ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» τα βάρβαρα μέτρα

Ως πατριωτισμό παρουσιάζουν οι κυβερνώντες τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό. Ο λαός απαντά: «Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού»
Ως πατριωτισμό παρουσιάζουν οι κυβερνώντες τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό. Ο λαός απαντά: «Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού»
Τα νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια, οι θυσίες δίχως τέλος του λαού και η φτηνή εργατική δύναμη, όπως αυτά διασφαλίζονται μέσα από την εφαρμοζόμενη πολιτική, αποτελούν τα ισχυρά εργαλεία για την «προσέλκυση επενδύσεων».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στην ημερίδα των Ελλήνων πρέσβεων στο υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας μάλιστα τους διπλωμάτες να προβάλουν τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ως το μεγάλο «συγκριτικό πλεονέκτημα» της χώρας. Στα «εργαλεία» για την προβολή της χώρας και την «ανάταξη του διεθνούς κύρους», ο Γ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε πρώτον «το πως καταφέραμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος και την πιο επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία του ευρώ» και δεύτερον «το πως υλοποιούμε επιτέλους ένα τεράστιο πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, προσπαθώντας να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο των προηγούμενων ετών».

Στο «πολύ ισχυρό οπλοστάσιο» για την έξοδο από την κρίση και τη διεκδίκηση καλύτερου μεριδίου της εγχώριας πλουτοκρατίας στις «διεθνείς αγορές» συμπεριέλαβε: «Πανίσχυρη ναυτιλία, ανεξάντλητο τουριστικό δυναμικό, ποιοτική αγροτική παραγωγή, απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησης εναλλακτικής, ανανεώσιμης ενέργειας, καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ανθρώπινο δυναμικό δημιουργικό και και με υψηλή κατάρτιση, στρατηγική γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση, μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες». Ολα αυτά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποκτούν πρόσθετη αξία και δυναμική, χάρη στο «μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή το πρόγραμμα των αντιδραστικών αλλαγών που τσακίζει τα δικαιώματα και τη ζωή του λαού.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον τομέα της Ενέργειας, όπου όπως σημείωσε «η χώρα μας κατέχει στρατηγική θέση και ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)». Δεν έκρυψε μάλιστα ότι στόχος είναι «να καταστεί η χώρα ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ.

Παράλληλα, ζήτησε από τους διπλωμάτες να αξιοποιήσουν τις «ιστορικής σημασίας» όπως τις χαρακτήρισε αποφάσεις της συνόδου της ευρωζώνης, γιατί όπως είπε «αποφάσισαν οι εταίροι μας να μας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας μας και επένδυσαν και επενδύουν σε αυτή την προοπτική έμπρακτα». Συνεχίζοντας τη θριαμβολογία, επανέλαβε ότι στη σύνοδο της ευρωζώνης «όχι μόνον καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μας, όχι μόνο πετύχαμε καλύτερες συνθήκες για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά πετύχαμε παράλληλα να στηριχθεί αναπτυξιακά η χώρα μας από την ΕΕ με ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο». Συμπλήρωσε επίσης ότι «πετύχαμε την εξασφάλιση του απαραίτητου χρόνου έναντι των αγορών, αλλά και την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα».


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Παρουσίαση της αντιλαϊκής πολιτικής ως προβολή της χώρας

Σε σεμινάριο «αυτοπεποίθησης» υπέβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών τους διπλωμάτες των ανώτερων βαθμίδων προκειμένου να εκπροσωπήσουν - στα πόστα τους στο εξωτερικό - αποτελεσματικά την πολιτική του μνημονίου και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των πόρων της χώρας που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση των διπλωματών σε αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών για να ακούσουν υπουργούς και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης, είχε και έναν ακόμη στόχο: Τις δημόσιες σχέσεις της κυβέρνησης με το διπλωματικό κλάδο, ο οποίος (όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι του δημοσίου) βρίσκεται σε αναταραχή εξαιτίας των άγριων περικοπών που έχει υποστεί.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, περίσσεψαν τα μεγάλα λόγια: «Βρισκόμαστε στο μέσο της πιο δύσκολης μάχης που έχει δώσει η χώρα μας από την Μεταπολίτευση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας Ελλήνων Πρέσβεων.

Πρόκειται για ημερίδα που είχε προαναγγείλει ο υπουργός λίγες μέρες μετά από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Απευθυνόμενος στους διπλωμάτες και τους διευθυντές διευθύνσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο Στ. Λαμπρινίδης τους κάλεσε να γίνουν «η αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος στη σημερινή δημοσιονομική συγκυρία, μέσα στην οποία καλείται να εργασθεί το διπλωματικό σώμα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά τις υπάρχουσες δυσκολίες και υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια.

Ο υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι αναμένει από τους πρεσβευτές να συμβάλουν στην προσπάθεια παροχής διαβεβαιώσεων προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καθετί για να μη χάσουν τα λεφτά που δανείζουν στην Ελλάδα. Κατά τις διατυπώσεις του υπουργού Εξωτερικών, έχει μεγάλη σημασία «να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι πράγματι η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, ώστε να συνεχίσουν να μας στηρίζουν».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αξίες της ευθύνης και της αλληλεγγύης, που όπως είπε παραμελήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας ότι «κάποιοι στην Ευρώπη πρόδωσαν το όραμα των ιδρυτών της».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να σταθεί στην πρώτη γραμμή» και έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη των εμπορικών συμφερόντων της χώρας στο εξωτερικό, στην προσέλκυση σοβαρών επενδυτών στην Ελλάδα, αλλά και στη στήριξη της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, που, όπως είπε, αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας.

Στην ημερίδα παρήλασε και μια πλειάδα κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των διαδικασιών εξαγωγών, αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσέλκυσης των επενδύσεων, που αν γίνουν θα απαιτήσουν νέο χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του το κεφάλαιο. Ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στη δήθεν «ηθική ισορροπία» που θα επέλθει μέσω του νέου φορολογικού πλαισίου και επέστησε την προσοχή στο ζήτημα της «κρίσης χρέους» (όπως εμφανίζουν την καπιταλιστική κρίση που είναι συγχρονισμένη), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης καθώς η κρίση της Ιταλίας άγγιξε τον "τετηγμένο πυρήνα του ευρώ", διανύοντας μια διαδρομή "φαύλου κύκλου", από χρηματοπιστωτική έγινε δημοσιονομική και ξανάγινε χρηματοπιστωτική», για να προσθέσει ότι «η κρίση έπαψε να είναι περιφερειακή (αφού δε θίγει μόνο τις Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, δηλαδή το 7,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης), αλλά έγινε διεθνής».

Για την τουριστική ανάπτυξη (που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων) μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, παρουσίασε τις βελτιωμένες σχέσεις με την Τουρκία ως ευκαιρία και υπογράμμισε ότι «η εθνική ισχύς μιας χώρας έχει δύο πυλώνες: Την οικονομική και την εξωτερική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ