ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Ελιγμοί στην Παιδεία από την αντιδραστική κυβέρνηση

Από τις τελευταίες μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών πανεπιστημιακών εργατών στη Χιλή
Από τις τελευταίες μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών πανεπιστημιακών εργατών στη Χιλή
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Την Παρασκευή θα υπάρξει η απάντηση, η κοινή απάντηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, φοιτητών και καθηγητών αλλά και των μαθητών, στην πρόταση - σχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, Φελίπε Μπούλνες, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση όσον αφορά την Παιδεία, αίτημα των κινητοποιήσεων φοιτητών και μαθητών που κρατούν πάνω από δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε ένα σχέδιο 21 σημείων, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση των νόμων για την Παιδεία, που χρονολογούνται από την εποχή του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, το κυριότερο δε εξ αυτών προβλέπει την κατοχύρωση του δικαιώματος στην ελεύθερη και εγγυημένη πρόσβαση στην Παιδεία για όλους, την οποία μάλιστα θα την εξασφαλίζει το κράτος. Επίσης, προβλέπεται η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία που θα εγγυάται την ποιότητα της βασικής εκπαίδευσης που παρέχεται στα δημόσια σχολεία και την αύξηση των δαπανών για τις επιδοτήσεις και τα βοηθήματα ειδικά στους πιο ευάλωτους οικονομικά φοιτητές.

Εντούτοις, παρά την υποτιθέμενη «υποχώρηση» της κυβέρνησης οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις δε σταματούν, ενώ τόσο η επικεφαλής της Συνομοσπονδίας των Φοιτητών της Χιλής - CONFECH, Καμίλα Βαγιέχο, όσο και ο πρόεδρος των Πανεπιστημιακών της Χιλής, Χάιμε Φαχάρδο απάντησαν ότι «η πρόταση θα μελετηθεί και θα υπάρξει κοινή απάντηση όλων». Εξάλλου, από την προηγούμενη βδομάδα φοιτητές - καθηγητές και μαθητές και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για πρόσθετη αύξηση των δαπανών κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αποφάσισαν στη συνάντησή τους στη Βίνια ντελ Μαρ, ότι το μέτωπο του αγώνα για μια «πραγματικά δημόσια Παιδεία που είναι δικαίωμα όλων» είναι κοινό.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι ανθρακωρύχοι

Στο μεταξύ, στο άλλο μέτωπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, στην απεργία στο ορυχείο Εσκονσίδα που βρίσκεται στη δωδέκατη ημέρα της, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ακόμη αναμένουν τις προτάσεις της εταιρείας BHP Billiton Ltd. Και ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κλιμάκωση. Το ορυχείο, που βρίσκεται στη βόρεια Χιλή, παράγει περίπου 1,1 εκατ. μετρικούς τόνους χαλκού ετησίως - αριθμός που αντιστοιχεί στο 7% της παγκόσμιας παραγωγής. Το συνδικάτο των εργαζομένων του, που απαριθμεί 2.375 μέλη, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία BHP Billiton Ltd. για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέο ρεκόρ ραδιενέργειας...

ΤΟΚΙΟ.--

Νέα σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας σε δύο περιοχές των κατεστραμμένων πυρηνικών σταθμών της ηλεκτρικής εταιρείας TECPO στη Φουκουσίμα. Η ραδιενεργός ακτινοβολία μετρήθηκε σε τουλάχιστον 10 σιβέρτ την ώρα, ανάμεσα στους υπ' αριθμόν 1 και 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες κοντά σε πύργο εξαερισμού, δίχως εντούτοις εκπρόσωπος της εταιρείας να μπορεί να εξηγήσει την αιτία αύξησης της ραδιενέργειας.

Το προηγούμενο ρεκόρ ραδιενέργειας είχε καταγραφεί στις 3 Ιούνη και ήταν τρία με τέσσερα σίβερτ την ώρα στον υπ'αριθόν 1 πυρηνικό αντιδραστήρα.

Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες επέκταση της απαγόρευσης της αποστολής φορτίων βόειο κρέας και στην επαρχία Τοτσίγκι, που απέχει περίπου 100 χλμ. ΒΑ του Τόκιο, καθώς τέσσερις αγελάδες της περιοχής βρέθηκαν μολυσμένες με υπερβολικές ποσότητες ραδιενεργού Καίσιου. Συνεπώς, οι ανησυχίες για ανήκεστο βλάβη σε σημαντικό τμήμα της τροφικής αλυσίδας εντείνονται καθώς ήδη οι αρχές έχουν εντοπίσει υπερβολικά επίπεδα ραδιενέργειας σε λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά, τσάι και στο νερό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου από τις 11 Μάρτη ξεδιπλώνεται ο πυρηνικός εφιάλτης στη Φουκουσίμα.

Η νέα έκθεση του υπουργείου Αμυνας

Στο μεταξύ, δημοσιοποιήθηκε χτες η νέα ετήσια έκθεση του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας, στην οποία γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στο βαλλιστικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας και στην αυξανόμενη κινητικότητα του πολεμικού ναυτικού της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.

Ιάπωνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η ΛΔ Κορέας προχωρά στην ανάπτυξη νέου μεσαίου βεληνεκούς πυραύλου με την ονομασία Μουσαντάν (Μusudan), που θα μπορούσε να πλήξει αμερικανική στρατιωτική βάση στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού (που απέχει 3.200 χλμ. από βορειοκορεατικό έδαφος). Επιπροσθέτως, εκφράζονται σαφέστατα «ανησυχίες» για την «κινητικότητα» του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στα ύδατα ή στις μεθοριακές παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας και σημειώνεται η ανάγκη για την εκεί «ενίσχυση της άμυνας». Σε άλλο σημείο μάλιστα καταγράφονται σχέδια για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, για αύξηση του στόλου της Ιαπωνίας σε υποβρύχια και εκσυγχρονισμό των συστημάτων ραντάρ στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας...

ΚΟΥΒΑ
Εγκρίθηκαν οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής

ΑΒΑΝΑ.--

Η τακτική Ολομέλεια της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας ενέκρινε τις «κατευθύνσεις για την οικονομική και κοινωνική πολιτική», που υιοθετήθηκε από το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας τον περασμένο Απρίλη.

Μιλώντας στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης, ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο υπογράμμισε ως ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της οικονομίας που για το πρώτο εξάμηνο του 2011 είχε άνοδο στο 1,9% και υπολόγισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει στο 2,9%. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως οι τομείς στους οποίους αναδείχθηκαν δυσκολίες ήταν στην γεωργία, στη διατροφική βιομηχανία, στη χαλυβουργία και στη βιομηχανία δομικών υλικών, σημειώνοντας πως υπήρξαν αυτές οι δυσκολίες λόγω λαθών και ανεπαρκειών εκ μέρους των διοικήσεων. Πρόσθεσε πως βελτιώθηκε η ενεργειακή αποδοτικότητα, αυξήθηκε η παραγωγή ακατέργαστου πετρελαίου, υπήρξε αύξηση των αφίξεων τουριστών, ενώ παράλληλα υπήρξε αύξηση στις εξαγωγές και μείωση στις εισαγωγές.

Ο Ραούλ Κάστρο σημείωσε, ωστόσο, πως για το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι δυσκολίες καθώς θα παραμείνει σε ισχύ η διεθνής οικονομική κρίση, θα συνεχιστεί η αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ενώ θα παραμείνουν οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην Κούβα για νέα χρηματοδότηση. Τέλος, έκανε έκκληση για βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς και τον επανεξοπλισμό των διοικήσεων σε κάθε επίπεδο, ώστε να εφαρμοστούν οι «κατευθύνσεις» που εγκρίθηκαν από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, «μεταρρυθμίσεις» που εμφανίζονται ως μέτρα ενίσχυσης του σοσιαλισμού και περιλαμβάνουν διευρυμένη αυτοαπασχόληση σε τομείς υπηρεσιών και αυτοδιαχείριση στις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές που ξεκινάνε στην Κούβα πρέπει να ιδωθούν τώρα και υπό το φως της αρνητικής εμπειρίας της ΕΣΣΔ και της Κίνας. Το ΚΚΕ έχει μελετήσει την πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έχει εκτιμήσει ανάλογες τέτοιες αλλαγές και την επίδρασή τους στην καπιταλιστική παλινόρθωση, με την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν χτες μεταξύ Λίβυων αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι για τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Ζλίτεν, ανατολικά της Τρίπολης. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο απέναντι στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από το αν το ΝΑΤΟ θα σταματήσει τις αεροπορικές του επιδρομές.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πείνα στο Κέρας της Αφρικής οφείλεται εν μέρει σε μια «συλλογική αποτυχία τερματισμού του πολέμου στη Σομαλία» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (BAD) Ντόναλντ Καμπερούκα, κατηγορώντας τους ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» πως «παίζουν με τη ζωή του σομαλικού λαού». Απηύθυνε επιπλέον έκκληση για αύξηση της επιμελητειακής βοήθειας προς την ένοπλη δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (AΜΙSOM) με πρόσχημα την «αποκατάσταση της σταθερότητας».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η Εθνική Ενωση των εργαζομένων στα Ορυχεία (NUM) της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε χτες ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τις εταιρείες του κλάδου των χρυσωρυχείων για τις νέες συλλογικές συμβάσεις με μισθολογικές αυξήσεις ως 10%.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Για ένατη ημέρα συνεχίστηκε χτες η απεργία πείνας 16 μεταλλωρύχων στο ορυχείο χρωμίου της Μπουλκίζας, στο βορειοανατολικό τμήμα της Αλβανίας, οι οποίοι διεκδικούν αύξηση των μισθών τους κατά 40% (σήμερα κυμαίνεται στα 272,5 - 287 ευρώ), μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αφού σε διάρκεια δύο χρόνων 16 μεταλλωρύχοι έχασαν τη ζωή τους. Οι απεργοί, που βρίσκονται σε βάθος 1.400 μέτρων, έχουν τη συμπαράσταση 600 μεταλλωρύχων που βρίσκονται στην επιφάνεια του ορυχείου. Σημειώνεται πως αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ύστερα από τρεις εβδομάδες απεργίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Πιέσεις στο Μαυροβούνιο για «εδραίωση της έννομης τάξης» άσκησε χτες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Ποντγκόριτσα, Σου Μπράουν.

ΚΑΪΡΟ.-- Απελευθερώθηκε χτες βράδυ η Σάιμα Χαλίλ, δημοσιογράφος του ΒΒC που είχε συλληφθεί προχτές από τον αιγυπτιακό στρατό στη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης των σκηνών διαδηλωτών στο κέντρο της πλατείας Ταχρίρ στο Κάιρο. Ενώ σήμερα υποτίθεται πως θα ξεκινήσει η δίκη σε βάρος του 83χρονου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Βίντεο από τις απελάσεις οικονομικών προσφύγων στη Μαλαισία θα ανεβάσουν οι αρχές της Αυστραλίας στις δημοφιλείς ιστοσελίδες «You Tube» (Γιου-Τιουμπ) και «Facebook» (Φέισμπουκ) προκειμένου να αποτρέψουν νέα κύματα μεταναστών προς τη χώρα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» υποστηρίζει ότι πράκτορες της «Μοσάντ» (ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες) βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του 35χρονου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Νταριούς Ρεζαειντζάμπ την περασμένη βδομάδα, επικαλούμενο «πηγή στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες».

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Επίσημη συνάντηση πραγματοποίησαν χτες οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Ουρουγουάης, Κριστίνα Φερνάντες και Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψαν σειρά συμφωνιών ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας κατά κύριο λόγο στους τομείς Ενέργειας και Εμπορίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Συνολικά 3.000 θέσεις εργασίας θα περικόψει στη διάρκεια του 2011 η Βρετανική τράπεζα Barclays. Τις τελευταίες εβδομάδες, μειώσεις προσωπικού έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες HSBC, Goldman Sachs, Credit Suisse και UBS.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Καταγγελία στο Συνταγματικό Δικαστήριο υπέβαλαν 3 βουλευτές των Πρασίνων αναφορικά με το απόρρητο, το οποίο φέρεται να διατηρεί η γερμανική κυβέρνηση ως προς την πιθανή πώληση τανκς στη Σαουδική Αραβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ