Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Ελιγμοί στην Παιδεία από την αντιδραστική κυβέρνηση

Από τις τελευταίες μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών πανεπιστημιακών εργατών στη Χιλή
Από τις τελευταίες μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών πανεπιστημιακών εργατών στη Χιλή
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Την Παρασκευή θα υπάρξει η απάντηση, η κοινή απάντηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, φοιτητών και καθηγητών αλλά και των μαθητών, στην πρόταση - σχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, Φελίπε Μπούλνες, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση όσον αφορά την Παιδεία, αίτημα των κινητοποιήσεων φοιτητών και μαθητών που κρατούν πάνω από δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε ένα σχέδιο 21 σημείων, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση των νόμων για την Παιδεία, που χρονολογούνται από την εποχή του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, το κυριότερο δε εξ αυτών προβλέπει την κατοχύρωση του δικαιώματος στην ελεύθερη και εγγυημένη πρόσβαση στην Παιδεία για όλους, την οποία μάλιστα θα την εξασφαλίζει το κράτος. Επίσης, προβλέπεται η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία που θα εγγυάται την ποιότητα της βασικής εκπαίδευσης που παρέχεται στα δημόσια σχολεία και την αύξηση των δαπανών για τις επιδοτήσεις και τα βοηθήματα ειδικά στους πιο ευάλωτους οικονομικά φοιτητές.

Εντούτοις, παρά την υποτιθέμενη «υποχώρηση» της κυβέρνησης οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις δε σταματούν, ενώ τόσο η επικεφαλής της Συνομοσπονδίας των Φοιτητών της Χιλής - CONFECH, Καμίλα Βαγιέχο, όσο και ο πρόεδρος των Πανεπιστημιακών της Χιλής, Χάιμε Φαχάρδο απάντησαν ότι «η πρόταση θα μελετηθεί και θα υπάρξει κοινή απάντηση όλων». Εξάλλου, από την προηγούμενη βδομάδα φοιτητές - καθηγητές και μαθητές και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για πρόσθετη αύξηση των δαπανών κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αποφάσισαν στη συνάντησή τους στη Βίνια ντελ Μαρ, ότι το μέτωπο του αγώνα για μια «πραγματικά δημόσια Παιδεία που είναι δικαίωμα όλων» είναι κοινό.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι ανθρακωρύχοι

Στο μεταξύ, στο άλλο μέτωπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, στην απεργία στο ορυχείο Εσκονσίδα που βρίσκεται στη δωδέκατη ημέρα της, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ακόμη αναμένουν τις προτάσεις της εταιρείας BHP Billiton Ltd. Και ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κλιμάκωση. Το ορυχείο, που βρίσκεται στη βόρεια Χιλή, παράγει περίπου 1,1 εκατ. μετρικούς τόνους χαλκού ετησίως - αριθμός που αντιστοιχεί στο 7% της παγκόσμιας παραγωγής. Το συνδικάτο των εργαζομένων του, που απαριθμεί 2.375 μέλη, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία BHP Billiton Ltd. για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ