ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Καταγγέλλει την κατάργηση, καλεί σε συσπείρωση

Τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων «που με αιφνιδιαστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταργεί τον Οργανισμό που περιείχε τα Μουσικά Σύνολα και τον Πολιτισμικό Οργανισμό, για να φτιάξει ένα νέο που θα περιέχει κάποια από τα ήδη υπάρχοντα», καταγγέλλουν Δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στους Μουσικούς. «Χαρακτηριστικό είναι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους, «ότι οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι των δύο νομικών προσώπων μεταφέρονται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις και θα μεταφερθούν στο νέο Οργανισμό όσες εγκρίνει η Πρόεδρός του».

«Είναι καθαρό ότι η μεταφορά στο νέο Οργανισμό, θα συρρικνώσει Μουσικά Σύνολα, θα οδηγήσει σε κατάργηση αρκετών Συνόλων και σε απολύσεις εργαζομένων», τονίζεται. «Ηδη 45 μουσικοί και χορωδοί των Μουσικών Συνόλων τη Δευτέρα 25 Ιούλη διώχθηκαν από τη δουλειά τους, αφήνοντας τα Σύνολα σε πλήρη αδυναμία να λειτουργήσουν. Καμία αυταπάτη για το ρόλο των δικαστικών αρχών. Αποτελούν μηχανισμό του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος που μετατρέπει το δικαίωμα στην εργασία σε ευκαιρία.

Αποτελεί κοροϊδία η στάση της Δημοτικής Αρχής που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ που παρουσιάζει σα λύση για τους συμβασιούχους υπουργική απόφαση που θα παρατείνει την εργασία τους για 3 χρόνια, τη στιγμή που ο ίδιος Υπουργός ετοιμάζεται να απολύσει εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Υποκριτική η στάση της παράταξης του πρώην Δημάρχου Ν. Κακλαμάνη που δεν καταψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συγχώνευση των Οργανισμών (ψήφισε λευκό) και σήμερα βγάζει ανακοίνωση που καταγγέλλει τη συγχώνευση».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους Μουσικούς καλούν «τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους σε ταξική βάση. Να απορρίψουν τις λογικές του μικρότερου κακού που σήμερα σημαίνουν συναίνεση σε τραγικές γι' αυτούς εξελίξεις. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τέτοιες Δημοτικές Αρχές. Οσο παρακολουθούμε αμήχανα τις εξελίξεις τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα υλοποιούν τις πολιτικές τους. Να οργανώσουν την πάλη τους με τους μουσικούς όλων των χώρων μέσα από το κλαδικό Σωματείο τον ΠΜΣ. Σήμερα, κυρίως μέσα από τα κλαδικά Σωματεία, μπορούν να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται. Να συστρατευθούν με το ΠΑΜΕ και να παλέψουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την ικανοποίηση των αναγκών τους, για ένα δρόμο ανάπτυξης που τον πλούτο θα τον καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν και ο Πολιτισμός θα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα».

Διασταυρώνουν ... μουσικές

Ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης και ο Μανώλης Μητσιάς συναντώνται φέτος στη σκηνή σε μια εξαιρετική παράσταση με τίτλο «Μουσικές διασταυρώσεις», που αποδεικνύει ότι τα μουσικά σύνορα καταργούνται όταν υπάρχει γνώση, έμπνευση, αισθητική ποιότητα. Σ' αυτή τη μαγική συνεύρεση της μελωδίας με την ποίηση, οι δυο καταξιωμένοι καλλιτέχνες ισορροπούν επιδέξια σ' ένα τόλμημα που φτάνει από τον Μπαχ και τον Σοπέν στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι, με ενδιάμεσους σταθμούς σε σύγχρονους μύθους, όπως ο Ζακ Μπρελ και ο Αλέν Λεφέβρ. Αυτό το πρόγραμμα, ο εκλεκτός σολίστας του πιάνου, με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ του κόσμου και συνεργασίες με τις σημαντικότερες ορχήστρες και ο καταξιωμένος τραγουδιστής μεγάλων συνθετών και ποιητών θα το παρουσιάσουν στις 6 Αυγούστου (9.30μμ), στο Λόφο της Σάνης.

  • Μία υπέροχη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου (9.30μμ) στο Νησάκι της Κουκουμίτσας στη Βόνιτσα, γεμάτη ποίηση και διαχρονικές μελωδίες των μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Θ. Μικρούτσικου, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη κ.ά.). Ο Γιάννης Κούτρας και η Ρίτα Αντωνοπούλου, με «σκαρί» τα μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή Νίκου Καββαδία, θα «ταξιδέψουν» από το «Σταυρό του Νότου» ως τις «Γραμμές των Οριζόντων». Συνοδεύει στο πιάνο ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης, ο οποίος θα αποδώσει αποσπάσματα από μουσικές του για το θέατρο και την τηλεόραση, καθώς και τραγούδια από τη δισκογραφία του.
Καλοκαιρινά ... Ρεύματα

Ηλεκτρικό ελληνόφωνο ροκ, τραγούδια από τη δισκογραφία τους και διασκευές δίνουν το στίγμα του προγράμματος, που παρουσιάζουν τα «Υπόγεια Ρεύματα» στην καλοκαιρινή τους περιοδεία. «Οχημα» του συγκροτήματος, που συμπληρώνει σχεδόν 20 χρόνια συνεχούς και δημιουργικής παρουσίας, όπως πάντα η ποιητική στιχουργική στην οποία ανέκαθεν τα «Υπόγεια Ρεύματα» έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα. Παράλληλα με τις δικές τους δημιουργίες, παρουσιάζουν και τις διασκευές τους στα πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου (από τη συνεργασία τους στο δίσκο «Τους έχω βαρεθεί»), πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών και στιχουργών (Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χικμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσος, Α. Αλκαίος, Μ. Ελευθερίου, Μ. Αναγνωστάκης, Φρ. Βιγιόν, Κ. Τριπολίτης, Ν. Καββαδίας, Β. Μπίρμαν κ.ά.).

Η περιοδεία τους συνεχίζεται: 2/8 Νάξος, 4/8 Σύρος, 5/8 Δονούσα, 8/8 Υπάτη, 10/8 Νέα Κίος, 12/8 Χίος (μαζί με το «Τρίφωνο»), 13/8 Στρώμη - ορεινή Φωκίδα δίπλα στις πηγές του Μόρνου, 20/8 Χαλκίδα (μαζί με τον Παύλο Παυλίδη), 21/8 Κυριάκι Βοιωτίας, 22/8 Δήμος Θέρμου, 28/8 Αγία Νάπα. Τα «Υπόγεια Ρεύματα» αποτελούνται από τους Γρηγόρη Κλιούμη (τραγούδι - κιθάρα), Κώστα Παρίσση (κιθάρα - τραγούδι), Απόστολο Καλτσά (ηλεκτρικό μπάσο), Τάσο Πέππα (τύμπανα).


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Οδός Πανός»: Γιώργος Χρονάς «Σάββατο» (συλλογή πολλών μικρών κειμένων του ποιητή, πεζογράφου και εκδότη του περιοδικού «Οδός Πανός» για πολλά γνωστά και μη πρόσωπα, γεγονότα, δημιουργήματα, στιγμές της κοινωνίας μας, της καθημερινότητας, της σκέψης, των αισθήσεων και αισθημάτων. Περιλαμβάνεται επίλογος, με τέσσερις συνεντεύξεις που έδωσαν στον Γ. Χρονά οι Μαρία Μήτσορα, Καίτη Ντάλη, Θωμάς Κοροβίνης και οι γιοι του Ακη Πάνου).

-- Ψυχογιός: Ουμπέρτο Εκο «Το κοιμητήριο της Πράγας» (μετάφραση Εφης Καλλιφατίδη. Αλληγορικό μυθ-ιστόρημα του καθηγητή της Σημειωτικής, με θέμα τα εγκλήματα των σκοταδιστικών προλήψεων και καθεστώτων στο 19ο αιώνα. Εγκλήματα που εξέθρεψαν το φασισμό και ναζισμό στον 20ό αιώνα). Γιαν Μαρτέλ «Βεατρίκη και Βιργίλιος» (μετάφραση Μπελίκα Κουμπαρέλη, μυθιστόρημα). Λίζα Ανγκερ «Ερωτας μέχρι θανάτου» (μετάφραση Γιώργου Μπαρουξή, μυθιστόρημα). Γουίλ Ανταμς «Ο χαμένος λαβύρινθος» (μετάφραση Γιώργου Μπαρουξή, μυθιστόρημα).

-- Σοφία Μπαρδάνη - Σημαντήρα «Δοκιμές στην "Τέταρτη διάσταση" του Γ. Ρίτσου» (δοκίμιο για το πολύπτυχο ποιητικό έργο του Γ. Ρίτσου «Τέταρτη διάσταση». Β' βραβείο διαγωνισμού «Σικελιανά» το 2004. Εκδόσεις Γρηγόρη). «Μνήμη της γης μου» και «Πολύτονα» (ποιητικές συλλογές. Εκδόσεις «graphopress». Σοφία Μπαρδάνη - Σημαντήρη: Γώγου 14, Αγ. Ανάργυροι, ΤΚ 13561, Αθήνα).

-- «Δωδώνη»: Γιώργος Κατσούλας «Ψυχή από ατσάλι» (θεατρικό έργο, το 19ο του συγγραφέα).

-- «Λεξίτυπον» (Εμμ. Μπενάκη 36, Αθήνα, 2103832117, 3845128): Κώστας Μπαρούτας «Το θεατρικό ύφος στις εικαστικές τέχνες» (μελέτη για τη θεατρικότητα εικαστικών έργων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα. Περιλαμβάνονται κατάλογος καλλιτεχνών και έργων και βιβλιογραφία).

-- «(δε)κατα»: (λογοτεχνικό περιοδικό. Στο 25ο τεύχος περιλαμβάνεται αφιέρωμα στη λατινοαμερικανική λογοτεχνία και ένα κείμενο για τα «Σημειωματάρια» - ημερολόγια του Ντοστογιέφσκι στη Σιβηρία).

-- «Η φωνή των Βολιμιατών»: (εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου, με ενδιαφέροντα πάντα θέματα. Στο φύλλο 94-95 υπάρχουν άρθρα που καταγγέλλουν την εμφάνιση ρατσιστικών εκδηλώσεων στη Βολίμα, τη γενοκτονία λαών της Αφρικής και άλλων χωρών από τον αδηφάγο καπιταλισμό, τους πρωτοπόρους αγώνες του ΠΑΜΕ, αλλά και τις φυσικές και αρχιτεκτονικές ομορφιές του νησιού και για τις επιτυχίες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βολίμας).

-- «Διαβάζω»: (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 516 με αφιέρωμα στον Μάριο Χάκα).

-- «Μετρονόμος»: (μουσικολογικό περιοδικό. Τεύχος 40).

-- «Πνευματική ζωή»: (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 197).

-- «Βιβλιοφιλία»: (περιοδικό για βιβλιοσυλλέκτες. Τεύχος 131).

Παραδοσιακό φεστιβάλ

Στον πανέμορφο Ξηροπόταμο, μόλις 7 χιλιόμετρα από τη Δράμα, ο τοπικός Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος, πιστός στο ραντεβού του με την παράδοση, διοργανώνει στις 6 και 7 Αυγούστου το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2011». Θα συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από τον Καναδά, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, καθώς επίσης και πέντε ελληνικές παραδοσιακές χορευτικές ομάδες από διάφορες περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1993 που διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στον Ξηροπόταμο μέχρι και σήμερα έχουν πάρει μέρος σ' αυτό περισσότερα από 70 ξένα και πάνω από 100 ελληνικά συγκροτήματα. Το φετινό πρόγραμμα θα κορυφωθεί (7/8) με συναυλία του Δραμινού τραγουδιστή Πέτρου Γαϊτάνου, ο οποίος θα παρουσιάσει μια ανθολογία τραγουδιών από Μακεδονία, Μικρά Ασία, Αιγαίο, Πόλη, Θράκη, Πόντο και από άλλες περιοχές της χώρας μας. Επίσης, θα ερμηνεύσει τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Χατζιδάκι, Λοΐζου, Πλέσσα, Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Καλδάρα κ.ά. καθώς και κομμάτια από τη δισκογραφία του.

Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις φιλοξενεί το «Green Theater» (Αρχαίες Κλεωνές, Νεμέα, 27460 312.33), τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα: 5/8 «Οθέλλος», 6/8 «Αλαντίν» - παιδική παράσταση από το Θέατρο Τέχνης, 11/8 «Αμλετ», 13/8 συναυλία με την Μαίρη Λίντα, 17/8 «Εκκλησιάζουσες» - παιδική παράσταση σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, 19/8 συναυλία με τους Βασίλη Λέκκα και Αναστασία Μουτσάτσου - «Από τον Τσιτσάνη στον Ξαρχάκο», 22/8 «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», 27/8 «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, 3/9 συναυλία με την Μαριώ και την Ζωή Παπαδοπούλου.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή διοργανώνει ακροάσεις, για 1ο Ομποε και 1ο Κόρνο, στην αίθουσα δοκιμών της Ορχήστρας (Αρχιμήδους 16, 177-78, Καλλιθέα), για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών της Ορχήστρας της, ενόψει της νέας καλλιτεχνικής περιόδου 2011-2012. Οι ακροάσεις θα γίνουν στις 8/9 (με αλφαβητική σειρά), στις 10πμ για Κόρνο και 1μμ για Ομποε. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Πρωτόκολλο της Λυρικής (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, 3ο όροφος, τηλ. 210.37.11.330) για έντυπα και υποβολή αιτήσεων, κατά τις εργάσιμες ημέρες από 27/7 μέχρι και 31/8 (8.30πμ-2.30μμ).

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κάτοχοι διπλώματος από αναγνωρισμένο Ωδείο της ημεδαπής ή από Μουσική Ακαδημία του Εξωτερικού, το οποίο πρέπει να κατατεθεί μαζί με την αίτηση και πλήρες βιογραφικό σημείωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ