ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
Συνθλίβουν τη ζωή των εργατών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέα πακέτα - κόλαση για το λαό, σφοδρή κλιμάκωση για πολλές ακόμη δεκαετίες, συνέχιση και εμπλουτισμός του μεσοπρόθεσμου πλαισίου είναι ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε χτες από την Αθήνα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να καλωσορίσει τον εκπρόσωπο του ιμπεριαλιστικού κέντρου, να παινευτεί και για τα εύσημα που - δικαίως - απέσπασε και που έχουν να κάνουν με τη μέχρι τα σήμερα κλιμάκωση της βαρβαρότητας και για την ενίσχυση των μονοπωλίων.

Στα άμεσα μέτρα που βάζει μπροστά ο ΟΟΣΑ είναι η παραπέρα καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, σε συνέχεια δηλαδή του εφαρμοστικού νόμου τους. Μόνιμη επωδός τους είναι η μεγαλύτερη «ευελιξία» στην «αγορά εργασίας», η «μικρότερη προστασία» των εργατών, το ελεύθερο της εργοδοσίας στις μαζικές απολύσεις, η συνέχιση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία, σε ολόκληρη την γκάμα της ανθρώπινης ζωής. Επανέρχονται και στην «πρόταση» για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου, συνολικά στην αύξηση της μάζας των αντιλαϊκών φόρων.

Η «ανταγωνιστικότητα» των μονοπωλίων προϋποθέτει φτηνότερους εργάτες, το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων. Ούτε σε αυτά ούτε και πουθενά αλλού δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαό με σηκωμένο το μπόι, για τη συνολική ρήξη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Το ομολογεί και ο ΟΟΣΑ, που «βλέπει» ελάχιστα από το ύψος του «κουρέματος» που (για την ώρα) αποφάσισαν σε επίπεδο ΕΕ. Με βάση «σενάρια», το 2035 (μετά 2,5 δεκαετίες) το κρατικό χρέος, και με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων, μπορεί να βρίσκεται και στο 100% του παραγόμενου ΑΕΠ...

Εκκωφαντική σύμπλευση

Για να αντιμετωπιστεί η «ύφεση» της ελληνικής οικονομίας, «πρώτο και απαραίτητο βήμα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών» στα κέρδη των επιχειρήσεων, δήλωσε προχτές ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γ. Βρούτσης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος στα «εγκαίνια» του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ψηλά στη λίστα των «αλλαγών» που προωθούν είναι η μείωση της φορολογίας στα εταιρικά κέρδη σε 15% ή 17% από 20% που ισχύει τώρα. Η ΝΔ έχει προτείνει ήδη οι συντελεστές να μειωθούν στο 15%. Η σύμπλευση και η σύμπνοια των πολιτικών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, όταν πρόκειται για την ενίσχυση των συμφερόντων της τάξης τους, είναι ομολογουμένως εκκωφαντική. Εξάλλου, μέσα σε είκοσι χρόνια, οι εταίροι του δικομματισμού έχουν μειώσει τη φορολογία του κεφαλαίου από το 40% στο 20% και τώρα ετοιμάζονται από κοινού να προχωρήσουν σε πιο τρανταχτές φοροελαφρύνσεις για τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Τα νέα προνόμια στους κεφαλαιοκράτες δίνονται για πολλοστή φορά στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «εξόδου της χώρας από την κρίση». Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την ίδια τακτική ακολουθούσαν και την περίοδο της ακμής της ελληνικής οικονομίας, όταν «μπούκωναν» τους μεγαλοεπιχειρηματίες με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ. Την περίοδο, δηλαδή, που διόγκωναν τα κέρδη τους οι κεφαλαιοκράτες και φούσκωναν με 600 δισ. ευρώ τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στην Ελβετία, όταν στον αντίποδα εξαιτίας αυτής της φιλομονοπωλιακής πολιτικής εκτοξεύονταν στα ύψη το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα λαϊκά στρώματα είναι ότι κάθε προνόμιο προς το κεφάλαιο, σημαίνει αυτόματα ένα νέο φορτίο για την πλάτη τους. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού θα έρθει μόνο μέσα από μια λαϊκή οικονομία, στην οποία οι εργαζόμενοι θα ιδιοποιούνται τον τεράστιο πλούτο που παράγουν.

«Φαρμακερά» παιγνίδια κυβέρνησης και αγοράς

Τα αποτελέσματα της πρώτης ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την προμήθεια τριών δραστικών ουσιών για τα τρία νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Κρατικό» Αθήνας και «Ασκληπιείο») ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ήταν 2,167 εκατ. ευρώ και στο διαγωνισμό συμμετείχαν - αρχικά - 14 εταιρείες, κυρίως πολυεθνικές. Μετά τα «χτυπήματα» των εταιρειών, η τελική δαπάνη κατακυρώθηκε σε 436.834,14 ευρώ, ήτοι μείωση 79,85% του αρχικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, όπως έγραψε προχτές ο «Ρ», για μόνο μία δραστική ουσία ο προϋπολογισμός ήταν 1,4 εκατ. ευρώ και η τελική τιμή έπεσε στα 232.000 ευρώ.

Αυτά τα παιγνίδια της αγοράς το υπουργείο Υγείας τα παρουσιάζει ως εξοικονόμηση πόρων και όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολυεθνικές του φαρμάκου δε χάνουν, καθώς έχουν εξασφαλίσει την κερδοφορία τους με τη διαμόρφωση μονοπωλιακών τιμών, που διασφαλίζονται τουλάχιστον για μια δεκαετία μέσω της πατέντας. Και κομπορρημονεί η κυβέρνηση ότι μείωσε τις τιμές στα φάρμακα... Ακόμα και με τις μειώσεις και όλα τα μέτρα που πήρε τελευταία η κυβέρνηση, ενίσχυσε τη θέση της φαρμακοβιομηχανίας καθώς της αύξησε το μερίδιο στην τελική λιανική τιμή, από 62,7% σε 63%. Την ίδια ώρα, υποχρεώνει τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν από την τσέπη τους 132 εκατ. ευρώ για 1.000 συσκευασίες φαρμάκων που περιλαμβάνονται στην «αρνητική λίστα».

Η ουσία είναι ότι όσο το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, θα διασφαλίζει την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας. Και για να αποκτήσει το χαρακτήρα του ως κοινωνικό αγαθό επιβεβαιώνεται η ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για τη δημιουργία - στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας - ενός κρατικού φορέα παραγωγής, έρευνας, διακίνησης, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τσακίζουν το λαό για τα μονοπώλια

«

Εθνικό φορολογικό σύστημα» τέτοιο που να υπηρετεί τις σημερινές ζωτικές ανάγκες των μονοπωλίων, την επάνοδό τους σε συνθήκες εντατικής κερδοφορίας, με φτηνότερους και «ευέλικτους» τους εργάτες, με το λαό τσακισμένο, απόλυτα προσαρμόσιμο στις νέες μορφές «ανταγωνιστικότητας».

Το παραπάνω αποτελεί και την πεμπτουσία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που συζητιέται σε επίπεδο «κοινωνικού εταιρισμού», από τη συμμαχία των προθύμων. Το φθινόπωρο σκοπεύουν να το περάσουν και από τη Βουλή, για να θωρακίσουν, να εμπλουτίσουν παραπέρα τις κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, το νομικό οπλοστάσιο που ξετυλίγεται από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-τρόικας-πλουτοκρατίας.

Η προσέλκυση «επενδύσεων», τώρα όσο ποτέ άλλοτε, με το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, για τα 50 δισ. ευρώ που κλιμακώνουν από σήμερα μέχρι και το 2015, απαιτεί αλλεπάλληλα τέτοια «πακέτα», γερά πρόσθετα μπόνους στα μονοπώλια, νέες φοροαπαλλαγές, κάθε είδους ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις στο λογαριασμό τους.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει να παινεύεται για το γεγονός ότι πρώτη αυτή «συνέβαλε» με την πρόταση για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη. Αυτό απαιτούν οι συνθήκες «ανταγωνιστικότητας» που επαγγέλλονται, μαζί με το τσάκισμα του μισθού, του μεροκάματου, της σύνταξης.

Ολα μαζί μέχρι και την τελευταία δεκάρα τα προορίζουν αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Και το νέο λεγόμενο «εθνικό» φορολογικό σύστημα είναι αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού τους, της πολιτικής που έρχεται να συνθλίψει την κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, συνολικά την εργατική τάξη.

Στις διατάξεις του «υπό συζήτηση» νομοσχεδίου βρίσκονται και οι νέες ρυθμίσεις για την παραπέρα αναβάθμιση της φορο-ληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και την κατανάλωση. Το ομολογούν, έμμεσα για την ώρα, και τα κυβερνητικά επιτελεία. Η κάθε ελάφρυνση όπως αυτές που ετοιμάζουν για τα μονοπώλια θα συνεπάγεται και μέτρα «ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος», σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου.

Στα λαϊκά στρώματα θα φορτώσουν και την αναπλήρωση της χασούρας που θα εμφανίσουν από τις νέες ελαφρύνσεις προς τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στο μάτι έχουν βάλει τις όποιες «ελαφρύνσεις» των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν ξεμείνει μετά τον πρώτο από τους εφαρμοστικούς νόμους τους. Ξανά στο στόχαστρο μπαίνει το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, μαζί και οι «εκπτώσεις» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που αφορούν σε νοίκια, υγεία, φροντιστήρια παιδιών, τόκους στεγαστικών δανείων για κατοικία κ.ά.

Οι διακηρυγμένοι στόχοι πάλης του ΚΚΕ για τη φορολογία βρίσκονται στον αντίποδα των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και των επιδιώξεων των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Το ΚΚΕ διεκδικεί: Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη λαϊκή οικογένεια και κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, αύξηση των συντελεστών φορολογίας στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ