ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οταν τα δισ. κάνουν ... πάρτι

Δέκα φορές περισσότερα δισεκατομμύρια κόστισαν στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε σχέση με αυτούς της Ατλάντα το '96, την ώρα που το κόστος στους Αγώνες του Λονδίνου αναμένεται να πλησιάσει τον αριθμό - ρεκόρ του Πεκίνου! Αυτό προκύπτει από πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Forbes», σχετικά με τη λίστα των πιο ακριβών διοργανώσεων στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το αστρονομικό ποσό των δέκα δισ. ευρώ είχε ξεπεράσει το κόστος της διοργάνωσης στην Αθήνα και τόσο για τα ελληνικά δεδομένα όσο και για εκείνα ολόκληρης της υφηλίου, το συγκεκριμένο ποσό αποτέλεσε ρεκόρ όλων των εποχών μέχρι τότε. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο κόστος στην Ατλάντα το 1996 ήταν δέκα φορές μικρότερο! Πάντως, στη συνέχεια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου έσπασαν κάθε ρεκόρ, καθώς σχεδόν τριπλασίασαν(!) το κόστος - ρεκόρ της Ελλάδας φτάνοντας τα 28 εκατομμύρια. Και αυτό πάντως αναμένεται να ξεπεραστεί από το Λονδίνο όπου θα φιλοξενηθούν οι Αγώνες του 2012, αφού οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κόστος μέχρι στιγμής ξεπερνά τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ (συνήθως στην πορεία το ποσό αυξάνεται).

Και βέβαια ας σημειωθεί ότι όπως δείχνουν τα παραδείγματα μέχρι σήμερα, ενώ οι πολυεθνικές χορηγοί της διοργάνωσης είναι αυτές που καρπώνονται τα μεγαλύτερα έσοδα της διοργάνωσης, όσον αφορά το κόστος της διοργάνωσης καλείται πάντα να το πληρώσει ο λαός της κάθε διοργανώτριας χώρας.

Αναλυτικά οι δέκα ακριβότερες διοργανώσεις

Θέση Αγώνες Κόστος (σε δισ. ευρώ) 1 Πεκίνο 2008 28. 2 Λονδίνο 2012 22 (εκτίμηση). 3 Αθήνα 2004 10,5. 4 Βαρκελώνη 1992 6,5. 5 Σεούλ 1988 2,8. 6 Σίδνεϊ 2000 2,6. 7 Μόσχα 1980 1,4. 8 Ατλάντα 1976 1,2. 9 Μόντρεαλ 1976 0,9. 10 Λος Αντζελες 1984 0,4.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αγωνία στο Βόλο λόγω UEFA

Αναστάτωση στις τάξεις του Ολυμπιακού Βόλου αλλά και γενικότερο διαδικαστικό μπέρδεμα πρόκαλεσε χθες ρεπορτάζ του Νovasports FM σύμφωνα με το οποίο η UEFA ήδη έχει αποφασίσει τον αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ του Ολυμπιακού Βόλου εξαιτίας της ανάμειξής του στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ως γνωστό σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο αναμένονται οι αποφάσεις της επιτροπής εφέσεων στην οποία προσέφυγαν Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα μετά την πρώτη απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία οι δυο ομάδες υποβιβάζονταν στην Football League. Αυτό που μέχρι τώρα ήταν γνωστό και είχε ειπωθεί και από επίσημα χείλη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας είναι ότι η τελευταία θα περίμενε και την κατάληξη της έφεσης του Βόλου και μετά θα αποφάσιζε την τύχη του στην Ευρώπη. Ωστόσο στο χθεσινό ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού η UEFA θεωρεί μέχρις στιγμής ικανά τα στοιχεία που υπάρχουν και έχουν μελετηθεί από τους ανθρώπους της ώστε να οδηγηθεί στην απόφαση για αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου από το Γιουρόπα Λιγκ άμεσα. Μάλιστα σε περίπτωση αυτή, την θέση των «ερυθρολεύκων» καταλαμβάνει η Ντιφεντάζ του Λουξεμβούργου (ομάδα που απέκλεισαν οι Βολιώτες στον προηγούμενο γύρο) και θα είναι αυτή η αντίπαλος της Παρί Σεν Ζερμέν στο πλέι οφ της διοργάνωσης την επόμενη Πέμπτη (18 Αυγούστου).

Πάντως σήμερα συγκεκριμένα, το μεσημέρι, υπάρχει προκαθορισμένο ραντεβού στην έδρα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, στη Νιόν της Ελβετίας, έτσι ώστε να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά της ΠΑΕ και να παρουσιαστούν στοιχεία για το όλο θέμα από το δικηγόρο της ομάδας. Εκεί σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Αχ. Μπέου (αφού χθες ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών του σε δικηγόρο ώστε η ομάδα να οδηγηθεί σε διοίκηση πρωτοδικείου) που βρίσκεται προφυλακισμένος, θα ζητηθεί αναβολή από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση. Παράλληλα στο Βόλο υποστηρίζουν πως είναι αδύνατο να υπάρξει λήψη απόφασης, πριν από την πραγματοποίηση της προκαθορισμένης συνάντησης επί του θέματος.

Επικοινωνιακές... απειλές

Σε απειλητικές δηλώσεις - περισσότερο για λόγους επικοινωνιακού χαρακτήρα παρά ουσιαστικής παρέμβασης - προχώρησε χτες ο γγΑ Πάνος Μπιτσαξής, με αφορμή τα νέα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται, με αφορμή την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετική του δήλωση ο κ. Μπιτσαξής ξεκαθαρίζει πως κάθε διαδικασία μεταβίβασης μετοχών σε ΠΑΕ ή ΚΑΕ θα γίνεται μόνο με την έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μάλιστα, ο γγΑ τονίζει χαρακτηριστικά πως «ιστορικές ομάδες της χώρας μας οφείλουν να έχουν πάντα κατά νου ότι πρέπει να προσέχουν σε ποια χέρια θα πέσουν και να κάνουν όλους τους αναγκαίους προελέγχους πριν είναι αργά», υποδηλώνοντας έμμεσα την είσοδο των Σαχπατζίδη - Φλωρίδη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρμόδια αρχή (ΕΕΑ), που επικαλείται ο Πάνος Μπιτσαξής ως ...Ζορό που θα προλάβει και θα σταματήσει τους ...κακούς, αρκετές φορές στο παρελθόν έχει βρεθεί στο επίκεντρο σχολίων σχετικά με τη λειτουργία της και το ρόλο της.

Τις περισσότερες φορές δεν πρόλαβε - ούτε καν σταμάτησε - τις εξελίξεις, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που έδωσε το ...πράσινο φως (πιστοποιητικά συμμετοχής) σε ομάδες με πολλές ανοικτές υποχρεώσεις π.χ. οφειλές σε παίκτες, ΙΚΑ, Εφορίες κ.τ.λ., με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μεγαλώσουν στη συνέχεια.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Με τρεις αθλητές θα εκπροσωπηθεί στην Ισπανία από 12-13/8 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων Κολύμβησης Μεγάλων Αποστάσεων, αλλά και στο «Αστούρια Καπ» η ελληνική αποστολή. Οι διεθνείς Τάσος Σαχπαζίδης, Αλέξανδρος Χαντζηπαυλίδης και Γιώργος Αρνιακός αναχωρούν σήμερα για την ισπανική έδρα.

Οι νεαροί πρωταθλητές θα αγωνιστούν στις 12/8 στον αγώνα 5 χλμ. του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Νάβια, ενώ στις 13/8 θα «πέσουν» και στους αγώνες του «Αστούρια Καπ», διοργάνωση που φιλοξενείται παράλληλα με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Δικαίωση για Μαυροκεφαλίδη

Κανονικά μπορεί να λάβει μέρος σε όλες τις διοργανώσεις, από την επόμενη σεζόν, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με την Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, καθώς η FIBA δικαίωσε τον Ελληνα σέντερ στην αρχική απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας που είχε επιβάλει αποκλεισμό 2 μηνών στον παίκτη. Η ρωσική ομάδα προσέφυγε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ, για την τιμωρία των δύο μηνών που επέβαλε στον 27χρονο διεθνή η ΕΟΚ και λόγω της άρνησής του να συμμετέχει στην Εθνική. Η Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και ο Ελληνας σέντερ προσέφυγαν στην FIBA κατά αυτής της απόφασης. Χτες έγινε γνωστό πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ δικαίωσε τον «Λου», στέλνοντας έγγραφο στη ρωσική ομάδα, με το οποίο επιτρέπεται στον 27χρονο σέντερ να αγωνιστεί κανονικά.

ΠΑΟ
Νέα προβλήματα

Ενα νέο περιστατικό, που έγινε χτες, αναμένεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ήδη βεβαρυμένη οικονομική κατάσταση στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αιτία η πρόθεση του εκ των μετόχων της ΠΑΕ Αδαμάντιου Πολέμη να ζητήσει πίσω τα χρήματα που είχε βάλει (ένα ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ) για την αποτυχημένη, όπως εξελίχθηκε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, που, εκτός του συγκεκριμένου, κανείς άλλος από τους μεγαλομετόχους δε συμμετείχε. Οπως έγινε γνωστό, λοιπόν, ο Αδαμάντιος Πολέμης θα πάρει πίσω τα χρήματα που έβαλε στο «τριφύλλι» και πλέον τα ταμεία της ΠΑΕ αντί για να γεμίζουν, αδειάζουν ακόμη περισσότερο. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός είναι πλέον ιδιαίτερα κρίσιμη και η διοίκηση προσπαθεί να προχωρήσει τη χρονιά με πωλήσεις, αλλά και αποδεσμεύσεις ποδοσφαιριστών που έχουν μεγάλα συμβόλαια, προκειμένου να «ανασάνει» οικονομικά.

ΕΘΝΙΚΗ
Πρόβα τζενεράλε με Βοσνία

Πρόβα τζενεράλε ενόψει των καθοριστικών παιχνιδιών που έχει να δώσει στις αρχές του Σεπτέμβρη με Ισραήλ και Λετονία για τα προκριματικά του ΕURO 2012 θεωρείται το αποψινό φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ανδρών με τη Βοσνία στο Σεράγεβο (22.00). Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος τόνισε πως το φιλικό κόντρα στους Βόσνιους αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να δει πράγματα που θέλει, αλλά και για να βρεθεί όλη η ομάδα μαζί.

«Η Βοσνία είναι πολύ δυνατός αντίπαλος και την επιλέξαμε επειδή έχει σχεδόν ίδια αγωνιστικά χαρακτηριστικά και τρόπο παιχνιδιού με το Ισραήλ, το οποίο θα αντιμετωπίσουμε το Σεπτέμβριο σε ένα πολύ κρίσιμο ματς», δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνικός. Οσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διεθνείς, επισήμανε:

«Δεν είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε, αλλά στις δύο χθεσινές προπονήσεις δοκιμάσαμε κάποια πράγματα τα οποία περιμένω να εφαρμόσουμε στον αγώνα. Η απραξία από επίσημα ματς είναι λογικό να επηρεάσει τους παίκτες, αλλά είναι κάτι φυσιολογικό και το γνωρίζαμε από πριν. Δε νομίζω πως θα υπάρξει πρόβλημα».

ΙΤΑΛΙΑ
Καμπάνες για τα στημένα

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της ιταλικής αθλητικής Δικαιοσύνης σε όσους είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Με -6 βαθμούς θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Serie A η Αταλάντα, ίδια ποινή για την Ασκολι στη δεύτερη κατηγορία. Αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα για 3,5 χρόνια στον αρχηγό της ομάδας του Μπέργκαμο, Κριστιάνο Ντόνι, πενταετής αποκλεισμός για τον Σινιόρι. Η πειθαρχική επιτροπή της ιταλικής ομοσπονδίας δεν έδειξε επιείκεια ούτε στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο παράνομου στοιχηματισμού.

Εκτός του πρώην διεθνούς επιθετικού, με πέντε χρόνια τιμωρήθηκαν και οι Μπελαβίστα, Παολόνι, Μπουφόνε, Εροντιάνι, Φάμπρι, Γκερβασόνι, Σομέζε, Εβιτάνο και με τέσσερα οι Μπρεσάν και Σαντόνι.

ΑΓΓΛΙΑ
Αναβολή παιχνιδιών

Το προγραμματισμένο φιλικό της Αγγλίας με την Ολλανδία ακυρώθηκε, λόγω των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα τόσο στο Λονδίνο όσο και σε άλλες περιοχές. Την ίδια ώρα, προς αναβολή οδεύουν και αρκετά παιχνίδια της πρεμιέρας για την Πρέμιερσιπ που ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο εξαιτίας της ίδιας κατάστασης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη διεξαγωγή του παιχνιδιού Τότεναμ-Εβερτον, καθώς το προάστιο του Τότεναμ βρίσκεται στο επίκεντρο της κατάστασης.

ΣΤΙΒΟΣ

Εντυπωσιακή ήταν η Μάγδα Καρίμαλη στον Μαραθώνιο του Σίδνεϊ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κάλυψε την απόσταση σε 2.49.11, πήρε την πρώτη θέση στο αγώνισμα και σημείωσε την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα για το 2011.

  • Ο,τι καλύτερο μπορούσε έκανε η Ολύμπια Πετσούδη στον τελικό των 100 μέτρων με εμπόδια του ρουμανικού πρωταθλήματος στίβου. Η Ελληνίδα σπρίντερ και εμποδίστρια σημείωσε χρόνο 13.57 και φάνηκε πως βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση, μετά και τα όσα έδειξε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του ΟΑΚΑ.

Στην ίδια διοργάνωση, ο Θεόπιστος Μαυρίδης στα 110 μέτρα με εμπόδια σημείωσε χρόνο 14.01 στον τελικό του αγωνίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ