ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
Νέο δάνειο - θηλιά για τους ασφαλισμένους

Νέο δάνειο συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ παίρνει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες δαπάνες του, με κυριότερες την καταβολή συντάξεων και τις παροχές Υγείας. Συγκεκριμένα, στις 17 Αυγούστου, το ΙΚΑ θα βάλει «ενέχυρο» ομόλογα που διαθέτει αξίας 200 εκατ. ευρώ, για να πραγματοποιήσει συναλλαγές repos 70 ημερών από τράπεζες τις οποίες θα υποδείξει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για δανεισμό, όπου το ΙΚΑ βάζει εγγύηση τα ομόλογα που διαθέτει για να πάρει άμεσα ρευστό χρήμα από τις τράπεζες. Μόνο που, η πράξη repos των τραπεζών ανταποκρίνεται, περίπου, στο 77% της αξίας των ομολόγων. Δηλαδή, το ΙΚΑ θα βάλει εγγύηση ομόλογα ύψους 200 εκατ. ευρώ και θα πάρει «στο χέρι» λιγότερα από 160 εκατ. ευρώ συν τα επιτόκια που θα φορτωθεί.

Πρόκειται για μια κλασική τακτική στην οποία προχωρά η διοίκηση του ΙΚΑ από το Νοέμβρη του 2010, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Με αυτή τη διαδικασία, το ΙΚΑ έχει πληρώσει από το Νοέμβρη του περασμένου έτους, περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους. Τα άλλα δύο δάνεια, είναι στην ουσία εσωτερικοί δανεισμοί. Το ΙΚΑ θα δανειστεί 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ και άλλα τόσα από το ΕΤΕΑΜ, φτάνοντας συνολικά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, αυτός ο δανεισμός θα ήταν αχρείαστος αν οι κυβερνήσεις απέδιδαν στο ΙΚΑ τα οφειλόμενα και αν υπήρχε ουσιαστική αντιμετώπιση της λεγόμενης εισφοροδιαφυγής από τους μεγαλοοφειλέτες επιχειρηματίες και εργοδότες προς το ΙΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργοδότες (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) δεν καταβάλλουν τις εισφορές των εργαζομένων στο ΙΚΑ και το ποσό αυτό, σήμερα, φτάνει στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, οι κυβερνήσεις οφείλουν ποσό 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την κρατική συμμετοχή στον κλάδο Υγείας για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία, που είχε θεσπιστεί το 1992 και στην ουσία δεν έχει καταβληθεί ποτέ.

Για το διαρκή δανεισμό ευθύνεται και η συνολικότερη απαξίωση των δομών του ΙΚΑ, αφού η έλλειψη προσωπικού και τα αποδιοργανωμένα τμήματά του, έχουν σαν αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη - πόσο δε μάλλον στον έλεγχο των εργοδοτών.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων του νομού

Την αντίθεσή της με τη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων του νομού Κοζάνης, τη μείωση κλινών ή το κλείσιμο κλινικών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Το τελευταίο διάστημα στο χώρο της Υγείας υλοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι συγχωνεύσεις των δημόσιων μονάδων Υγείας, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εχουμε ως κόμμα τονίσει κατ' επανάληψη ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται για να προσαρμοστεί το σύστημα Υγείας στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, για εξασφάλιση ακόμα πιο φθηνής εργατικής δύναμης.

Αυτή είναι η βασική αιτία που η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων του νομού, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, με το επιχείρημα της ορθολογικής ανάπτυξης και της μείωσης του κόστους. Στην ουσία, με την πολιτική της η κυβέρνηση μεταφέρει το κόστος λειτουργίας τους στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Η συγχώνευσή τους σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια, τα οποία θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα και εμπόδια για την ικανοποίηση των αναγκών υγείας των λαϊκών στρωμάτων και σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν τα δύο νοσοκομεία σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ΜΕΘ και κλινικές που δε λειτουργούν, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.

Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι με τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους έχουν συντομευτεί οι αποστάσεις και μπορεί εύκολα να πάει ο ασθενής στα γειτονικά νοσοκομεία είναι έωλο. Το επιχείρημα αυτό έχει ήδη καταρριφθεί με τους δύο θανάτους ασθενών που είχαμε πρόσφατα στο νομό Κοζάνης.

Υποκριτικές φωνές

Οι φωνές που υψώνονται από μαζικούς φορείς και τοπικούς παράγοντες του νομού τις τελευταίες μέρες, μόνο ως υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Οχι μόνο γιατί ασχολούνται αποσπασματικά με τα ζητήματα της Υγείας και μόνο όταν αυτά εμφανίζονται οξυμένα, δηλώνοντας μάλιστα «άγνοια για τα κριτήρια που αποφασίστηκε η μείωση των κλινών». Αλλά και γιατί με τις θέσεις που παίρνουν, που, από τη μια, μπαίνουν σε μια τοπικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πόλεις, σπέρνοντας μεγαλύτερες συγχύσεις, στην ουσία, αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο κεντρικό πρόβλημα που προκύπτει και αφορά την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας.

Με τις τοποθετήσεις τους, φαίνεται ξεκάθαρα η συγκάλυψη που προσπαθούν να κάνουν για τις ευθύνες της πολιτικής που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που οδήγησαν το δημόσιο σύστημα Υγείας σε αυτήν την τραγική κατάσταση, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τοπικά και κυβερνητικά στελέχη ήταν αυτά που πρόβαλαν ότι η μοναδική λύση είναι οι ...συγχωνεύσεις.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετη με τη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων, δε δεχόμαστε καμιά μείωση κλινών, ή κλείσιμο κλινικών. Κριτήριο για μας είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών Υγείας μέσα από ένα σύγχρονο, δημόσιο σύστημα Υγείας και όχι το κόστος και το κέρδος των υγειονομικών μονάδων.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιδράσουν σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική και μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος να διεκδικήσουν ένα δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία ξεκινούν από το γεγονός ότι ο εργαζόμενος λαός είναι ο αποκλειστικός παραγωγός του πλούτου που μπορεί να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες σε υπηρεσίες Υγείας, για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρως και δωρεάν, με χρήση των πιο σύγχρονων μέσων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας, κεντρικά σχεδιασμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης».

ΣΕΑΑΝ
Κινητοποίηση στη ΔΕΗ

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) αύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, προκειμένου να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε άρρωστη, παραπληγική και ηλικιωμένη γυναίκα. Η ΔΕΗ δε δίστασε να της κόψει το ρεύμα γιατί η ανάπηρη γυναίκα με το επίδομα της πείνας είχε - και έχει - μεγάλα έξοδα για υπηρεσίες Υγείας. Πριν από λίγες μέρες έγινε μια ρύθμιση με τη ΔΕΗ, αλλά η γυναίκα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε και τις δόσεις.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Να μην περάσει το ξεπούλημα

Αγωνιστική κινητοποίηση στη βιομηχανία διοργανώνει σήμερα στις 9 το πρωί η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα

Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΔΩΔΩΝΗ» απαντούν σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι μαζί με τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ μπροστά από τη βιομηχανία στις 9 το πρωί όπου πραγματοποιείται γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού.

Η γενική συνέλευση των μετόχων θα ασχοληθεί με τις τελευταίες λεπτομέρειες για το δρομολογημένο ξεπούλημα, μιας και η ΑΤΕ που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στη γαλακτοβιομηχανία σύμφωνα με το μνημόνιο που συνυπέγραψε με την τρόικα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να απεμπλακεί από κάθε είδους δραστηριότητα μη χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα. Για τη ΔΩΔΩΝΗ, αυτό σημαίνει να βγει στο σφυρί με όποιες συνέπειες έχει αυτό για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους αλλά και τη διατροφή του λαού. Η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα που διοργανώνει την κινητοποίηση απευθύνει μήνυμα αγωνιστικής συσπείρωσης και πάλης για να μην περάσει το ξεπούλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ