ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
«Ο λαός να αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια»

Motion Team

«Καλούμε το λαό να αντισταθεί, να αρνηθεί τα χαράτσια. Δεν έχουμε να πληρώσουμε, δε θέλουμε να πληρώσουμε για να αυγατίσει τα κέρδη της η πλουτοκρατία. Δε χρωστάμε, μας χρωστάνε. Χρέη και ελλείμματα είναι δικά τους».

Αυτά τόνισαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με θέμα «Η απάντηση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών απέναντι στα χαράτσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος», που έδωσαν, χτες, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ.

«Κυβέρνηση, τρόικα, ΕΕ» - σημείωσαν οι Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ κι εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Σπ. Δεμίρης, από την ΠΑΣΕΒΕ, και Κ. Δοξαριώτης, από την ΠΑΣΥ - «προχωρούν μήνα το μήνα σε μείωση, σε ληστεία των εισοδημάτων μας. Αυτά που μας ληστεύουν τα δίνουν στους τραπεζίτες, στους βιομηχάνους, συνολικά στους κεφαλαιοκράτες για να διατηρήσουν και να διευρύνουν την κερδοφορία τους. Παράλληλα, μας χρεώνουν με νέα δάνεια, τα οποία τα δίνουν πάλι στις τράπεζες και τους καπιταλιστές. Με τα νέα φορολογικά μέτρα καταληστεύουν στην κυριολεξία τις οικογένειές μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα νέα αντιλαϊκά, φορομπηχτικά μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή άμεσα, για να υπογραμμίσουν: «Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες, οι γυναίκες, η νεολαία, έχουμε καθήκον να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, να μην ανεχτούμε να πληρώσουμε νέους φόρους». Και συνέχισαν: «Ο λαός δε χρωστάει, του χρωστάνε. Πρέπει να τελειώσουν οι αυταπάτες και οι ελπίδες ότι όταν συμφωνηθεί πώς θα καταβληθεί το χρέος τα επόμενα χρόνια η ζωή μας θα επανέλθει με τα δικαιώματα και ό,τι μας πήραν πίσω. Το μόνο που θα αλλάξει είναι το πως ο εργαζόμενος λαός θα πληρώσει βαρύ τίμημα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Αυτό που έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία είναι να καταδικάσει ο λαός στη συνείδησή του συνολικά τη στρατηγική που λέει ότι η ανάπτυξη καθορίζεται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος».

«Να μην τολμήσει η κυβέρνηση»!

Οι εκπρόσωποι των αγωνιστικών συσπειρώσεων κάλεσαν το λαό της περιοχής να οργανωθεί στα εργατικά σωματεία, στους συλλόγους των ΕΒΕ, των αγροτών, των γυναικών, της νεολαίας, να δράσει συλλογικά στους τόπους δουλειάς, να μπει μπροστά στην οργάνωση της μάχης.

«Η εργατική τάξη» - επισήμαναν - «σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, να οργανώσει την πάλη της, να εμποδίσει την εφαρμογή του νέου φορολογικού τυφώνα. Να ενημερώσει το λαό για τους κεφαλικούς φόρους, για τα μέτρα στην Υγεία, που όπως πάει θα πεθαίνει κόσμος που δεν έχει να πληρώσει. Για το νέο νόμο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ».

Και κατέληξαν υπογραμμίζοντας: «Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να έρθουν σε επαφή με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Στις λαϊκές γειτονιές να έρθουν σε επαφή με τις λαϊκές επιτροπές που ήδη υπάρχουν και μαζί να οργανώσουν την απάντηση. Κάτω τα μέτρα, κάτω οι φόροι, να τα πάρουν πίσω.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, τις διάφορες υπηρεσίες να μην τολμήσουν να πάρουν μέτρα εναντίον όσων δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια. Με αποφασιστικότητα θα σταθούμε απέναντι σε όποιους προσπαθήσουν στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής να στερήσουν από το λαό τις βασικές του ανάγκες.

Με συλλογικές μορφές να οργανώσουμε τον αγώνα και να ματαιώσουμε τα νέα φορολογικά χαράτσια, τα χειρότερα που ετοιμάζουν σε βάρος μας. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν, να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη. Να μην τους αφήσουμε να πάρουν τη ζωή του λαού και να την κάνουν γράσο στις μηχανές της κερδοφορίας των μονοπωλίων».

«ΙΝΦΟΡΜ - ΛΥΚΟΣ ΑΕ»
Συνεχίζονται οι απολύσεις

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους εργαζόμενους η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων

Σε μια ακόμη απόλυση προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία της εκτυπωτικής εταιρείας «ΙΝΦΟΡΜ - ΛΥΚΟΣ» - αυτή τη φορά του συνδικαλιστή Μηνά Σπηλιαρώτη - η οποία το προηγούμενο διάστημα έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις. Ο εργαζόμενος που απολύθηκε ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) στις αρχαιρεσίες της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με ανακοίνωσή της, απαιτεί την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και να σταματήσει άμεσα το σχέδιο απολύσεων. Και τονίζει: «Η εργοδοσία της ΙΝΦΟΡΜ - ΛΥΚΟΣ αποκόμισε τεράστια κέρδη όλα αυτά τα χρόνια από την εκμετάλλευση των εργαζομένων διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας τα κεφάλαιά της φτιάχνοντας εργοστάσια σε Ρουμανία, Αυστρία».

Σε άλλο σημείο, το συνδικάτο, επισημαίνει: «Η επίθεση έχει ξεκάθαρο στόχο τους εργαζόμενους και τα εναπομείναντα δικαιώματά μας, για πιο φθηνή εργατική δύναμη, εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, έρμαια της δίψας των εργοδοτών για κέρδη και αυτό προσπαθούν να πετύχουν με ολόκληρο αντεργατικό πλέγμα νόμων και ρυθμίσεων που έχουν ψηφίσει. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της ΙΝΦΟΡΜ - ΛΥΚΟΣ σε ενότητα και συσπείρωση γύρω από το ταξικό σας σωματείο, να αποκρούσουμε τις πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις απολύσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υπογράψει κανένας την απόλυσή του, να ενημερώνει άμεσα το ΔΣ του Σωματείου και από κοινού να οργανώνουμε την αντίδρασή μας για την ακύρωση των απολύσεων.

Απαιτούμε από την εργοδοσία να πάρει τώρα πίσω την απόλυση του συνδικαλιστή Μηνά Σπηλιαρώτη, να σταματήσει τώρα το σχέδιο απολύσεων. Τέλος, καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, να απαντήσουμε με κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, σε χρόνο που από κοινού θα αποφασίσουμε».

«Καλλιμάνης ΑΕ»

Στην απόλυση οκτώ εργαζομένων προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία της εταιρείας «Γ. ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ», που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων νομού Αχαΐας. Η εργοδοσία - όπως σημειώνει το συνδικάτο - χρησιμοποίησε τα γνωστά επιχειρήματα ότι «η επιχείρηση δεν πάει καλά» ή ακόμη και μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας. «Ολα αυτά την ώρα που ο όμιλος, εν μέσω κρίσης, όχι απλά "κρατάει γερά", αλλά έκλεισε πέρυσι με αύξηση πωλήσεων της τάξης του 3%, ο τζίρος της επιχείρησης αυξήθηκε κατά 2% ενώ παράλληλα τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 11%, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας», τονίζει το συνδικάτο σε σχετική ανακοίνωσή του. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες τους και επισημαίνει πως «η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων να μη διεκδικούν δουλειά και ζωή με δικαιώματα, δε θα περάσει». Και καταλήγει: «Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις».

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Δεν υπηρετεί ούτε ένας μόνιμος γιατρός!

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την «άμεση πρόσληψη προσωπικού στο κέντρο υγείας Βόνιτσας» όπου δεν υπηρετεί ...ούτε ένας μόνιμος γιατρός απαίτησε χθες με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας πάντως ο υφυπουργός Χρήστος Αϊδόνης, αρκέστηκε να αναφερθεί σε επικείμενες προσλήψεις με αόριστο τρόπο.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον διορισμό ενός ειδικευμένου γιατρού» ενώ παράλληλα αναμένεται «μια θέση νοσοκόμου και μία θέση επισκέπτη υγείας» ενώ είναι σε εξέλιξη και άλλες διαδικασίες διορισμών.

Στο Κέντρο Υγείας «δεν υπηρετεί κανένας γιατρός, μόνο ένας οδοντίατρος και δύο αγροτικοί» ανέφερε ανταπαντώντας ο Νίκος Μωραΐτης λέγοντας: «αντιμετωπίζετε την υγεία σαν εμπόρευμα». Οπως τόνισε, «οι ελλείψεις δεν είναι μόνο στη Βόνιτσα» αφού «η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλη την Αιτωλοακαρνανία» και «μια περιοχή τουριστική με χιλιάδες κατοίκους παραμένει χωρίς γιατρό». Σημείωσε: «καλούμε τους κατοίκους να βγάλουν συμπεράσματα και να αγωνιστούν για ένα δημόσιο σύστημα υγείας» προσθέτοντας: «το να εξαγγέλλετε κάποιους διαγωνισμούς και προσλήψεις δεν αποτελεί λύση». Παράλληλα θύμισε: «στις περισσότερες περιπτώσεις τραυματισμών το ασθενοφόρο που μεταφέρει ασθενείς είναι από τη στρατιωτική μονάδα του Ακτίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ