Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκβιαστικοί μηχανισμοί για τους ανέργους

Αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος ο «σάλος» για αναξιοκρατία και ρουσφέτια μέσω των προγραμμάτων

Αποπροσανατολιστικός και άκρως επικίνδυνος είναι ο σάλος που έχει σηκωθεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή δημοσιεύματα για «πράσινη» Μη Κυβερνητική Οργάνωση στις Σέρρες που «διοχέτευε» ανέργους στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Κόμματα και αστικός Τύπος έχουν «πέσει από τα σύννεφα», κάνοντας λόγο για αναξιοκρατία και ρουσφέτια. Μα, η ίδια η φύση του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» είναι εκβιαστική και η πραγματοποίησή του στηρίζεται στην ανάγκη, στην εξαθλίωση και την απόγνωση εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Απευθύνεται σε 55.000 μακροχρόνια ανέργους και κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποκλεισμού από την αγορά εργασίας, σε μονογονεϊκές οικογένειες και ανθρώπους με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, στους οποίους η κυβέρνηση λέει εκβιαστικά: Δουλειά για 5 μήνες με 625 ευρώ μισθό. Οποιος θέλει...

Στο «παιχνίδι» παίζουν ενεργητικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής μη κερδοσκοπικοί, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και συνδικαλιστικοί φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κάθε φορέας θα παίρνει ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των 625 ευρώ, δηλαδή περίπου 31 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο. Συνολικά, το ποσό που θα πάρουν αυτοί οι φορείς αγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Καταπάτηση των ΣΣΕ με τη βούλα της ΓΣΕΕ

Από κει και πέρα είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι κάθε κυβέρνηση, τα τοπικά στελέχη και οι εκλεγμένοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα εκμεταλλευτούν την ανάγκη των ανέργων και για μικροκομματικούς σκοπούς. Κύρια, όμως, επιδίωξη της κυβέρνησης και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός ενσωμάτωσης των χιλιάδων ανέργων, ώστε να αποδεχτούν τις νέες εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», την προσωρινή δουλειά με μισθούς πείνας και τη διαρκή ανακύκλωση της ανεργίας. Και, ταυτόχρονα, να γενικευθούν αυτά τα προγράμματα. Τους αναγκάζει δε, μετά την πεντάμηνη συμμετοχή τους, να παραμείνουν άνεργοι ή να δουλέψουν «μαύρα» προκειμένου να θεωρούνται και στη συνέχεια μακροχρόνια άνεργοι και να έχουν πιθανότητες νέας συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος καταπατώνται η Εθνική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας και οι κλαδικές ΣΣΕ, όπως ισχύει και για τους νεοπροσλαμβανόμενους μέχρι 25 ετών, που αμείβονται με 592 ευρώ μεικτά, για τους νέους από 15 έως 18 ετών που υπό το καθεστώς της μαθητείας αμείβονται με το 70% της ΕΓΣΣΕ, για τους σπουδαστές των ΤΕΙ που με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης αξιοποιούνται ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και, βέβαια, για όσους έχουν δει τους μισθούς και τα μεροκάματά τους να πέφτουν κάτω από τα κατώτατα όρια μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

Παρ' όλα αυτά, οι αντιδράσεις των κομμάτων, με αφορμή τη ΜΚΟ βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες, περιορίζονται στη «διαφάνεια» και «αξιοκρατία», ενώ δέχονται την ουσία του προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, αντί να σταθεί στην αντιλαϊκή ουσία του προγράμματος ρωτά τον υπουργό: «Ποια είναι τα κριτήρια και οι δικλείδες ασφαλείας και πώς ελέγχονται για την αποφυγή και νέας διασπάθισης των κοινοτικών πόρων;». Την ίδια στιγμή, δήμοι που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Νέας Ιωνίας) συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, κουβέντα δεν ακούγεται ότι στο σύγχρονο αυτό δουλεμπόριο έχει βάλει τη σφραγίδα της και η ΓΣΕΕ, όπως π.χ. στη Λάρισα, όπου το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έσπευσαν να δείξουν ενδιαφέρον για το σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας».

Μεγάλα θύματα οι πιο ευπαθείς ομάδες

Μεγάλα θύματα του προγράμματος θα είναι συνολικά οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, οι πιο εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες που θα βλέπουν κάθε κοινωνική υπηρεσία και κοινωφελή τομέα να υποβαθμίζεται διαρκώς. Για παράδειγμα, ο Δήμος Νέας Ιωνίας αξιοποιεί το πρόγραμμα για να προσλάβει άνεργους εκπαιδευτικούς, πολλών ειδικοτήτων, ώστε από Σεπτέμβρη να λειτουργεί πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία της πόλης με ευθύνη του δήμου. Κανένας δήμος δε θα προσλαμβάνει πλέον ούτε καν συμβασιούχους, αφού θα προτιμούνται οι ακόμα πιο φθηνοί της κοινωφελούς εργασίας. Ηδη, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναγγείλει τη μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα στο μισό, σε 25.000 από 50.000 το χρόνο. Αλλο παράδειγμα από τον ευαίσθητο χώρο της Ψυχικής Υγείας: Η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στα πλαίσια του προγράμματος σύναψε συμφωνία με τη ΜΚΟ «ΕΔΡΑ» για την πρόσληψη 114 εργαζομένων προκειμένου να καλυφθούν κάποιες ανάγκες που υπάρχουν στις συγκεκριμένες δομές. Επιπλέον, όλο και αυξάνονται οι δήμοι που υπογράφουν μνημόνια με ΜΚΟ για να μπουν στο πρόγραμμα. Ηδη, στην Αττική και στους Δήμους Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Μοσχάτου, Ταύρου, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης έχουν υπογραφεί τέτοιες συμφωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ