Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΙΝΤΕΡΚΕΜ» ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Κάλεσε την Αστυνομία για να σπάσει την απεργία!

Το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων που περιφρούρησαν τον αγώνα τους

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, συζητάει με τους εργαζόμενους έξω από τις πύλες της ΙΝΤΕΡΚΕΜ
Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, συζητάει με τους εργαζόμενους έξω από τις πύλες της ΙΝΤΕΡΚΕΜ
Με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της χημικής βιομηχανίας ΙΝΤΕΡΚΕΜ, στην Αυλίδα Εύβοιας, στην αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία με απολύσεις και τρομοκρατία, φτάνοντας στο σημείο να βάλει την αστυνομία μέσα στο εργοστάσιο και ενώ οι εργαζόμενοι ήταν σε απεργιακή κινητοποίηση. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, που ανήκει στον όμιλο της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ, πραγματοποίησε έξι απολύσεις την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ σχεδιάζει συνολικά 38 απολύσεις. Η εργοδοσία επιχείρησε από τον Ιούνη ακόμη να περάσει τα αντεργατικά της σχέδια, όταν και κατέθεσε στην Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής σχέδιο για 4ήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι απάντησαν άμεσα και με πέντε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες (20 έως 24 Ιούνη) ανάγκασαν την εταιρεία να αναστείλει, προσωρινά όπως αποδείχθηκε, τα σχέδιά της.

Ετσι, την περασμένη Πέμπτη 28 Ιούλη η εργοδοσία κάλεσε το σωματείο των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα όπου τους ανακοίνωσε την απόφασή της να πραγματοποιήσει 38 απολύσεις. Οι εργαζόμενοι άμεσα προχώρησαν την επόμενη μέρα, Παρασκευή, σε γενική συνέλευση και στάση εργασίας απαντώντας στα εργοδοτικά σχέδια και ταυτόχρονα προκήρυξαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου. Τότε η εργοδοσία κάλεσε εκ νέου τους εργαζόμενους για «διαβούλευση», όπως ισχυρίστηκε, ενώ την ίδια ώρα θυροκολλούσε με δικαστικό κλητήρα τις απολύσεις στα σπίτια έξι εργαζομένων. Μόλις αυτό έγινε γνωστό, τα πνεύματα εντάθηκαν και οι «διαβουλεύσεις» συνεχίστηκαν με την παρουσία του διοικητή της Αστυνομίας (!) και του διοικητή Ασφαλείας (!) της περιοχής, που κλήθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν στο «Ρ» συνδικαλιστές που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, η Αστυνομία απείλησε με αυτόφωρο τα μέλη του σωματείου, αν σε περίπτωση κινητοποιήσεων... εμποδίσουν όσους εργαζόμενους ήθελαν να πάνε να δουλέψουν! Οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατήθηκαν αποφάσισαν να μην κάνουν πίσω και προκήρυξαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου.

Τη Δευτέρα το πρωί και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε απεργία, μια κλούβα των ΜΑΤ μπήκε μέσα στο εργοστάσιο, ενώ εφτά περιπολικά και άλλα οχήματα της Ασφάλειας βρίσκονταν περιμετρικά του χώρου του εργοστασίου συνδράμοντας στην απόπειρα της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία.

Ωστόσο, άμεση ήταν η παρέμβαση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που βρισκόταν στο χώρο εκφράζοντας την ταξική αλληλεγγύη. Μέλος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ, μαζί με τον πρόεδρο του σωματείου επενέβησαν απαιτώντας να φύγουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις, κάτι το οποίο έγινε, μετά από τηλεφωνική παρέμβαση προς την Αστυνομία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Τα σχέδια της εργοδοσίας έπεσαν στο κενό και η απεργία όχι μόνο δεν έσπασε, αλλά οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση ανυποχώρητοι.

Χτες, Τρίτη, ο Γ. Μαρίνος, επισκέφτηκε τους εργαζόμενους και συζήτησε μαζί τους. Επισήμανε πως το ΚΚΕ θα πιέσει με όλες τις δυνάμεις του τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή για να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία. Ταυτόχρονα κατήγγειλε την προκλητική στάση της εργοδοσίας και της Αστυνομίας. Στο μεταξύ, επίσης χτες, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Μαυρίκος καλούν την κυβέρνηση, με σχετική Ερώτηση στη Βουλή, να πάρει μέτρα για την ανάκληση των έξι απολύσεων και την αποτροπή κάθε απόλυσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ