Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο εδώλιο 15 για το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται 15 πρόσωπα, που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, μετά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Γ. Λιόγα που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση και έτσι παραπέμπει τους 15, μεταξύ των οποίων και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευ. Παπαδόπουλος.

Ως γνωστόν, με το κόλπο των δομημένων ομόλογων «έκαναν φτερά» εκατομμύρια ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν συγκεντρωθεί από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των δομημένων ομόλογων συνέβαλαν και οι διοικήσεις των Ταμείων που είχε διορίσει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ουσιαστικά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέχτηκε αυτό το φαγοπότι σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Βέβαια, ευθύνες φέρουν και οι συνδικαλιστές του δικομματισμού για την αφαίμαξη των Ταμείων και τη δεινή τους οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα σήμερα να αδυνατούν να καταβάλλουν τις συντάξεις των ασφαλισμένων τους.

Ειδικότερα, παραπέμπονται οι Γ. Αποστολίδης, Σ. και Θ. Πρινιωτάκης, Γ. Παπαμαρκάκης, Αγ. Σημαιοφορίδης, Π. Καραδήμα, Π. Δεμέστιχας, Γ. Κονιδάρης, Κ. Χρηστίδης, Χαρ. Αδαμόπουλος, Αβρ. Σαββίδης, Ν. Μπούγας, Ευ. Παπαδόπουλος, Δ. και Αγ. Λιάτης. Οι κατηγορούμενοι ήταν εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών εταιρειών ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και JP MORGAN, καθώς και υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ. Οι κατηγορίες που αποδίδονται κατά περίπτωση είναι: Απάτη κατά συναυτουργία, άμεση συνέργεια σε απάτη, απιστία στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία στην απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματική οργάνωση που βαρύνει τους 11 από τους 15 κατηγορούμενους, υπόθαλψη εγκληματία που έχει καταχραστεί το Δημόσιο, φοροδιαφυγή και άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι, «γνωρίζοντας πως διάφορα ασφαλιστικά ταμεία είχαν δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και πως το Δημόσιο θα προέβαινε για την κάλυψη των αναγκών του σε έκδοση δομημένων ομολόγων, αποφάσισαν εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις και την εμπειρία τους να διαπράξουν απάτη σε βάρος των Ταμείων».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη είναι φυλακισμένοι οι υπεύθυνοι της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, Γ. Αποστολίδης, Θ. και Σ. Πρινιωτάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ