ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ανησυχία στην ευρωζώνη για Ιταλία - Ισπανία

Υποχώρηση στην ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Εντονη ανησυχία στην Ευρωζώνη προκαλεί η κατάσταση με το χρέος σε Ιταλία και Ισπανία (και την άνοδο των σπρεντ των ομολόγων τους) που εμφανίζεται ως επίθεση των αγορών, ωστόσο είναι έκφραση της καπιταλιστικής κρίσης που γενικεύεται.

Χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας στην ιταλική βουλή, ανακοίνωσε πως παρά την κρίση η ιταλική οικονομία είναι ισχυρή. Εξήγγειλε επίσης διάλογο με τους «κοινωνικούς εταίρους» (που ήδη έχουν συμφωνήσει σε σειρά περικοπών και κατακρεούργηση δικαιωμάτων στο όνομα της «ανάπτυξης») για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την εφαρμογή νέων έκτακτων αντιλαϊκών μέτρων, το ρόλο των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και τις αναμενόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι είχε έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Στη Μαδρίτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο συναντήθηκε χτες με την υπουργό Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο για να «αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις χρηματαγορές», ενώ σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποστήριξαν την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν οι συμφωνίες για το λεγόμενο «σχέδιο στήριξης» της Ελλάδας.

Από το Βέλγιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε ότι οι πιέσεις στις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι πηγές «ανησυχίας», αλλά «αδικαιολόγητες», ωστόσο σημείωσε πως θα πρέπει γρήγορα να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έλαβαν στη σύνοδό τους οι ηγέτες της Ευρωζώνης, δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Ο φόβος των πολιτικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου είναι ότι αν εξακολουθούν να ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε μπορεί να προκύψει ζήτημα ένταξής τους στο λεγόμενο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, που όμως τώρα μετά την ένταξη Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας θα απαιτηθούν τεράστια κονδύλια, που δεν είναι διαθέσιμα. Ακόμα τίθεται ζήτημα αν πλέον η Ιταλία και η Ισπανία θα μπορούν να συνεισφέρουν στο λεγόμενο «πακέτο» για την Ελλάδα. Επίσης στο «ντόμινο» των εξελίξεων μπορεί να μπουν η Γαλλία και το Βέλγιο.

Ηχηρά τα σημάδια της ύφεσης στις ΗΠΑ

Μόλις ένα 24ωρο από την υπογραφή του νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού και μερικά 24ωρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η «ανάπτυξη» στις ΗΠΑ έχει «τραβήξει χειρόφρενο» με πτώση του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση μόλις 1,3 του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Επίσης στο βιομηχανικό τομέα χάθηκαν τον περασμένο μήνα έξι χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την Ομοσπονδία εργοδοτών να ανακοινώνει ότι έπονται 66.000 απολύσεις (αύξηση κατά ποσοστό 60,3% σε σχέση με τις αναγγελθείσες τον Ιούνιο 41.432 απολύσεις).

Την ίδια στιγμή οι οίκοι «Fitch Ratings» και «Moody's» διατήρησαν μεν το αξιόχρεο των ΗΠΑ στη βαθμίδα «ΑΑΑ», ωστόσο προοπτικά είναι επιφυλακτικοί. Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης «Dagong» κατηγόρησε για «μεροληψία» υπέρ των ΗΠΑ τους αγγλοσαξονικούς οίκους αξιολόγησης, διότι δεν προχώρησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, όπως έκανε ο ίδιος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας

Από τις φετινές μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ
Από τις φετινές μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ
Ανακύκλωση της ανεργίας, κατάρτιση και επανακατάρτιση, μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας», ζεστό χρήμα και φθηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες, καθώς και γενικευμένη ανατροπή εργασιακών σχέσεων. Αυτά περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας, όπως παρουσιάστηκε στη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή και εξειδικεύτηκε από το υπουργείο Εργασίας.

Τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ρίχνουν «στάχτη στα μάτια» των ανέργων, όταν την ίδια στιγμή - και εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης - η ανεργία καλπάζει ξεπερνώντας τον Ιούνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τους 770.000. Πρόκειται για προγράμματα που δεν προσθέτουν τίποτα νέο σε σχέση με όσα έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, απαραίτητη, πλέον, κρίνεται η πάλη των εργαζομένων και των ανέργων σε ενιαίο μέτωπο για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων.

Τα προγράμματα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα είναι συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ με προοπτική σταδιακά να φτάσουν τα 3,7 δισ. που θα καταλήξουν στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων με τη μορφή χρηματοδοτήσεων για τη «διατήρηση θέσεων εργασίας» και την πρόσληψη «επιδοτούμενων» ανέργων. Σύμφωνα με το υπουργείο, «το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% την απασχόληση ανέργων». Σύμφωνα με το υπουργείο, «τα προγράμματα αφορούν 600.000 άτομα» και θα «χρηματοδοτηθούν κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους». Το κύριο βάρος, των «εθνικών πόρων» σύμφωνα με τον Γ. Κουτρουμάνη, της χρηματοδότησης θα αναλάβει «ο ΟΑΕΔ που θα συμμετέχει με 30%», δηλαδή τα χρήματα των εργαζομένων θα μετατραπούν σε «γενναίες» επιχορηγήσεις προς το κεφάλαιο.

Το κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου ήταν τα προγράμματα δήθεν «καταπολέμησης της ανεργίας», ωστόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έσπευσε να καλέσει τους υπουργούς να «επιταχύνουν τους ρυθμούς προώθησης των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης με την άμεση εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προβλέπουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Πρώτο «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι η προώθηση παραπέρα ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις με στόχο τη μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Οι προχτεσινές «προτροπές» του ΟΟΣΑ για νέες μειώσεις στους μισθούς και ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία τις εργασιακές σχέσεις αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης προς όφελος της πλουτοκρατίας. Ο Γ. Παπανδρέου μάλιστα ζήτησε από τους υπουργούς «να προωθήσουν άμεσα τις προτεραιότητες στους τομείς ευθύνης τους».

Ανακυκλώνουν την ανεργία και ενισχύουν το κεφάλαιο

Αναλυτικά τα προγράμματα για την «αντιμετώπιση της ανεργίας», που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνουν:

1) Την υλοποίηση προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους.

Αυτή η «κοινωφελής εργασία» θα προσφέρει εργασία για πέντε μήνες σε ανέργους, με μισθό 625 ευρώ. Οι ΟΤΑ θα γνωστοποιούν τις ανάγκες τους σε «φορείς Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα» (π.χ. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, ινστιτούτα συνδικάτων, ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις) και οι τελευταίοι θα φροντίζουν να στέλνουν τους δικαιούχους στους δήμους. Ουσιαστικά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα γενικευτούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Τοπική Διοίκηση.

2) Από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους με το σύστημα voucher (κουπόνια κατάρτισης).

Με βάση το «κουπόνι κατάρτισης» ο ΟΑΕΔ θα δίνει «κουπόνια» σε ανέργους (αλλά και εργαζόμενους που επιθυμούν να επανακαταρτιστούν) οι οποίοι στη συνέχεια θα το «εξαργυρώνουν» πηγαίνοντας σε κάποιον «φορέα κατάρτισης» (π.χ. ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ κλπ.) ή απευθείας σε εργοδότες. Δηλαδή, όχι μόνο θα πριμοδοτούνται οι σχολάρχες και οι επιχειρηματίες, αλλά ταυτόχρονα θα προωθείται και η διαρκής επανακατάρτιση των εργαζομένων οι οποίοι θα μετατρέπονται σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με μισθούς ...Κίνας.

3) Νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία (θα ψηφιστεί αρχές Σεπτέμβρη) με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκατ. ευρώ στη συνέχεια.

Για τη λειτουργία των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας θεσπίζεται ένας νέος τύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοιΣΠΕ), καθώς και αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία (π.χ., συνεταιρισμοί, ΜΚΟ). Ανεργοι και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμΕΑ, πρώην τοξικομανείς κ.ά.) θα μπορούν να συστήνουν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, όπως περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία.

4) Θεσμοθέτηση Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ (θα ψηφιστούν στον ίδιο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία).

Τα ΤΟΠΣΑ θα είναι 8μηνα και θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Στόχος του προγράμματος είναι η προετοιμασία ανέργων και ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Λες και ευθύνεται η χαμηλή κατάρτιση και ειδίκευση για την ανεργία και όχι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Φορείς εφαρμογής των ΤΟΠΣΑ θα είναι συμπράξεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (π.χ., ΟΤΑ, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές ενώσεις).

5) Νέα προγράμματα ΟΑΕΔ στα οποία περιλαμβάνεται και η «επιταγή επανένταξης» για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης και την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών.

Το πρόγραμμα της «επιταγής επανένταξης» αφορά στην πράξη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.

6) Τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων από τα συναρμόδια υπουργεία για συντονισμό και έλεγχο των προγραμμάτων, τα οποία θα καταγράφονται και θα αναρτώνται σε κοινή ιστοσελίδα, ενώ, τέλος, θα τίθεται σε λειτουργία συμβουλευτικό κέντρο (call center) με 30 γραμμές.

Δηλαδή, παρουσιάζουν ως μέτρο για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας τη δημιουργία ενός ...τηλεφωνικού κέντρου και μιας ...ιστοσελίδας!

Στο στόχαστρο το επίδομα ανεργίας

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε επί τάπητος και η περιστολή των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και η παραπέρα μείωση ακόμα και του εξευτελιστικού επιδόματος των 450 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα οι άνεργοι, όπως προβλέπονται από το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο των κυβερνώντων μπαίνουν οι εποχιακά απασχολούμενοι, οι οποίοι βάσει των αυστηρών ορών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα που θα προβλέπονται για τη χορήγηση του επιδόματος. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας, που θα οδηγήσει ουσιαστικά στο «τσεκούρωμά» τους. Ωστόσο, χτες κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες από το αντιδραστικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

ΒΟΥΛΗ
Θριαμβολογίες Βενιζέλου για το συμβιβασμό στην ΕΕ

Το ΚΚΕ ανέδειξε τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης σχετικά με την καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης

Να καλύψει τον ξεκάθαρα αντιλαϊκό χαρακτήρα της πρόσφατης απόφασης της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος, μέσα από θριαμβολογίες και διαβεβαιώσεις περί της βιωσιμότητάς του επιχείρησε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Για καθεστώς «ελεγχόμενης πτώχευσης» που πέφτει στις πλάτες του λαού μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σχολιάζοντας πλευρές της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «μιλάμε για μία περίοδο χάριτος 10ετή και ένα επιτόκιο που δεν έχει καμία σχέση με την αγορά ομολόγων», υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι «κατάλαβαν ότι πρέπει να μας βοηθήσουν για να πάψει να υπάρχει το ελληνικό πρόβλημα», έτσι ώστε να μην επεκταθεί στην ευρωζώνη. Το επιτόκιο δανεισμού - είπε - είναι «4,8% για τα επόμενα 30 χρόνια» και «αυτά δημιουργούν ένα νέο μομέντουμ και μία νέα ευκαιρία»...

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος αναφέροντας ότι «το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο και πριν τις αποφάσεις. Το αμφισβητούσαν όμως οι αγορές». Πρόσθεσε πάντως πως «η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους εξαρτάται από το αν θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα». Στο υπουργείο Οικονομίας ανέφερε «δουλεύουμε με σενάρια πρωτογενών πλεονασμάτων από 3 έως 6%». Σχολιάζοντας τη συνολική κατάσταση στην ΕΕ δήλωσε ότι «επηρεαζόμαστε από τις εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία, όμως εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας». Επίσης, στην προσπάθειά του να αποδείξει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε πως πλέον «δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι ελληνικες τράπεζες. Εχουν 30 εκατομμύρια καβάτζα για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση», προσθέτοντας πώς«δίνουμε λεφτά σε όλες τις τράπεζες και θα δίνουμε»...

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πρόσφατης απόφασης της Συνόδου Κορυφής, κατήγγειλε σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα τον αδιέξοδο χαρακτήρα των μέτρων που λαμβάνονται για το χρέος. «Ανθρακες ο θησαυρός» επισήμανε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «μόνο 11,6% θα είναι η αναδιάρθρωση», όποτε σύντομα θα τεθεί ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης. Ετσι, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «μπαίνουμε στη λογική της ελεγχόμενης πτώχευσης» και η απόφαση είναι ένας «συμβιβασμός προσωρινού και εύθραυστου χαρακτήρα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι σήμερα «αυτή η κρίση επεκτείνεται στις χώρες της ΕΕ» τονίζοντας ότι καλλιεργείται η απάτη μιας «ψευδοαντιπαράθεσης ανάμεσα στα κράτη και τις αγορές» ή λογικές τους είδους ότι για την κρίση φταίει «ο καζινοκαπιταλισμός ή τα «γκόλντεν μπόις». Πρόκειται για «κρίση υπερσυσσώρευσης του καπιταλιστικού συστήματος» τόνισε, θυμίζοντας πως «έγκαιρα το ΚΚΕ είχε εκτιμήσει ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία νομισματική συγκόλληση ανισόμετρων οικονομιών» και «η ανισομετρία βάζει διαφορετικές προτεραιότητες για το κάθε κράτος». Επίσης ανέφερε ότι «η διόγκωση του χρέους είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού και της ανισόμετρης ανάπτυξης» τη στιγμή που «οι ανταγωνισμοί δεν είναι εντός της ΕΕ, αλλά πολύ μεγαλύτεροι και πολύ πιο σοβαροί». Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «από αυτή τη διαδικασία καμία αστική διαχείριση δεν μπορεί να ματαιώσει την εξέλιξη της κρίσης», ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ΚΚΕ ότι «δεν πρέπει η λαϊκή ευημερία να θυσιάζεται στην ανταγωνιστικότητα», είτε σε περιόδους ύφεσης είτε σε περιόδους ανάπτυξης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απορριφθούν τα σχέδια για διαχείριση της ανεργίας

Ανακοίνωση για τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τα μέτρα κοροϊδίας των ανέργων και έντασης της εκμετάλλευσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«

Η κυβέρνηση παραδίδει τους νέους και τις νέες βορά στο κεφάλαιο στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Με όχημα τη μαθητεία προσφέρει στους επιχειρηματίες δισ. ευρώ και πάμφθηνη εργατική δύναμη. Την ίδια στιγμή μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μειώνουν κατακόρυφα τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας. Στερούν από εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Διατηρούν στο εξευτελιστικό επίπεδο των περίπου 450 ευρώ το επίδομα ανεργίας, με προαναγγελία την παραπέρα μείωση.

Τα προγράμματα για τους ανέργους που η κυβέρνηση εμφανίζει ως σανίδα σωτηρίας, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ανακυκλώνουν ένα μικρό ποσοστό της ανεργίας, με μισθούς 500 - 600 ευρώ και για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες ρίχνονται στην ανεργία. Μέσω αυτών των προγραμμάτων θα γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα κατοχυρώνονται de facto οι μειώσεις μισθών, αφού οι αμοιβές θα είναι κάτω από την ΕΓΣΣΕ και τις ΣΣΕ. Ταυτόχρονα, τα ταμεία του ΟΑΕΔ και της Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχώς θα λεηλατούνται από τις γαλαντόμες επιχορηγήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, απειλώντας άμεσα την παροχή επιδομάτων και κυρίως συντάξεων.

Η ανεργία γιγαντώνεται και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε συνθήκες κρίσης. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα - ασπιρίνες. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους πρέπει να απορρίψουν κατηγορηματικά τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διαχείριση της ανεργίας και τη λογική ότι πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με αυτή. Ο λαός βιώνει τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών με δραματικό τρόπο, με φτώχεια, με ανεργία, με δυστυχία, ενώ για την πλουτοκρατία εξασφαλίζουν πλουσιοπάροχα προνόμια.

Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα επιβάλλεται τώρα να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας και για όσο καιρό διαρκεί. Με την πάλη τους να μην επιτρέψουν την αποστέρηση βασικών αναγκών στους ανέργους και τις οικογένειές τους, όπως το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τους παιδικούς σταθμούς. Εχουν συμφέρον και ταξικό καθήκον να στρατευθούν με το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με ουσιαστικά δικαιώματα».

Πάλη για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων

Το Κόμμα με πλήθος Ερωτήσεων και με πρόταση νόμου στη Βουλή έχει διεκδικήσει μέτρα υπέρ της προστασίας των ανέργων

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή πολιτική αρνούνται συστηματικά και σταθερά την ανάληψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους. Τέτοια μέτρα επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει διεκδικήσει με πρόταση νόμου και με Ερωτήσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή και έχουν απορριφθεί. Αυτά τα μέτρα αποτελούν ελάχιστη ασπίδα προστασίας στις σημερινές συνθήκες.

Ο ενιαίος αγώνας εργατών και ανέργων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για:

  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
  • Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (Ν. 3655/2008) να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσής της μετά την άδεια.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθούν 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100 που ισχύει σήμερα. Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους, που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920 και κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ