Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων του νομού

Την αντίθεσή της με τη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων του νομού Κοζάνης, τη μείωση κλινών ή το κλείσιμο κλινικών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Το τελευταίο διάστημα στο χώρο της Υγείας υλοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι συγχωνεύσεις των δημόσιων μονάδων Υγείας, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εχουμε ως κόμμα τονίσει κατ' επανάληψη ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται για να προσαρμοστεί το σύστημα Υγείας στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, για εξασφάλιση ακόμα πιο φθηνής εργατικής δύναμης.

Αυτή είναι η βασική αιτία που η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων του νομού, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, με το επιχείρημα της ορθολογικής ανάπτυξης και της μείωσης του κόστους. Στην ουσία, με την πολιτική της η κυβέρνηση μεταφέρει το κόστος λειτουργίας τους στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Η συγχώνευσή τους σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια, τα οποία θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα και εμπόδια για την ικανοποίηση των αναγκών υγείας των λαϊκών στρωμάτων και σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν τα δύο νοσοκομεία σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ΜΕΘ και κλινικές που δε λειτουργούν, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.

Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι με τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους έχουν συντομευτεί οι αποστάσεις και μπορεί εύκολα να πάει ο ασθενής στα γειτονικά νοσοκομεία είναι έωλο. Το επιχείρημα αυτό έχει ήδη καταρριφθεί με τους δύο θανάτους ασθενών που είχαμε πρόσφατα στο νομό Κοζάνης.

Υποκριτικές φωνές

Οι φωνές που υψώνονται από μαζικούς φορείς και τοπικούς παράγοντες του νομού τις τελευταίες μέρες, μόνο ως υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Οχι μόνο γιατί ασχολούνται αποσπασματικά με τα ζητήματα της Υγείας και μόνο όταν αυτά εμφανίζονται οξυμένα, δηλώνοντας μάλιστα «άγνοια για τα κριτήρια που αποφασίστηκε η μείωση των κλινών». Αλλά και γιατί με τις θέσεις που παίρνουν, που, από τη μια, μπαίνουν σε μια τοπικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πόλεις, σπέρνοντας μεγαλύτερες συγχύσεις, στην ουσία, αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο κεντρικό πρόβλημα που προκύπτει και αφορά την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας.

Με τις τοποθετήσεις τους, φαίνεται ξεκάθαρα η συγκάλυψη που προσπαθούν να κάνουν για τις ευθύνες της πολιτικής που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που οδήγησαν το δημόσιο σύστημα Υγείας σε αυτήν την τραγική κατάσταση, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τοπικά και κυβερνητικά στελέχη ήταν αυτά που πρόβαλαν ότι η μοναδική λύση είναι οι ...συγχωνεύσεις.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετη με τη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων, δε δεχόμαστε καμιά μείωση κλινών, ή κλείσιμο κλινικών. Κριτήριο για μας είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών Υγείας μέσα από ένα σύγχρονο, δημόσιο σύστημα Υγείας και όχι το κόστος και το κέρδος των υγειονομικών μονάδων.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιδράσουν σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική και μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος να διεκδικήσουν ένα δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία ξεκινούν από το γεγονός ότι ο εργαζόμενος λαός είναι ο αποκλειστικός παραγωγός του πλούτου που μπορεί να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες σε υπηρεσίες Υγείας, για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρως και δωρεάν, με χρήση των πιο σύγχρονων μέσων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας, κεντρικά σχεδιασμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ