την εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν καταγγελίες ακόμη και για περιπτώσεις καρκινοπαθών τελικού σταδίου.

Συγκεκριμένα, στην αντιπροσωπεία παραβρέθηκε και η Κ. Α., της οποίας η μητέρα είναι καρκινοπαθής τελικού σταδίου με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Οπως κατήγγειλε η Κ. Α., η μητέρα της θα έπρεπε να επανεξεταστεί το προηγούμενο διάστημα από την Επιτροπή για να επιβεβαιωθεί η κατάστασή της ώστε να συνεχίσει να παίρνει το βοήθημα που δικαιούται. Ωστόσο, το νέο ραντεβού που ορίστηκε για να περάσει από την Επιτροπή η καρκινοπαθής είναι τον Απρίλη του 2012, δηλαδή 8 μήνες μετά!

Τα στελέχη της αντιπροσωπείας δήλωσαν πως «το ταξικό εργατικό και αναπηρικό κίνημα απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που εξελίσσεται με ευθύνη της κυβέρνησης και υλοποιείται από τα στελέχη της Περιφέρειας και των Υγειονομικών Επιτροπών θα έχει την πιο αποφασιστική απάντηση».

ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Στην κλίνη του Προκρούστη παροχές και εργασιακά δικαιώματα

Περικοπές των παροχών για τους ασφαλισμένους, καταπάτηση των δικαιωμάτων εργαζομένων και των γιατρών - που φτάνει μέχρι και τον εξοβελισμό τους απ' τις δημόσιες δομές Υγείας - μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις δραματικές εξελίξεις στην Υγεία παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ). Στη συνέντευξη Τύπου του ΙΣΑ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) παρουσίασε έγγραφο του υπουργείου Υγείας με τους «κεντρικούς στρατηγικούς στόχους» για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής:

Οι γιατροί του ΙΚΑ μένουν με τους υπάρχοντες μισθολογικούς όρους, ενώ για τους «υπόλοιπους γιατρούς που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ η μισθολογική κλιμάκωση ξεκινά από 300 έως 500 ευρώ και φτάνει κατ' ανώτερο όριο τα 2.800 ευρώ. Η κατώτατη αμοιβή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των γιατρών που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό. Ο αριθμός ποικίλλει από 30.000 μέχρι 12.000 γιατρούς πλέον των 6.000 ήδη υπαρχόντων στο ΙΚΑ. Είναι προφανές ότι ο αριθμός αυτός επηρεάζει και το μέσο μηνιαίο ποσό αποζημίωσης».

Βέβαια, συνυπεύθυνες γι' αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης είναι και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων και οργανώσεων, που πήραν μέρος στο διαβόητο διάλογο, και εκ των υστέρων διαπιστώνουν ως ανώφελο. Μάλιστα πήραν μέρος και στις διαδικασίες για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπου διαπραγματεύονται τη σύναψη συλλογικής σύμβασης και αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση του αρρώστου - που μπορεί να οδηγήσει και στα 2.800 ευρώ που υπόσχεται η κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας προσφέρονται από τους 6.000 μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ (11.300), του ΟΑΕΕ (4.100) και των 10.000 αμειβομένων κατά πράξη γιατρών των συμβεβλημένων με τον ΟΓΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΣΑ με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 50% το διοικητικό προσωπικό και 25% οι συμβεβλημένοι γιατροί. Δηλαδή, θα αποκλειστούν τελικά 16.000 συμβεβλημένοι γιατροί απ' τους παραπάνω, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των υπηρεσιών και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 87/86 (ΦΕΚ Α' 32) για το «ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης του νοσοκομείου» ο ΙΣΑ υπολόγισε ότι μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων - καταργούνται 11.000 οργανικές κλίνες και 300 κλινικές - θα βρεθούν εκτός συστήματος περισσότεροι από 3.900 - 5.850 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ θα χαθούν 3.250 θέσεις ειδικευομένων. Επίσης, εκτιμάται ότι θα εξοβελιστούν εκτός δημόσιου συστήματος περισσότεροι από 26.000 υγειονομικό, διοικητικό, και βοηθητικό προσωπικό.

Το «άνοιγμα του επαγγέλματος»

Τόσο ο ΙΣΑ όσο και η ΕΟΟ επικεντρώθηκαν στο λεγόμενο άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος: Δηλαδή την κατάργηση του περιορισμού ότι το 51% των μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας να το έχουν γιατροί. Μ' άλλα λόγια, αντιτίθενται μόνο στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από μη γιατρούς.

Την πλευρά αυτή αποκαλύπτει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οδοντογιατρών σε ανακοίνωσή της στην οποία, μεταξύ των άλλων επισημαίνει ότι το λεγόμενο άνοιγμα του επαγγέλματος στρώνει το έδαφος για την επέλαση μονοπωλίων Υγείας και στο χώρο της οδοντιατρικής περίθαλψης, για τη διαμόρφωση πολυοδοντιατρείων, όπου κύρια οι νέοι γιατροί θα εργάζονται με απαράδεκτους μισθούς, με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, ανασφάλιστοι και με δελτίο παροχής υπηρεσιών. «Με τον ΕΟΠΥΥ, θα συνεχιστεί το απαράδεκτο καθεστώς μηδενικής ουσιαστικά κάλυψης της οδοντιατρικής περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία», υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική και τονίζει ότι το πλαίσιο των συμβιβασμένων ηγεσιών για την «υπεράσπιση του 51% των πολυοδοντιατρείων να ανήκει σε οδοντιάτρους, στηρίζει ουσιαστικά την επέλαση των μονοπωλίων πολυοδοντιατρείων», γιατί είναι «μακριά από τις ανάγκες των νέων οδοντιάτρων, των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων με μικρά και μεσαία εισοδήματα και είναι μακριά από τις ανάγκες των ασθενών για υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Συμφωνία στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης

Tα προβλήματα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» απασχόλησαν, για μια ακόμα φορά, την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιάσει την οριστική πρόταση της κυβέρνησης. Περιγράφοντας την πρόταση είπε ότι θα περιλαμβάνει την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας των τριών νοσοκομείων με «ιδιόρρυθμο καθεστώς λειτουργίας» (Ντυνάν, Παπαγεωργίου και Ωνάσειο) με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με κλειστά νοσήλια.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος και οι επιχειρηματίες Γ. Αποστολόπουλος και Α. Βγενόπουλος οι οποίοι έχουν διαμάχη σχετικά με το μέλλον του νοσοκομείου. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου κατήγγειλε ότι το «Ντυνάν» αρμέχτηκε επί χρόνια από τους παίκτες της καπιταλιστικής αγοράς Υγείας όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι προμηθευτές, οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Το νοσοκομείο, είπε, εμπλέκεται στους οξύτατους ανταγωνισμούς συμφερόντων και τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και η ύπαρξη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Αλλο ένα εργατικό ατύχημα

Αλλο ένα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ. Ο Παύλος Δημητριάδης, 33 χρονών, ηλεκτρολόγος αρχιτεχνίτης, χτυπήθηκε από 20.000 volt, την ώρα της δουλειάς στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου. Τραυματίστηκε χτες στις 12.30 το μεσημέρι, την ώρα που εκτελούσε εργασία σε μηχάνημα του υποσταθμού της κεφαλής 103. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούσε να «επαναφέρει» διακόπτη υπερέντασης. Ο 33χρονος εργαζόμενος νοσηλεύεται στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Εχει ανακτήσει τις αισθήσεις του, όμως τυχόν βλάβες που μπορεί να προκλήθηκαν από τα 20.000 volt που διαπέρασαν το σώμα του, θα διαπιστωθούν τις επόμενες μέρες.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ - ΤΟΥΜΠΑΣ
Σήμερα συσκέψεις με ανέργους

Κορυφώνοντας μια πολυήμερη δραστηριότητα με εξορμήσεις στις γειτονιές και στα τοπικά καταστήματα του ΟΑΕΔ, οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης και Τούμπας - Τριανδρίας, μαζί με την Επιτροπή Ανέργων Εμπορίου - Υπηρεσιών - Επισιτισμού - Τουρισμού, προγραμματίζουν σήμερα Πέμπτη δύο ανοιχτές συσκέψεις, με στόχο την οργάνωση του αγώνα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι συσκέψεις θα γίνουν στις 8 μ.μ. στο Πάρκο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη και την ίδια ώρα έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

Μέσα από τις εξορμήσεις που προηγήθηκαν και τις συζητήσεις με ανέργους όλων των ηλικιών, αναδείχθηκαν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, προβληματισμός για τη διέξοδο και την αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα. Εκφράστηκε η διάθεση για δράση και συμμετοχή στις συσκέψεις που οργανώνουν το επόμενο διάστημα οι Επιτροπές Ανέργων σε κάθε περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ