Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχία για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των άγριων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά και την «πρεμούρα» της για την ενεργοποίηση του «πακέτου στήριξης» της ΕΕ για την «ελληνική οικονομία», ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους μονοπωλιακούς ομίλους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με χτεσινή επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο.

Η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον τεχνοκράτη της ιμπεριαλιστικής ένωσης έρχεται σε συνέχεια της επιστολής Μπαρόζο, με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προωθήσει τα μέτρα του «μεσοπρόθεσμου» και των εφαρμοστικών νόμων.

Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει στους κόλπους του ευρωοικοδομήματος, την ίδια ώρα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να εκφράσει για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας τις «ανησυχίες» για την εκταμίευση του νέου δανείου.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία, που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη, έθεσε σε εγρήγορση τα κυβερνητικά στελέχη που χτες έσπευσαν να σημειώσουν ότι η χώρα θα είναι «συνεπής στις υποχρεώσεις της», δηλαδή στη σφαγή και τη μόνιμη χρεοκοπία του ελληνικού λαού βάσει και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, για το νέο πρόγραμμα διαχείρισης του χρέους.

Η επιστολή Παπανδρέου

Σ' αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην επιστολή του προς τον Μ. Μπαρόζο σημειώνει: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για τη σημασία των αποφάσεων που ελήφθησαν στη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου. Εφόσον οι εν λόγω αποφάσεις εφαρμοστούν κατά έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο, θα μας εξοπλίσουν με όλα αυτά τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, που είναι απαραίτητα για την ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης».

Ο πρωθυπουργός με έκδηλη την αγωνία να κατευθυνθούν άμεσα τα χρήματα των δανείων προς το τραπεζικό κεφάλαιο της χώρας, στην επιστολή του τονίζει την «ανάγκη» οι «αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τους ηγέτες θα πρέπει να προχωρήσουν στην πράξη από τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καθώς και από τα κράτη - μέλη και, προπαντός, από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου αυτό είναι απαραίτητο».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις και στο «πρόβλημα δανεισμού» της Ιταλίας και της Ισπανίας, υποστηρίζοντας ότι «αντανακλούν κατά κύριο λόγο έναν αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά τη συστημική ικανότητα της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση».

Ο πρωθυπουργός, στην προσπάθεια να εμφανίσει τη βαθιά καπιταλιστική κρίση σαν «κρίση χρέους», τόνισε προς τον Μπαρόζο ότι «θα χρειαστεί συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω θεσμική αναβάθμιση, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές». Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, ο πρωθυπουργός αν και στην επιστολή του δεν αναφέρθηκε στην έκδοση «ευρωομολόγου», την υπονόησε, όπως υποστήριζαν στενοί του συνεργάτες, αφού εξάλλου, όπως σημείωναν, αποτελεί «πάγια θέση της κυβέρνησης».

Το ευρωομόλογο, που επικαλείται κατά καιρούς η κυβέρνηση, εάν αποφασιστεί, δεν πρόκειται ούτε να σώσει ούτε να ανακουφίσει το λαό, όπως δεν τον ανακούφισε ούτε και ο μηχανισμός στήριξης. Το ευρωομόλογο θα προστατεύσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των τοκογλύφων και αν ποτέ εκδοθεί από τη «λυκοσυμμαχία» της ΕΕ θα έχει ως εχέγγυο την επιβολή βάρβαρων μέτρων που θα βυθίσουν τα λαϊκά στρώματα ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια.

Στην ίδια ρότα ο Σαμαράς

Στην ίδια ρότα του ευρωμονόδρομου, με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αν. Σαμαράς, ο οποίος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, σημείωσε: «Αυτή την ώρα, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως ταχύτητα. Και αν τελικά δεν επιλέξουν το ευρωομόλογο, που για μας - το φωνάζουμε καιρό - είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση, τότε τουλάχιστον θα πρέπει να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, ώστε να καταλάβουν οι κερδοσκόποι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη, ότι έχει τα πολεμοφόδια να τους αντιμετωπίσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ