ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αλυσίδα συγκρούσεων

Ενας νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες και πάνω από 500 συλλήψεις στο Λονδίνο από τις ταραχές που επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις

Ταραχές και βία παντού
Ταραχές και βία παντού
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τρεις μέρες και τρεις νύχτες, περίπου κάθε 30 λεπτά μια νέα ζώνη ταραχών στο Λονδίνο. Ταραχές που εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις, κατά κανόνα πρώην «βαριά βιομηχανικών πόλεων», όπως Λίβερπουλ, Μπέρμινχαμ, Λιντς και Μπρίστολ. Προάστια που παραδίδονται στις φλόγες σε ένα πρωτοφανές κύμα κοινωνικής αναταραχής. Ενα ξέσπασμα αναμενόμενο εν πολλοίς καθώς εδώ και μήνες ή ακόμη και χρόνια η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και φορτίστηκε από την ανηλεή επίθεση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, με την επιβολή κανιβαλικών μέτρων λιτότητας με στόχο... τη χαλιναγώγηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, το οποίο επισήμως έχει ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ. Μέχρι στιγμής, η εικόνα της καταστροφής ακόμη συμπληρώνεται, ενώ ένας 26χρονος έχει χάσει τη ζωή του, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και πάνω από 500 είναι οι συλληφθέντες.

Η σπίθα που άναψε την πυρκαγιά ήταν η δολοφονία του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν, πατέρα 4 παιδιών, έγχρωμου και υπό παρακολούθηση από τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «τρίαινα» ενάντια στις ένοπλες συμμορίες. Η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας είναι ότι ο Ντάγκαν σκοτώθηκε την Πέμπτη σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ και αφού πρώτος πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, όπου ο ένας που δέχτηκε τα πυρά «σώθηκε από θαύμα». Ωστόσο, η προκαταρκτική βαλιστική έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», αναφέρει ότι η σφαίρα που υποτίθεται πως έριξε ο «γνωστός γκάγκστερ» Ντάγκαν εναντίον αστυνομικού, και «σταμάτησε» στον ασύρματό του, είναι ίδιου τύπου και διαμετρήματος με αυτές που χρησιμοποιούν στα υποπολυβόλα MP5 τους τα μέλη μιας βαριά οπλισμένης, επίλεκτης δύναμης της βρετανικής αστυνομίας, γνωστής ως CO19.

Αναλόγως, έχει καταπέσει και η επίσημη εκδοχή των αρχών για την έναρξη των επεισοδίων το Σάββατο το βράδυ, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης εκατοντάδων κατοίκων στο αστυνομικό τμήμα Τότεναμ Κορτ Ρόουντ που «ξαφνικά νεαροί επιτέθηκαν εναντίον του τμήματος πυρπολώντας αστυνομικά οχήματα». Ωστόσο, βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και μεταδόθηκε από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των κατοίκων περί αναίτιου και απρόκλητου ξυλοδαρμού μιας έφηβης από αρκετούς αστυνομικούς, που την είχαν βάλει κάτω και τη χτυπούσαν και ενόσω ο κόσμος φώναζε να σταματήσουν αφού «είναι ένα κορίτσι»....

Από τη στιγμή εκείνη, τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο. Μέχρι και στην καρδιά του Λονδίνου, στο Γουάιττσάπελ αλλά και στο Οξφορντ Σίρκους σημειώνονται επεισόδια όπου, κατά την επίσημη εκδοχή, «ομάδες εξαγριωμένων, κατά κύριο λόγο νέων, κυκλοφορούν στους δρόμους, κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτίρια, οχήματα, κάδους απορριμμάτων και σπάνε βιτρίνες μαγαζιών ή πετάνε πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους αστυνομικούς που επιχειρούν να τους αποτρέψουν». Ωστόσο, σύμφωνα με τις εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ» μεγάλο μέρος των ταραχών δεν είναι «δράση των μικροκακοποιών» αλλά συγκρούσεις με την αστυνομία.

Με αφορμή τις παρατεταμένες ταραχές, πολλοί θυμήθηκαν τη μεγάλη εξέγερση στις εργατικές κατοικίες Μπρόντγουότερ Φαρμ του Τότεναμ το 1985, όταν χιλιάδες Λονδρέζοι αφρο-καραϊβικής καταγωγής από το Τότεναμ και το Μπρίξτον συνεπλάκησαν με την αστυνομία, με αφορμή το θάνατο της 49χρονης Σίνθια Τζάρετ από την Τζαμάικα κατά τη διάρκεια ενός βίαιου αστυνομικού ελέγχου στο σπίτι της, με σκοπό τη σύλληψη του γιου της, Φλόιντ. Κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν τις ταραχές του 1981. Ολα αυτά επί πρωθυπουργίας της Σιδηράς Κυρίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι New York Times, συνομολογούν ότι αιτία των ταραχών είναι ένα συνδυασμός παραγόντων: ανεργία, ανέχεια, ανισότητα, περικοπές και μίσος προς την αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβινιτ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Ιταλία, ενώ σπεύδει και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό που παραθέριζε. Οι πρώτες του δηλώσεις αφορούν την ανάπτυξη 16.000 επιπρόσθετων αστυνομικών, τη σκέψη ακόμη και για τη «χρήση πλαστικών σφαιρών», ενώ την Πέμπτη συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Τεράστιες σε όγκο και παλμό οι διαδηλώσεις παρά την άγρια καταστολή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Από τα ξημερώματα η Αστυνομία της Χιλής με «προληπτικά χτυπήματα» προσπάθησε να αποτρέψει τη μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών, μαθητών, καθηγητών, αλλά και συνδικάτων στο πλαίσιο της «πανεθνικής ημέρα κινητοποίησης» με αίτημα «πρόσβαση σε όλους σε μία δημόσια και ποιοτική Παιδεία». Προσπάθεια που έπεσε στο κενό.

Από τις επτά το πρωί, πεδίο μάχης θύμιζε όλη σχεδόν η πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, καθώς οι συγκρούσεις δεν έλειψαν αφού οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό, έστησαν οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν κάνοντας χρήση τόνων δακρυγόνων και νερού υπό πίεση. Σε κάποιες περιπτώσεις κατόρθωσαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, ενώ συλλαμβάνουν όποτε έχουν την ευκαιρία. Ηδη, έξι μαθητές είχαν συλληφθεί χθες το πρωί, σύμφωνα με το δίκτυο Τελεσούρ.

Εντούτοις, η προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη διαδήλωση έπεσε στο κενό, καθώς δεκάδες χιλιάδες το πρωί είχαν ήδη συγκεντρωθεί σε διάφορα κεντρικά σημεία με στόχο την πορεία προς το κέντρο της πόλης. Την ίδια στιγμή, από άλλο σημείο της πρωτεύουσας, με μεγαλειώδη συγκέντρωση τα εργατικά συνδικάτα ξεκινούσαν την πορεία τους με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την εκπαιδευτική κοινότητα και όλοι μαζί να πορευτούν απαιτώντας μία πραγματικά Δημόσια Παιδεία για όλους. Η συγκέντρωση και η πορεία, που είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει, θα «δώσει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, αλλά και σε όλη τη Χιλή «ότι πρέπει να υπάρξουν βαθιές και ριζικές αλλαγές στο σύστημα Παιδείας καθώς συνιστά δικαίωμα», δήλωσε η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής, Καμίλα Βαγιέχο.

Οι διαδηλώσεις και οι πορείες αναμένονταν να διαρκέσουν ολόκληρη τη μέρα και πραγματοποιούνταν και σε άλλες πόλεις της Χιλής. Είναι η ένατη μεγάλη πανεθνική κινητοποίηση της Εκπαιδευτικής Κοινότητας στους τρεις μήνες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις. Η μεταρρύθμιση του συστήματος Παιδείας συνιστά δομικό πρόβλημα στη Χιλή, και έχει αποτελέσει και στο παρελθόν πεδίο σύγκρουσης με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ειδικά αυτές υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κυβέρνησε τη Χιλή επί μία 20ετία. Ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα προχώρησε ακόμη ένα βήμα, καθώς ανακοίνωσε ευρείες περικοπές στις αρχές του έτους, παρότι η οικονομία της χώρας καταγράφει ένα ρυθμό ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στη Λατινική Αμερική και η Παιδεία είναι η ακριβότερη του πλανήτη, δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα Παιδείας υποχρηματοδοτείται εδώ και 20 χρόνια, και είναι εξαιρετικά άνισο και «δύο ταχυτήτων», ενώ οι φοιτητές έχουν απορρίψει και την πρόταση μεταρρύθμισης της Παιδείας που παρουσίασε την προηγούμενη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας, Φελίπε Μπούλνες.

ΙΑΠΩΝΙΑ
«Οχι» στην πυρηνική ενέργεια, λέει ο δήμαρχος του Ναγκασάκι

TOKIO - NAΓΚΑΣΑΚΙ.--

Εκκληση για τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία απηύθυνε χτες ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης Ναγκασάκι, με αφορμή την 66η επέτειο από τη ρίψη αμερικανικής ατομικής βόμβας στις 9 Αυγούστου του 1945.

Σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε κοντά στο σημείο στο οποίο έπεσε η ατομική βόμβα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο δήμαρχος Τομιχίζα Τάουε, υποστήριξε ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πιο ασφαλείς, όπως η ηλιακή, η αιολική και η ενέργεια από τη βιομάζα, μετά την πυρηνική καταστροφή στο σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, τη σοβαρότερη μετά το Τσέρνομπιλ, πριν από 25 χρόνια.

«Ως έθνος που έχει γνωρίσει την πυρηνική έκρηξη πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε να μην υπάρχουν πλέον "χιμπακούσα", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, χρησιμοποιώντας τη λέξη με την οποία χαρακτηρίζονται τα θύματα της πυρηνικής ακτινοβολίας.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι «δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί, όμως είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέση της πυρηνικής για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με ασφαλή ενεργειακή βάση». Την τελετή παρακολούθησαν εκπρόσωποι 44 χωρών. Οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά εφέτος στο Ναγκασάκι ανώτερο διπλωμάτη. Πέρσι στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα, τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο πρεσβευτής τους στην Ιαπωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ