ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ο λαός να ακυρώσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

Από τις μαζικές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε ενάντια στην κρατική καταστολή το ΚΚΕ, το 2008
Από τις μαζικές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε ενάντια στην κρατική καταστολή το ΚΚΕ, το 2008
Προχτές στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η προώθηση νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την παράλληλη επέκταση της χρήσης των καμερών ακόμη και στα οχήματα της Αστυνομίας.

Τα σχέδια καταστολής του λαϊκού κινήματος εξετάζεται να περιλάβουν χρήση πλαστικών σφαιρών, αντλιών νερού, μέσων παρακολούθησης με κάμερες παντού, παρακολούθηση στο διαδίκτυο. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, καταγγέλλοντας τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις της κυβέρνησης στην εν λόγω Επιτροπή στη Βουλή, δε μετείχε στη σχετική συζήτηση.

Με σχόλιό του χτες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τα νέα μέτρα καταστολής που προωθεί η κυβέρνηση. Αναλυτικά, σημειώνεται:

«Αποτελούν κλιμάκωση της κρατικής βίας, αποδεικνύουν την υποκρισία της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αποκαλύπτουν τον πραγματικό της χαρακτήρα ως δικτατορίας των μονοπωλίων, οι υπουργικές ανακοινώσεις για περιορισμό των διαδηλώσεων, τοποθέτηση χαφιεδοκαμερών στα αστυνομικά οχήματα, παρακολούθηση του διαδικτύου. Πρόκειται για καθαρά ταξικά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και δείχνουν την ταύτιση των κομμάτων του κεφαλαίου.

Οι ανακοινώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη καταστολή και ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων αποτελούν το αναγκαίο συμπλήρωμα της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Επιδιώκουν να εκφοβίσουν, να ανακόψουν τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, να θωρακίσουν την εξουσία των μονοπωλίων.

Δε θα τα καταφέρουν. Ο λαός έχει τη δύναμη να ακυρώσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να μαζικοποιήσει τους αγώνες του, να δρομολογήσει τη δική του εξουσία που θα υπηρετεί το λαό».

ΠΑΜΕ
Οργάνωση στους τόπους δουλειάς - απάντηση στη δικτατορία του κεφαλαίου

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τα νέα μέτρα καταστολής

Το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που επιδιώκει την ένταση της καταστολής του μαζικού λαϊκού κινήματος, με στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την επέκταση των μέσων και μηχανισμών παρακολούθησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει:

«Οπως αποκάλυψαν στη Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα περιορίζει τα συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων (περιορισμός διαδηλώσεων, επέκταση μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, κ.λπ.).

Η δικτατορία του κεφαλαίου, για μια ακόμη φορά, ετοιμάζεται να θωρακιστεί παραπέρα απέναντι στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, επιβεβαιώνοντας ότι το άλλο πρόσωπο κάθε αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής είναι η βία, η καταστολή, ο αυταρχισμός, ο περιορισμός των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα της εργατικής τάξης σε γενικό ξεσηκωμό, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης κι αντίστασης των εργαζομένων, ώστε να ματαιωθούν τα βρώμικα αυτά σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, αλλά και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση να "πληρώσει" για αυτήν την πολιτική της.

Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς, εκεί από όπου ξεκινά η δικτατορία του κεφαλαίου και να παλέψουν εκεί πριν από όλα να υπάρχουν δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά και ενάντια σε κάθε άλλο περιορισμό που θα επιχειρηθεί, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών, της οικονομικής ζωής και άλλων παρόμοιων φαιδρών.

Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, αλλάζοντας τους συσχετισμούς σε βάρος των αντιλαϊκών δυνάμεων, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη και στον προσανατολισμό των αγώνων και στο χτίσιμο της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας που θα διεκδικήσει την εξουσία για λογαριασμό των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και θα κατοχυρώσει τις λαϊκές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

  • Αντίστοιχες ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης.
ΚΥΠΡΟΣ
Προς ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Αξεπέραστες αποδεικνύονται οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ στην Κύπρο και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Στέφανου Στεφάνου, ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας τις επόμενες μέρες θα επιχειρήσει το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

Τη λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών ανακοίνωσε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Καρογιάν, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Καρογιάν δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατή η επιθυμητή σύμπτωση απόψεων και πως υπάρχουν σοβαρές διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό. Ως εκ τούτου, «τερματίζεται ο διάλογος και το ΔΗΚΟ παύει να είναι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο».

«Ο Πρόεδρος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης «συνεχίζει να δίνει χέρι φιλίας στο ΔΗΚΟ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων για το καλό του τόπου». Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφωνίες των δύο μερών, απάντησε ότι ασφαλώς υπήρχε ένα θέμα με το Κυπριακό.

Πάντως, λεπτομέρειες για το σημείο της διαφωνίας περί των χειρισμών στο Κυπριακό δε διέρρευσαν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εντατικών συνομιλιών μεταξύ Χριστόφια - Ερογλου. Την περασμένη Δευτέρα, οι ηγέτες των δύο πλευρών συζήτησαν για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Η συζήτηση Χριστόφια - Ερογλου για το ίδιο κεφάλαιο θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Παγιδεύει στη διαχείριση

Να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στους εργαζόμενους στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ) στις εγκαταστάσεις του Υμηττού, καλώντας στη δημιουργία «ενός νέου, μεγάλου συνασπισμού εξουσίας που θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική, που θα δώσει την εξουσία στο λαό και τους εργαζόμενους». Βέβαια, διευκρίνισε, ότι αυτή η «ανατροπή» αφορά στην «εξουσία του μνημονίου», γύρω από το οποίο περιόρισε την κριτική του στην κυβερνητική πολιτική. Σημείωσε ότι «πλέον δεν υπάρχει τρίτος δρόμος» και ζήτησε συστράτευση στον «ανυποχώρητο αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτό το σύστημα εξουσίας και αυτή η κυβέρνηση, που έχει αποφασίσει να τα δώσει όλα στο ντόπιο και στο ξένο κεφάλαιο». Με αυτό το σχήμα της «κακής» κυβέρνησης και του «κακού» συστήματος εξουσίας άφησε φυσικά στο απυρόβλητο την εξουσία των μονοπωλίων και την ένωση του κεφαλαίου, την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις - συζητήσεις πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε πολλές περιοχές για την παρουσίαση της πρότασης διεξόδου του Κόμματος:

-- Σήμερα, Πέμπτη 4/8, σύσκεψη αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ στη Στυλίδα και την Τετάρτη 10/8 στο Μαρτίνο.

-- Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 9.30 στο Μύτικα στο καφενείο του Τζεφρώνη, θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 9.30 στον Αστακό στην καφετέρια Μπουκουβάλα, θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 10/8, συγκέντρωση στο Αρχάνι Φθιώτιδας, στην πλατεία, με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 10/8 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου (Πνευματικό Κέντρο) με θέμα: «Εξελίξεις στο χώρο της Υγείας - Η πρόταση του ΚΚΕ για σύγχρονη δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους». Θα μιλήσει ο Δ. Κεφαλληνός.

-- Την Παρασκευή 12/8 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κατασταρίου Ζακύνθου, με θέμα «Αντιπυρική προστασία - Δάση λαϊκή περιουσία», στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Κωνσταντίνου, μέλος της ΝΕ.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Στήριξη στην «προσπάθεια» της κυβέρνησης

Για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβερνητική πολιτική και τη στράτευσή του στην «εθνική προσπάθεια». Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, έκανε λόγο για «ανάσα που πήραμε» με τις γνωστές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και κάλεσε την αντιπολίτευση να τον μιμηθεί και «να αντιληφθεί ότι η συνδρομή της στην επιτυχία του σχεδίου διασώσεως της χώρας περνάει και από τη δική της αντίληψη». Διακηρύσσοντας πως το κόμμα του «συμμετέχει σε αυτήν τη διαδικασία, επικρίνοντας άλλες φορές, αλλά και στηρίζοντας εκείνα τα οποία πιστεύει ότι βοηθούν να σωθεί η χώρα». Ο Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για μια «πανεθνική προσπάθεια» και πως «αυτή είναι υπόθεση που ξεπερνά κόμματα, κυβερνήσεις και πρόσωπα, είναι μία ιστορική υπόθεση, είναι μία εθνική υπόθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ