ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντριπτικό χτύπημα και στις δομές Πρόνοιας

Τα έξι Κέντρα Αποθεραπείας, Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης θα υπαχθούν στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ όλα τα ιδρύματα θα διασυνδεθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ώστε να αρχίσουν εισροές χρημάτων

Ενα ακόμα συντριπτικό χτύπημα των δομών Πρόνοιας με τις συγχωνεύσεις - που έρχονται να προστεθούν σε παλιότερες - και την παράδοσή τους στη γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που θα οδηγήσουν σε καινούρια αιμορραγία των Ταμείων και των οικογενειών των αναπήρων, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, και με πρόσχημα κάποιες περιπτώσεις αναπήρων που έπαιρναν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται και που οι ίδιοι δημιούργησαν ως στήριγμα στην πολιτική τους, προχωρούν σε σφαγιασμό των επιδομάτων πρόνοιας και αναπηρίας.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, οι 91 μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας σε όλη τη χώρα συγχωνεύονται σε 22 Οργανισμούς Κοινωνικής Φροντίδας. Στη χτεσινή συνάντηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε απ' τους διοικητές των ιδρυμάτων Πρόνοιας τις οριστικές προτάσεις τους μέχρι τις 15 Αυγούστου, ώστε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας.

Τα καινούρια στοιχεία που διαφάνηκαν απ' τη χτεσινή συνάντηση, μεταξύ των άλλων, είναι:

Τα έξι Κέντρα Αποθεραπείας, Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) με 600 συνολικά κρεβάτια θα περάσουν στα δημόσια νοσοκομεία. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί η κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης αναπήρων και τραυματιών ή αρρώστων με εγκεφαλικά, καθώς στο δημόσιο τομέα υπάρχουν μόλις 200 κρεβάτια, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ανάγκες είναι για 2.000. Η υποκρισία της κυβέρνησης βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ μιλά για δημόσια αποκατάσταση, είναι αυτή που έκλεισε τα ΚΑΦΚΑ στο Αμύνταιο και στην Αμφιλοχία.

Στην πράξη, βέβαια, εκείνο που την ενδιαφέρει είναι οι «εισροές χρημάτων», μέσω της σύνδεσης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή, να αποκτήσουν έσοδα τα νοσοκομεία εκείνα στα οποία θα υπαχθούν οι μονάδες των ΚΑΦΚΑ. Ετσι δεν αποκλείεται μέρος αυτών των μονάδων να εκχωρηθούν και στις ασφαλιστικές εταιρείες, με βάση το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για την εκχώρηση 550 κλινών μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Μέσω της σύνδεσης με τον ΕΟΠΥΥ θα αποκτήσουν έσοδα όλα τα ιδρύματα Πρόνοιας με βάση το κρατικό τιμολόγιο που ισχύει σήμερα και για τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα για τα Κέντρα Υποστήριξης και Κατάρτισης των ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑμΕΑ) σχεδιάζεται και η «μιας μέρας νοσηλεία». Δηλαδή, να χορηγούνται υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρίες που θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα επιχειρηθεί να εισπραχτεί το 40-80% των συντάξεων όσων διαμένουν σε κλειστά ιδρύματα Πρόνοιας (γηροκομεία, χρονίων παθήσεων και ψυχιατρεία) για να συμβάλουν στη λειτουργία των ιδρυμάτων και να μειωθούν τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού, όπως θα προβλέπει υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν διοικητές ιδρυμάτων, ήδη το έχουν εφαρμόσει. Στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στη Δράμα παρακρατούν το σύνολο των συντάξεων και στον Αγιο Παντελεήμονα στη Θεσσαλονίκη το 70% των συντάξεων.

Μαχαίρι στα επιδόματα

Με αφορμή ορισμένες περιπτώσεις αναπήρων «μαϊμού» - που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού για στηρίγματα στην πολιτική τους - έρχονται τώρα να βάλουν μαχαίρι στα επιδόματα των ΑμΕΑ και τις συντάξεις αναπηρίας. Κάθε χρόνο δίνονται 6,6 δισ. ευρώ για επιδόματα και κάποιοι παίρνουν δύο ή και περισσότερα όπως είπε ο Μ. Μπόλαρης. Ετσι, τώρα θα δημιουργηθεί ενιαίος κατάλογος στο υπουργείο για όλα τα επιδόματα, όπου θα απογραφούν μόνοι τους οι ανάπηροι. Δηλαδή και οι ανάπηροι θα υποστούν το μαρτύριο της απογραφής των συνταξιούχων.

Οσο κι αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να εμφανιστεί ως προστάτης των αναπήρων, δεν μπόρεσε να πείσει ακόμα και ορισμένους απ' τους διοικητές. Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση της προέδρου της Παιδούπολης Νεάπολης απ' τον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, όπου φιλοξενούνται 23 παιδιά. Υπηρετούν μόλις 5 διοικητικοί υπάλληλοι και μία κοινωνική λειτουργός με 8μηνη σύμβαση, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 10 επιστήμονες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Ανάπτυξης, που φιλοξενεί 69 παιδιά με βαριές αναπηρίες και έχει 19 αντί για 29 εργαζόμενους. «Δεν υπάρχει ομοειδές ίδρυμα, υπογράμμισε. Η ενοποίηση δεν θα πρέπει να γίνει με λογιστική λογική, αλλά στην προοπτική της ανάπτυξης αυτού του κέντρου». Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε ειδικά στην τοποθέτηση αυτή, επιμένοντας ότι εκείνο που προέχει είναι το οικονομικό θέμα.

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Οι ναυτεργάτες να συνεχίσουν τους αγώνες

«Οι απεργιακοί αγώνες και οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, των εργαζομένων στον τουρισμό, των ταξιτζήδων είναι αγώνες που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου που στηρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου». Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΜ (Μαγείρων) - ΠΕΠΡΝ (Ρυμουλκών) - ΠΕΣ/ΝΑΤ απαντώντας στην επίθεση λάσπης που δέχονται οι απεργιακοί αγώνες.

Αυτή η πολιτική, επισημαίνουν, δημιούργησε την καπιταλιστική κρίση, με την ίδια πολιτική συνεχίζουν και αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Επιτίθενται με την ίδια λασπολογία σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων, για «υπονόμευση του τουρισμού και της ανάπτυξης». Δηλώσεις που έχουν κάνει εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ, αστικά ΜΜΕ, εφοπλιστικές ενώσεις, εμπορικοί σύλλογοι, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και άλλοι.

Την ίδια περίοδο που επιτίθενται στους αγώνες και επιβάλλουν πολιτική επιστράτευση και ποινικές διώξεις σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επεκτείνεται η «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία (πλοία, ξενοδοχεία και άλλα), προνόμια - επιδοτήσεις για το κεφάλαιο, ενώ αντίθετα μειώνονται μισθοί και συντάξεις, καταπατούνται συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διαλύονται κοινωνικο - ασφαλιστικά δικαιώματα, συρρικνώνεται το λαϊκό εισόδημα.

Σε αυτές τις συνθήκες που το μονοπωλιακό κεφάλαιο αυξάνει τα κέρδη του, συμπιέζοντας την τιμή της εργατικής δύναμης, το δικαίωμα των διακοπών έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.

«Επιβάλλεται, τονίζουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με καλύτερη οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων σε κάθε χώρο δουλειάς, να δυναμώσει η συμμαχία των ταξικών δυνάμεων ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ».

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Στην ανεργία 800 εργαζόμενοι

Στο δρόμο βρέθηκαν οι 800 εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», μετά την κήρυξη πτώχευσης της εταιρείας, κατόπιν απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (απόφαση 902/2011). Η εταιρεία επιχείρησε ανεπιτυχώς να μπει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ εδώ και ένα χρόνο ήταν σε φάση συρρίκνωσης, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους για πολλούς μήνες και πουλώντας καταστήματα. Μέχρι πριν δύο χρόνια, η εταιρεία είχε συνολικά 3.700 εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους είτε πήγαν στους νέους αγοραστές (Βερόπουλος, Σκλαβενίτης κ.λπ.) με άθλιους όρους εργασίας. Επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα προστασίας των ανέργων είναι επιτακτική ανάγκη, αφού όλο και αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που χάνουν τις δουλειές τους.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία

Κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στοχεύει από τη μια στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε ευαίσθητους κοινωνικούς, προνοιακούς και κοινωφελείς τομείς και, από την άλλη, τη διαχείριση της ανεργίας.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται το πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας, θεσπίζεται ένας νέος τύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοιΣΠΕ), καθώς και αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία (π.χ., συνεταιρισμοί, ΜΚΟ). Ανεργοι και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμΕΑ, πρώην τοξικομανείς κ.ά.) θα μπορούν να βαφτίζονται επιχειρηματίες σε τομείς όπως περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία...

Παράσταση διαμαρτυρίας στον υποδιοικητή του ΚΑΤ πραγματοποίησαν χτες δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, απαιτώντας να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος που εργάζεται στο νοσοκομείο μέσω εταιρείας ενοικίασης. Σήμερα λήγει η σύμβαση δύο εργαζομένων τους οποίους υπενοικιάζει στο νοσοκομείο λογιστική εταιρεία και οι ταξικές δυνάμεις ξεκαθάρισαν ότι δε θα ανεχθούν καμία απόλυση και θα παλέψουν για το δικαίωμα όλων στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Κάλεσαν δε τον υποδιοικητή να πάρει θέση στο φλέγον ζήτημα του σύγχρονου δουλεμπορίου που έχει στηθεί και στα νοσοκομεία, να επιμείνει το νοσοκομείο στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, λέγοντας πως θα έχει ευθύνη αν συμβάλλει στην απόλυση των δύο εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ