ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Επικρίσεις για την ελλιπή διεθνή βοήθεια...

Σκελετωμένα παιδιά τα θύματα του λιμού, αποτέλεσμα των χρόνιων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της παρατεταμένης ξηρασίας
Σκελετωμένα παιδιά τα θύματα του λιμού, αποτέλεσμα των χρόνιων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της παρατεταμένης ξηρασίας
MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η αερομεταφορά τροφίμων πρώτης ανάγκης στο Μογκαντίσου, πρωτεύουσα της (χτυπημένης από τη διπλή «κατάρα» των κατά καιρούς ιμπεριαλιστικών επιθέσεων και της πολυετούς ξηρασίας) Σομαλίας, ξεκίνησε χτες με την απογείωση μεταγωγικών αεροσκαφών που είχαν ναυλωθεί από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ από αεροδρόμιο της Κένυας.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν αρκεί για να επιλύσει τα σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης 12.000.000 λιμοκτονούντων όχι μόνο στη Σομαλία, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αιθιοπία, η Κένυα, το Τζιμπουτί.

Χτες, εξεμάνη ακόμη και ο φιλοδυτικός Σομαλός πρωθυπουργός Αμπντιβελί Μοχάμεντ Αλι κατά των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, εκφράζοντας απορία για το πώς μπορεί να πεθαίνουν καθημερινά εκατοντάδες άτομα από την πείνα στη χώρα του, «ενώ δίνονται διεθνώς τόσα λεφτά για να βοηθηθεί η Σομαλία».

Τέλος, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χτες τη χορήγηση 5.000.000 δολαρίων έκτακτης βοήθειας στη Σομαλία, την αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα με μεταγωγικά αεροσκάφη, συνοδεία κλιμακίου στρατιωτικών αξιωματούχων προκειμένου να εξετάσουν με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα.

ΧΙΛΗ
Εκπαιδευτικού ξεσηκωμού συνέχεια

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Εκτακτη σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων συγκάλεσε χτες ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, με αντικείμενο την πιθανή εξεύρεση λύσης όσον αφορά την «κρίση στο Πανεπιστήμιο» όπως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τον αγώνα των φοιτητών αλλά και σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας για την πλήρη μεταρρύθμιση της Παιδείας και ειδικότερα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μία μεταρρύθμιση που έχει αργήσει πολύ, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία χρονολογείται από την εποχή Πινοτσέτ, ενώ στη σύσκεψη προσήλθαν μόνο τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και το ΚΚ Χιλής, υπό το σκεπτικό πως δεν είχαν κληθεί οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο αγώνας των φοιτητών έκλεισε ήδη δύο μήνες, ενώ πανεπιστημιακοί και φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα και μάλιστα δηλώνουν ότι θα διαπραγματευθούν ως «ενιαίο» μέτωπο έναντι της κυβέρνησης. Ο αγώνας συνεχίζεται με τις καταλήψεις των πανεπιστημίων, την απεργία διαρκείας που έχουν κηρύξει οι καθηγητές, ενώ οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε πολύ πιο «δραστικά μέτρα», καθώς ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στην απεργία πείνας, ήδη έχει φτάσει τους 34. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι στις 7 Ιούλη ο πρόεδρος Πινιέρα εξαναγκάστηκε να προτείνει τη χρηματοδότηση της Παιδείας με 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μερική ικανοποίηση των αιτημάτων. Την ίδια στιγμή, φυσικά, συνεχίζει και την πολιτική της βίαιης καταστολής, καθώς φαίνεται πως είναι η «απάντηση» που προτιμά ο πρόεδρος Πινιέρα για την αντιμετώπιση όλων των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Τουλάχιστον 23 μαθητές συνελήφθησαν στις προχθεσινές διαδηλώσεις, ενώ χτες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Correo del Orinoco», η στρατιωτική Αστυνομία άνοιξε πυρ κατά Ινδιάνων Μαπούτσε στην κοινότητα Τεμουκουικούι, στην επαρχία Αραουκάνια, στην κεντρική Χιλή. Τέλος, η απεργία των εργαζομένων στο ορυχείο της Εσκονσίδα συνεχίζεται.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΟΣΤΟΒ ΟΝ ΝΤΟΝ.-- Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόβ στη Ρωσία, καθώς εκατοντάδες εκτάρια απειλούνται να γίνουν στάχτη. Οπως αναφέρουν τα ρωσικά πρακτορεία, παρότι πάνω από 500 πυροσβέστες και αεροπορικές δυνάμεις επιχειρούν στις πυρκαγιές, μέχρι χτες είχαν καταστραφεί 800 εκτάρια δάσους, ενώ η φωτιά απειλούσε δασική έκταση 2.000 εκταρίων. Την κατάσταση δυσχεραίνουν εκρήξεις πυρομαχικών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που έχουν παραμείνει στην περιοχή. Εχθρός παραμένει και ο καιρός, δεδομένου ότι οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη διάδοση των πυρκαγιών, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης και του να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

ΣΕΟΥΛ.-- Καταρρακτώδεις βροχές και λασποπλημμύρες έπληξαν χτες την περιοχή Τσαντσεόν στο βόρειο τμήμα της Ν. Κορέας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 32 ατόμων, εκ των οποίων οι 10 φοιτητές, και καταστροφές σε εκατοντάδες κτίρια. Αυτόπτες μάρτυρες παρομοίασαν τον τρομακτικό θόρυβο από την ορμή των νερών με τεράστια έκρηξη ή το πέρασμα μεγάλης εμπορικής αμαξοστοιχίας. Χτες μία Νοτιοκορεάτισσα εργαζόμενη στα ναυπηγεία της εταιρείας «Hanjin Heavy Industries», στο Μπουσάν, έκλεισε 202 μέρες διαμαρτυρίας για τις απολύσεις συναδέλφων της μέσα στην καμπίνα ενός γερανού ύψους 35 μέτρων!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Υπό απέλαση είναι από χτες όλο το προσωπικό της πρεσβείας της Λιβύης στο Λονδίνο έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών που ανέφερε ότι η Βρετανία επισήμως αναγνωρίζει ως ηγεσία της χώρας μόνο το αντικυβερνητικό «Λιβυκό Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο» στη Βεγγάζη.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εκπρόσωπος της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο προειδοποίησε χτες το Ισραήλ να μην αποπειραθεί να κλέψει τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο του Λιβάνου, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναμένει αντίποινα. Νωρίτερα η ίδια οργάνωση καταδίκασε την προχτεσινή βομβιστική επίθεση αγνώστων που τραυμάτισε έξι κυανόκρανους του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Απεργία επρόκειτο να ξεκινήσουν χτες οι περίπου 800 πιλότοι των ινδονησιακών αερογραμμών «Γκαρούντα» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άνισες αποδοχές Ινδονήσιων και ξένων πιλότων (οι τελευταίοι αμείβονται πολύ καλύτερα).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, συναντήθηκε με στελέχη των εταιρειών του Ρούπερτ Μέρντοχ 16 φορές μετά τις εκλογές του Μάη του 2010, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση σε «απάντηση» στο σκάνδαλο υποκλοπών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ομόφωνα ενέκρινε χτες η Γερουσία την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Εμπορίου Γκαρι Λοκ ως επόμενου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα. Ο Λοκ θα αντικαταστήσει τον Ρεπουμπλικανό Τζον Χάντσμαν, που παραιτήθηκε στις αρχές Μάρτη.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Περισσότεροι από 50 «αντάρτες» - μέλη της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PJAK έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, σύμφωνα με το διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, που χαρακτηρίζει την οργάνωση «Αμερικανούς αντεπαναστάτες».

ΙΣΡΑΗΛ
Δεν πείθει η στεγαστική πολιτική Νετανιάχου

TΕΛ ΑΒΙΒ._ Ενα πρόγραμμα για την παροχή προσιτής στέγης σε νέα ζευγάρια, φοιτητές, πολύτεκνες οικογένειες αλλά όχι και για την πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων εργατικών οικογενειών που θα εξακολουθήσουν να έχουν άπιαστο το όνειρο ενός σπιτιού, παρουσίασε το περασμένο 48ωρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στόχος του; Οχι να λύσει το πρόβλημα της ακριβής στέγης στη χώρα του αλλά να διχάσει και να κάμψει το κίνημα των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων-διαδηλωτών που εδώ και δύο βδομάδες κινητοποιούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας διεκδικώντας προσιτή στέγη και φθηνότερο κόστος ζωής.

Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Νετανιάχου προβλέπει τη δημιουργία 10.000 διαμερισμάτων εκ των οποίων το 50% θα δοθεί προς πώληση και το άλλο 50% για μακρόχρονη ενοικίαση. Προβλέπει την κατασκευή 5.000 δωματίων σε φοιτητικές εστίες και φθηνότερες μετακινήσεις για τους φοιτητές με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών της «τεντούπολης» που έχει στηθεί εδώ και 12 μέρες στο Τελ Αβίβ απέρριψαν το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θεωρώντας ότι αφήνει απ' έξω δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η Εθνική Φοιτητική Ενωση Ισραήλ αφού αναγνώρισε τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης για τη στέγαση των νέων, χαρακτήρισε το κυβερνητικό πρόγραμμα «διχαστικό» σημειώνοντας ότι «οι φοιτητές θα συνεχίσουν τον αγώνα γιατί παλεύουν για όλη την ισραηλινή κοινωνία και όχι μόνον για τους εαυτούς τους...». Επιπλέον χτες, ο πρόεδρος της Εργατικής Ομοσπονδίας Χισταντράτ (Histadrut) Οφέρ Εϊνι, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις ευρύτερες κινητοποιήσεις ενάντια στην ακριβή στέγη, εάν ο πρωθυπουργός δεν συγκαλέσει νέο διάλογο για την ουσιαστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στο Ισραήλ.

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Αισιοδοξία ενόψει επανέναρξης συνομιλιών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, Κιμ Κίε Γκουάν, επανέλαβε χτες πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να προβούν στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με την Πιονγιάνγκ για τον επίσημο τερματισμό του Κορεατικού Πολέμου (1950-1953).

Η δήλωση του Γκουάν έγινε στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο προσπαθειών για την επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε την περασμένη βδομάδα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Πιστεύω πως οι σχέσεις ΛΔ Κορέας - ΗΠΑ θα βελτιωθούν και πως τώρα ήρθε η ώρα για συμφιλίωση των δύο χωρών» δήλωσε ο Κιμ, λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ν. Υόρκης, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για τις προοπτικές των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου (μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Ιαπωνίας, Νότιας και ΛΔ Κορέας) που έχουν σταματήσει από το 2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ