Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Νέες ισορροπίες

Με στόχο την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής στήριξης και συναίνεσης πραγματοποιήθηκε χτες από τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια ο ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι η Κύπρος διέρχεται κρίσιμες στιγμές και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την επίλυση του Κυπριακού» και ότι «η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης».

Δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου εμπιστεύτηκε τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια του υπουργείου Αμυνας στον Δημήτρη Ηλιάδη και Οικονομικών στον Κίκη Καζαμία, πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν ταχθεί - στον έναν ή τον άλλο βαθμό-- υπέρ του «σχεδίου Ανάν». Μάλιστα, ο Κίκης Καζαμίας είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, προβάλλοντας τη διαφωνία του με τη στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου κατά του «σχεδίου Ανάν».

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι και για την υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, η οποία υπήρξε διπλωμάτης καριέρας, είχαν εκτοξευθεί στην Κύπρο κατηγορίες εναντίον της σχετικά με τη θετική στάση της στο «σχέδιο Ανάν». Πάντως, η σημερινή υπουργός Εξωτερικών είχε να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις με δηλώσεις της όταν για πρώτη φορά είχε οριστεί υπουργός Εξωτερικών από τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Τότε, η Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή είχε χαρακτηρίσει το «σχέδιο Ανάν»«έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που διέτρεξε ο τόπος, καθώς με αυτό κινδύνευε με διάλυση η Κυπριακή Δημοκρατία»...

Μετά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών (στην Κύπρο δε γίνεται ορκωμοσία της κυβέρνησης) ο Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του περιέγραψε τους στόχους του νέου σχήματος, υπογραμμίζοντας ότι βασική προτεραιότητα είναι να λάμψει η αλήθεια σχετικά με την πρόσφατη καταστροφή στο Μαρί, εξαιτίας της έκρηξης των ακατάλληλα αποθηκευμένων πυρομαχικών.

«Χρειάζεται να επιδείξουμε όλοι την επιβαλλόμενη υπομονή για να λάμψει η αλήθεια για το πώς φτάσαμε στα τραγικά γεγονότα στο Μαρί και να αποδοθούν οι ευθύνες» είπε ο Δ. Χριστόφιας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι «η επιτυχής εκπλήρωση της αποστολής μας αυτές τις δύσκολες ώρες απαιτεί υπευθυνότητα, εργατικότητα, ανθρωπιά και συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, απαιτεί ταπεινότητα, γνώση, κατάρτιση και αποτελεσματικότητα» και «αυτά άλλωστε είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία οι υπουργοί έχουν επιλεγεί και είμαι σίγουρος ότι μπορούν να επιτύχουν στο δύσκολο έργο τους».

Ο Δ. Χριστόφιας σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υπογράμμισε ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων και φιλοδοξιών, αλλά τώρα είναι η ώρα της σταθερότητας και της ενότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ