ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνταγματική «κατοχύρωση» της ανταγωνιστικότητας

Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, βασικοί στόχοι των αντιδραστικών προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση

Στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αλλά και τη «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος στοχεύουν οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι προτάσεις αυτές κινούνται σε σαφώς αντιδραστική κατεύθυνση και συναγωνίζονται τις προτάσεις της κυβέρνησης για το αστικό πολιτικό σύστημα (εκλογικός νόμος, χρηματοδότηση κομμάτων, «πόθεν έσχες» κ.ά.). Παράλληλα, εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Συμφώνου για το ευρώ.

Η «συνταγματοποίηση» της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου αποτελεί κεντρική επιδίωξη των προτάσεων της ΝΔ και υπηρετείται με πληθώρα επιμέρους κατευθύνσεων, που αναμένεται να εξειδικευτούν περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Βασικές επιδιώξεις της πρότασης της ΝΔ, όπως τόνισε στη χτεσινή του δήλωση ο Α. Σαμαράς, είναι: Πρώτον, «η εξισορρόπηση και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος με τη δημιουργία ουσιαστικών αντίβαρων στον πρωθυπουργοκεντρικό σημερινό χαρακτήρα του», δεύτερον, «η διαφάνεια στην πολιτική μας ζωή και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στους θεσμούς και το πολιτικό προσωπικό που τους υπηρετεί», τρίτον, «η πιο αποτελεσματική προστασία των κοινωνικών αγαθών και των ατομικών δικαιωμάτων» και τέταρτον «η συμβολή στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».

Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η ΝΔ προτείνει μεταξύ άλλων:

-- «Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος και σύνδεσης της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη», προτείνοντας ουσιαστικά την άρση κάθε τυπικού «εμποδίου» για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των μονοπωλίων.

-- «Αναθεώρηση του άρθρου 17, προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας».

-- Επίσης προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 24 που προβλέπει την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Ουσιαστικά προτείνεται να θυσιαστούν στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα, η ΝΔ ζητά και την αναθεώρηση του άρθρου 117 και συγκεκριμένα των παραγράφων 3 και 4. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράγραφος 3 προβλέπει ότι «δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις πoυ καταστράφηκαν ή καταστρέφoνται από πυρκαγιά ή πoυ με άλλoν τρόπo απoψιλώθηκαν ή απoψιλώνoνται δεν απoβάλλoυν για τo λόγo αυτό τo χαρακτήρα πoυ είχαν πριν καταστραφoύν, κηρύσσoνται υπoχρεωτικά αναδασωτέες και απoκλείεται να διατεθoύν για άλλo πρooρισμό»(!). Και η παράγραφος 4 του άρθρου 117 ορίζει ότι «η αναγκαστική απαλλοτρίωση δασών ή δασικών εκτάσεων που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου επιτρέπεται μόνο υπέρ του Δημoσίου σύμφωνα με τoυς oρισμoύς τoυ άρθρoυ 17, για λόγoυς δημόσιας ωφέλειας διατηρείται πάντως η μoρφή τoυς αμετάβλητη ως δασική».

-- Προτείνεται επίσης «ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων».

Ακόμα επαναφέρει την «πάγια» πρότασή της για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με την «αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Στο σκέλος της σταθεροποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος προτείνει την «εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας», «τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού», «τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών(!)», το «ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή», την επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας, αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, «ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους», τον «ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους», την «καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής» κ.ά.

ΒΟΥΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Βαίνει προς κουκούλωμα

Σε κουκούλωμα μιας ακόμα υπόθεσης, αυτής των γερμανικών υποβρυχίων για την περίοδο 2002 - 2009 οδηγούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όπως φάνηκε από τις χτεσινές καταθέσεις των πρώην υπουργών Αμυνας Ε. Βενιζέλου και του Ε. Μεϊμαράκη στην Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα.

Το πνεύμα της κατάθεσης και των δύο ήταν ότι οι όποιες ευθύνες μπορεί να υπάρχουν αφορούν απλώς και μόνο διάφορους χειρισμούς που έγιναν για την υλοποίηση των συμβάσεων. Ο Ε. Βενιζέλος φρόντισε να αθωώσει όλους τους πρώην υπουργούς που ασχολήθηκαν με το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε δόλος, ούτε ζημιά του Δημοσίου υπήρξε από τις συμβάσεις εκτέλεσης της κατασκευής των υποβρυχίων. Εγώ, είπε σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είμαι δικαστής και δεν μπορώ να αποδώσω στους προκατόχους μου δόλο ή ζημιά και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας δεν ήθελε να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας. Υπερασπίστηκε τη σύμβαση που ο ίδιος ψήφισε για τα υποβρύχια το 2009 ισχυριζόμενος ότι με το σχετικό νόμο δεν παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν από το εκτελεστικό σκέλος των συμβάσεων.

O εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή A. Σκυλλάκος ρώτησε τον Ε. Βενιζέλο εάν με τον νόμο του (3885/10) που απορρόφησε τις δύο προηγούμενες συμβάσεις (2000 - 2002) υπήρχαν νέοι όροι που είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους και επικαλέστηκε το ΣΔΟΕ το οποίο διαπίστωσε ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων από τη μη εκτέλεση των Αντισταθμιστικών, αφού ο νόμος Βενιζέλου απαλλάσσει τους Γερμανούς από τις υποχρεώσεις τους στα Αντισταθμιστικά Οφέλη και επίσης τους απαλλάσσει (όπως και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) από φορολογικές υποθέσεις.

Ο Ε. Βενιζέλος απάντησε έντονα ότι δεν ήρθε στην Επιτροπή για το νόμο του και είπε ότι δεν έχει ευθύνες, αφού αυτός ψηφίστηκε από τη Βουλή. Απείλησε ότι θα στραφεί κατά του ΣΔΟΕ, αλλά στη συνέχεια σε μεγάλο βαθμό ανασκεύασε την απειλή.

Με τη σειρά του, ο Ε. Μεϊμαράκης στην κατάθεσή του υπερασπίστηκε τους χειρισμούς που έκανε για το θέμα, όταν ήταν στο υπουργείο Αμυνας το 2006 - 2009, ισχυριζόμενος ότι για όλες του τις ενέργειες ήταν ενήμερη η Βουλή.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι ολοήμερες συναντήσεις

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών

Eurokinissi

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το κεφάλαιο διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών συζήτησαν χτες κατά την ολοήμερη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μεταξύ τους συνομιλιών για το Κυπριακό. Η ειδική Αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Λίζα Μπάτενχαϊμ, αναφερόμενη στη συνάντηση σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν καίρια ζητήματα του συγκεκριμένου κεφαλαίου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 2 Αυγούστου, οπότε και θα είναι παρών και ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της εμπιστευτικότητας, χωρίς να δίνει πολλά στοιχεία για τη συνάντηση, ενώ πρόσθεσε ότι κάποιες διαρροές που σημειώθηκαν δε βοηθούν στη συγκεκριμένη φάση και πολλές φορές είναι παντελώς ανακριβείς.

Στο Λονδίνο ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Στο Λονδίνο, προκειμένου να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επίσκεψη, μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης θα έχει γεύμα εργασίας με τον Βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ, και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πρόγραμμα του BBC «Hard Talk», το οποίο έχει διάρκεια μια ώρα.

Η επίσκεψη, θα πρέπει να σημειωθεί, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο δανεισμό της χώρας και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα τον συνοδέψουν όπως και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει επαφές και με οικονομικούς παράγοντες της Βρετανίας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για κάποια από τα φιλέτα της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, τα οποία πρόκειται να εκποιηθούν, προκειμένου οι πιστωτές να συνεχίσουν να δανείζουν κεφάλαια απλά και μόνο για την αποπληρωμή τόκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ