ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκβιαστικοί μηχανισμοί για τους ανέργους

Αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος ο «σάλος» για αναξιοκρατία και ρουσφέτια μέσω των προγραμμάτων

Αποπροσανατολιστικός και άκρως επικίνδυνος είναι ο σάλος που έχει σηκωθεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή δημοσιεύματα για «πράσινη» Μη Κυβερνητική Οργάνωση στις Σέρρες που «διοχέτευε» ανέργους στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Κόμματα και αστικός Τύπος έχουν «πέσει από τα σύννεφα», κάνοντας λόγο για αναξιοκρατία και ρουσφέτια. Μα, η ίδια η φύση του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» είναι εκβιαστική και η πραγματοποίησή του στηρίζεται στην ανάγκη, στην εξαθλίωση και την απόγνωση εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Απευθύνεται σε 55.000 μακροχρόνια ανέργους και κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποκλεισμού από την αγορά εργασίας, σε μονογονεϊκές οικογένειες και ανθρώπους με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, στους οποίους η κυβέρνηση λέει εκβιαστικά: Δουλειά για 5 μήνες με 625 ευρώ μισθό. Οποιος θέλει...

Στο «παιχνίδι» παίζουν ενεργητικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής μη κερδοσκοπικοί, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και συνδικαλιστικοί φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κάθε φορέας θα παίρνει ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των 625 ευρώ, δηλαδή περίπου 31 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο. Συνολικά, το ποσό που θα πάρουν αυτοί οι φορείς αγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Καταπάτηση των ΣΣΕ με τη βούλα της ΓΣΕΕ

Από κει και πέρα είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι κάθε κυβέρνηση, τα τοπικά στελέχη και οι εκλεγμένοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα εκμεταλλευτούν την ανάγκη των ανέργων και για μικροκομματικούς σκοπούς. Κύρια, όμως, επιδίωξη της κυβέρνησης και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός ενσωμάτωσης των χιλιάδων ανέργων, ώστε να αποδεχτούν τις νέες εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», την προσωρινή δουλειά με μισθούς πείνας και τη διαρκή ανακύκλωση της ανεργίας. Και, ταυτόχρονα, να γενικευθούν αυτά τα προγράμματα. Τους αναγκάζει δε, μετά την πεντάμηνη συμμετοχή τους, να παραμείνουν άνεργοι ή να δουλέψουν «μαύρα» προκειμένου να θεωρούνται και στη συνέχεια μακροχρόνια άνεργοι και να έχουν πιθανότητες νέας συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος καταπατώνται η Εθνική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας και οι κλαδικές ΣΣΕ, όπως ισχύει και για τους νεοπροσλαμβανόμενους μέχρι 25 ετών, που αμείβονται με 592 ευρώ μεικτά, για τους νέους από 15 έως 18 ετών που υπό το καθεστώς της μαθητείας αμείβονται με το 70% της ΕΓΣΣΕ, για τους σπουδαστές των ΤΕΙ που με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης αξιοποιούνται ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και, βέβαια, για όσους έχουν δει τους μισθούς και τα μεροκάματά τους να πέφτουν κάτω από τα κατώτατα όρια μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

Παρ' όλα αυτά, οι αντιδράσεις των κομμάτων, με αφορμή τη ΜΚΟ βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες, περιορίζονται στη «διαφάνεια» και «αξιοκρατία», ενώ δέχονται την ουσία του προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, αντί να σταθεί στην αντιλαϊκή ουσία του προγράμματος ρωτά τον υπουργό: «Ποια είναι τα κριτήρια και οι δικλείδες ασφαλείας και πώς ελέγχονται για την αποφυγή και νέας διασπάθισης των κοινοτικών πόρων;». Την ίδια στιγμή, δήμοι που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Νέας Ιωνίας) συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, κουβέντα δεν ακούγεται ότι στο σύγχρονο αυτό δουλεμπόριο έχει βάλει τη σφραγίδα της και η ΓΣΕΕ, όπως π.χ. στη Λάρισα, όπου το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έσπευσαν να δείξουν ενδιαφέρον για το σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας».

Μεγάλα θύματα οι πιο ευπαθείς ομάδες

Μεγάλα θύματα του προγράμματος θα είναι συνολικά οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, οι πιο εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες που θα βλέπουν κάθε κοινωνική υπηρεσία και κοινωφελή τομέα να υποβαθμίζεται διαρκώς. Για παράδειγμα, ο Δήμος Νέας Ιωνίας αξιοποιεί το πρόγραμμα για να προσλάβει άνεργους εκπαιδευτικούς, πολλών ειδικοτήτων, ώστε από Σεπτέμβρη να λειτουργεί πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία της πόλης με ευθύνη του δήμου. Κανένας δήμος δε θα προσλαμβάνει πλέον ούτε καν συμβασιούχους, αφού θα προτιμούνται οι ακόμα πιο φθηνοί της κοινωφελούς εργασίας. Ηδη, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναγγείλει τη μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα στο μισό, σε 25.000 από 50.000 το χρόνο. Αλλο παράδειγμα από τον ευαίσθητο χώρο της Ψυχικής Υγείας: Η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στα πλαίσια του προγράμματος σύναψε συμφωνία με τη ΜΚΟ «ΕΔΡΑ» για την πρόσληψη 114 εργαζομένων προκειμένου να καλυφθούν κάποιες ανάγκες που υπάρχουν στις συγκεκριμένες δομές. Επιπλέον, όλο και αυξάνονται οι δήμοι που υπογράφουν μνημόνια με ΜΚΟ για να μπουν στο πρόγραμμα. Ηδη, στην Αττική και στους Δήμους Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Μοσχάτου, Ταύρου, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης έχουν υπογραφεί τέτοιες συμφωνίες.

Σφαγείς οργανισμών...

Τέσσερις σημαντικοί αγροτικοί οργανισμοί συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε γενικές διευθύνσεις ενός νέου οργανισμού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις για αγρότες, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους. Το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) γίνεται γενική διεύθυνση αγροτικής έρευνας, ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ - «ΔΗΜΗΤΡΑ») γίνεται γενική διεύθυνση αγροτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, ο Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT) και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) γίνονται μαζί γενική διεύθυνση διασφάλισης ποιότητας αγροτικών προϊόντων και θα υπάγονται στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - «Δήμητρα». Η συγχώνευση αυτή σημαίνει δραματική συρρίκνωση και πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγροτικής έρευνας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών και της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση εργασίας τους. Οπως έγινε γνωστό, τα 52 Ερευνητικά Ινστιτούτα και Σταθμοί Γεωργικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ θα γίνουν 11 Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Ερευνας, ενώ τα 70 Κέντρα «Δήμητρα» (πρώην ΚΕΓΕ), θα γίνουν 7 Κέντρα Αγροτικής Κατάρτισης. Οσον αφορά το προσωπικό οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις και για τους τέσσερις συγχωνευόμενους οργανισμούς είναι 2.885 και οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι συνολικά 770. Για παράδειγμα, στους ερευνητές οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 600 αλλά καλυμμένες είναι μόνο οι 129. Και η κυβέρνηση πάει να μειώσει κι άλλο το προσωπικό! Με αυτή την πολιτική δεν υπάρχει καμία προοπτική για τους φτωχούς και μικρούς αγρότες και τους εργαζόμενους. Οσο συνεχίζεται η πολιτική του ευρωμονόδρομου και του μνημονίου το μέλλον για τους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους θα είναι μαύρο και άραχνο.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πολύπλευρη στόχευση...

Τα προγράμματα για τη δήθεν «αντιμετώπιση της ανεργίας» που παρουσίασε την Τετάρτη η κυβέρνηση συνιστούν απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος των ανέργων. Πίσω από τους εύηχους «τίτλους» των κυβερνητικών σχεδίων κρύβεται η παράδοση χιλιάδων ανθρώπων ως «λεία» στο κεφάλαιο. Τα περίφημα προγράμματα «κατά της ανεργίας» έρχονται ουσιαστικά για να κατοχυρώσουν τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα (αφού προβλέπουν μισθούς των 500 και 600 ευρώ) και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (αφού πρόκειται για θέσεις μερικής απασχόλησης με ημερομηνία λήξης). Ερχονται για να υπονομεύσουν τις εθνικές συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, (αφού θα χρησιμοποιούνται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες για να συμπιέσουν μισθούς και μεροκάματα των εργαζομένων). Ερχονται, να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ανέργων και συνολικά των εργαζομένων, όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί πλήθος αντεργατικών νόμων που τσακίζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα.

***

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δήθεν κόπτεται για την ανεργία, ταυτόχρονα:

  • Ετοιμάζεται να προχωρήσει σε «τσεκούρωμα» των επιδομάτων ανεργίας εφαρμόζοντας πολύ αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο «μεσοπρόθεσμο», από την 1/1/2013 ο άνεργος και ο εποχικά εργαζόμενος που την προηγούμενη τετραετία από την έναρξη της επιδότησης έχουν επιδοτηθεί με περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δε δικαιούνται επιδότηση! Μάλιστα, το πλαφόν γίνεται ακόμα πιο αυστηρό από 1/1/2014, καθώς τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 400 την προηγούμενη τετραετία από την έναρξη της επιδότησης.
  • Εχει νομοθετήσει την υπερίσχυση των επιχειρηματικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών που αξιοποιούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να συνάψουν «προσωπικές» και εργοστασιακές συμβάσεις με εξευτελιστικούς μισθούς. Μόλις προχτές η επιχείρηση «Sprider» εξανάγκασε τους εργαζομένους στην υπογραφή επιχειρηματικής σύμβασης με μειώσεις μισθών από 17% μέχρι 20%!
  • Απελευθέρωσε με νόμο το όριο των απολύσεων και τις δραστικές μειώσεις των αποζημιώσεων απόλυσης.
  • Εχει θεσμοθετήσει κατώτατο μισθό 580 ευρώ για τους νέους από 18 έως 25 χρόνων που θα δουλεύουν για δυο χρόνια με μισθούς που θα είναι κατά 20% χαμηλότεροι από την εθνική συλλογική σύμβαση.
  • Προχώρησε σε πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Ετοιμάζεται να στείλει στο απαράδεκτο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» (βλ. ανεργία) πάνω από 7.000 εργαζομένους σε οργανισμούς του Δημοσίου.
***

Οταν η κυβέρνηση λοιπόν έχει διαμορφώσει ένα τέτοιο αντεργατικό πλαίσιο προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, τότε τα μέτρα - «ασπιρίνες» που παρουσίασε χτες για τους ανέργους (που ουσιαστικά προσφέρουν πάμφθηνα χέρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες) δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μια κίνηση αποπροσανατολισμού, προκειμένου τα λαϊκά στρώματα να γονατίσουν μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα.


Π.Θ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ