ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Παιχνίδια συμφερόντων για ένα πραγματικό πρόβλημα

Παρέμβαση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων Γλυφάδας με το ΚΚΕ

Συνεχίστηκε και χτες η αντιπαράθεση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Δήμου Γλυφάδας, μετά την ενέργεια της δημοτικής αρχής να καταλάβει χώρο σε περιοχή του Υμηττού, που εντάσσεται σε ζώνη απόλυτης προστασίας του βουνού, ώστε να τον μετατρέψει και να τον χρησιμοποιήσει σαν νεκροταφείο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος που υπάρχει στο δήμο.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή 12 Αυγούστου, η δημοτική αρχή εντελώς απροειδοποίητα συρματόπλεξε το χώρο, τοποθέτησε προκατασκευασμένη εκκλησία και τάφους. Η ενέργεια αυτή έφερε την αντίδραση και την παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ, ζητώντας άμεσα να σταματήσει κάθε ενέργεια αυθαίρετης εγκατάστασης νεκροταφείου. Αποτέλεσμα, στη συνέχεια, να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, μετά από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου και ο χώρος να φυλάσσεται πλέον από την Αστυνομία.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε με χθεσινή της ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας», στην οποία αναφέρει ειδικότερα:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας" έχει τονίσει πολλές φορές, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά με ερωτήσεις, την αναγκαιότητα μεταφοράς και δημιουργίας νέου νεκροταφείου, κατά προτίμηση σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους, λόγω υπερκορεσμού του υπάρχοντος, που θα πληροί όλους τους χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους.

Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας χώρου αποτέφρωσης των νεκρών, που αν γίνει και θα ικανοποιήσει την ανάγκη για όσους το επιθυμούν, και θα συμβάλει στο να μειωθεί η άμεση και πιεστική ανάγκη ταφής των νεκρών.

Το γεγονός, όμως, της ανάγκης δημιουργίας νέου νεκροταφείου σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί την ενέργεια του δημάρχου Γλυφάδας για τη δημιουργία νέου νεκροταφείου σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Α, όπου απαγορεύεται κάθε τέτοιου είδους χρήση.

Μια τέτοια ενέργεια ανοίγει την όρεξη για κάθε είδους καταπατητές για τη διεκδίκηση δημόσιας γης, αλλά και αλλαγής χρήσεων γης σε βάρος της ανάγκης ενός πνεύμονα πρασίνου και δάσους στα όρια της πόλης. Επιπλέον, η καταλληλότητα του χώρου δεν έχει ελεγχθεί από εδαφολογική και γεωλογική άποψη. Και τέλος, η ενέργεια αυτή έγινε εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου και παραβιάζει κάθε αρχή δημοκρατικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η "Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας" επισημαίνει τα αδιέξοδα ενός σάπιου συστήματος, και μιας πολιτικής που θεωρεί τα πάντα, από τη γη και την κατοικία μέχρι και τους νεκρούς, εμπορεύματα. Αγωνίζεται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, και για μια πολιτική όπου οι χρήσεις γης θα καθορίζονται στα πλαίσια κεντρικού σχεδιασμού με βάση τις λαϊκές ανάγκες για κατοικία, και χώρους εκπαίδευσης, άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής, αλλά και ταφής των νεκρών».

Πυρκαγιές σε Κορωπί και Μαρκόπουλο

Ζημιές σε αποθήκη και δύο οχήματα προκάλεσε χτεσινή πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στον Αγιο Γεώργιο Κορωπίου που ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι.

Το πύρινο μέτωπο ήταν αρχικά μικρό και γιγαντώθηκε εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Η φωτιά έφτασε κοντά σε κατοικίες και εργοστάσια, που δεν απειλήθηκαν. Στον τόπο βρέθηκαν 39 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, πέντε υδροφόρες δήμων, εννέα οχήματα και από αέρα ένα ελικόπτερο, ενώ στην περιοχή υπήρχαν και πολλοί εθελοντές.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέλιος Στεφανίδης, ανέφερε ότι έχει συλληφθεί ένας κάτοικος της περιοχής ο οποίος έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα στο χωράφι του, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει γρήγορα διαστάσεις λόγω του αέρα. Τελικά, η φωτιά ελέγχθηκε.

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι το βράδυ φωτιά στην περιοχή Στρογγυλή στο Μαρκόπουλο. Στον τόπο επιχείρησαν 33 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Ιδια κατάσταση επικρατούσε και στο Κρανίδι Αργολίδας. Επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με δώδεκα οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και πεζοπόρο τμήμα 14 ατόμων. Φωτιές έκαιγαν στο Νεοχωράκι Αρτας, όπου επιχειρούσαν δώδεκα πυροσβέστες με έξι οχήματα και δύο αεροπλάνα, όπως και στην Καστάνιανη Ιωαννίνων, όπου επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα, δύο αεροπλάνα και πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων.

Υψηλός είναι για σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο

Με καταθέσεις στεφάνων σε σημεία της πόλης όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους προδότες, ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Μπλόκου της Κοκκινιάς το 1944. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Παράρτημα Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ.

Στις 6 το απόγευμα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και κάτοικοι της Κοκκινιάς συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου από όπου και ξεκίνησαν οι καταθέσεις στεφάνων και ολοκληρώθηκαν στη μάνδρα του Μπλόκου με κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμό από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Το Μπλόκο» του Αδωνι Κύρου. Την ταινία προλόγησε η Δέσποινα Παπασαράντου, από την ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, η οποία αναφέρθηκε και στο ιστορικό του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Νίκος Μαυροκέφαλος, γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ και πρώην δήμαρχος Νίκαιας.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 10 π.μ., στο χώρο της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944. Θα γίνει ομιλία εκπροσώπου του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων, πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου του 3ου Νεκροταφείου και προσκλητήριο νεκρών.

Πέθανε ο σ. Νίκος Βασιλάκης

Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του συντρόφου Νίκου Βασιλάκη, που με την πολύχρονη δράση του τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο σ. Νίκος Βασιλάκης υπήρξε μέλος και μετέπειτα στέλεχος του Κόμματος από τα νεανικά του χρόνια. Επίσης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ. Γεννήθηκε στο Αβδού Ηρακλείου. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στο Καστέλι Πεδιάδος και εν συνεχεία ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Ηταν δάσκαλος με μεγάλη και αταλάντευτη προσφορά στο Κόμμα του και το Κίνημα. Τη δράση του ακολούθησαν πάνω από 17 χρόνια φυλακές και εξορίες χωρίς όμως να καταφέρουν να κάμψουν την πίστη του στο Κόμμα, στην πάλη για τον Σοσιαλισμό.

Υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες θέσεις. Για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος της ΝΕ Ηρακλείου του Κόμματος και της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης. Επίσης σε αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος δουλεύοντας ακούραστα για την ισχυροποίηση του κόμματος, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αγροτών, του λαού του Ηρακλείου και της Κρήτης. Μετά τη δικτατορία ήταν από τους λίγους που πρωτοστάτησαν στην ανασύνταξη του Κόμματος στο Νομό Ηρακλείου. Επίσης, αποφασιστικός και καταλυτικός για το Κόμμα ήταν ο ρόλος του κατά τη διάρκεια της κρίσης της περιόδου 1989-1991 για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ στο Νομό Ηρακλείου και την ισχυροποίησή του.

Τίμησε τον τίτλο του Κομμουνιστή με σεμνότητα, μαχητικότητα και ανιδιοτέλεια. Βρέθηκε πάντα δίπλα στους αγώνες, στα προβλήματα και στις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων, σε ολόκληρο το Νομό Ηρακλείου, στην Κρήτη και όπου αλλού χρειάστηκε. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου μας».

Η κηδεία του Ν. Βασιλάκη γίνεται σήμερα. Στις 2 το μεσημέρι η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και στις 2.30 μ.μ. θα γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στην γενέτειρά του, το Αβδού, όπου και θα τελεστεί η κηδεία του.


ΚΗΔΕΙΑ

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΦΩΤΟ

Απεβίωσε στις 15 Αυγούστου ο σύντροφος ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ σε ηλικία 59 χρονών.

Σήμερα Πέμπτη γίνεται στις 18.00 η πολιτική του κηδεία στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου (Νέα Φιλαδέλφεια).

Η οικογένειά του

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Απείλησαν με προσαγωγές

Να προσαγάγει μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επιχείρησε η Αστυνομία στην Κεφαλονιά, εμποδίζοντας το κομματικό και ΚΝίτικο κλιμάκιο να γράψει συνθήματα, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, όπως είπε ο αστυνομικός διευθυντής. Αντιπροσωπεία της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα και ξεκαθάρισε ότι δε θα αποδεχτεί κανέναν περιορισμό στην πολιτική δράση του Κόμματος και την προπαγάνδιση των θέσεών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ