ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Δηλώνουν αδυναμία να μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία

Μάταια θα περιμένουν πολλά παιδιά και οι οικογένειές τους για να μεταφερθούν στα σχολεία, αφού πολλοί δήμοι δηλώνουν αδυναμία να το κάνουν. Μία από τις επιπτώσεις του «Καλλικράτη»

Eurokinissi

Μάταια θα περιμένουν πολλά παιδιά και οι οικογένειές τους για να μεταφερθούν στα σχολεία, αφού πολλοί δήμοι δηλώνουν αδυναμία να το κάνουν. Μία από τις επιπτώσεις του «Καλλικράτη»
Να «επιστραφεί» το έργο της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους (με ΚΤΕΛ, ταξί, κ.λπ.) ως αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι το 2012, ζητούν οι δήμοι της Λακωνίας.

Θυμίζουμε ότι αρχές Αυγούστου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους δήμους, αρμοδιότητα που μέχρι πέρυσι ανήκε στις (καταργημένες πλέον) Νομαρχίες, με προβλήματα να δημιουργούνται κάθε τόσο λόγω έλλειψης πόρων να μετακινηθούν οι μαθητές, τους δε ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ, γενικά μεταφορείς, να διεκδικούν δεδουλευμένα τους. Από φέτος, η αρμοδιότητα περνά στους «καλλικρατικούς» δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς τους, τους γονείς αναγκασμένους να στέλνουν τα παιδιά σε πιο απομακρυσμένες σχολικές μονάδες λόγω συγχωνεύσεων σχολείων (κατάργησή τους σε κωμοπόλεις και χωριά), και όποια άλλα προβλήματα αναμένεται να εμφανιστούν και πάλι, όσο η αρμοδιότητα μεταφοράς όλων των μαθητών δε γίνεται αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους με κάλυψη όλης της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το σχολικό έτος που ξεκινά (Σεπτέμβρης 2011 - Ιούνης 2012), η κυβέρνηση προϋπολογίζει ετήσια σχετική δαπάνη 140.000.000 ευρώ. Μόνο για φέτος, τα 84.000.000 θα καλυφθούν από τις Περιφέρειες και τα υπόλοιπα 56.000.000 από τους δήμους. «Για τα επόμενα έτη, η εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από τις πιστώσεις που θα εγγράφονται στους ΚΑΠ των ΟΤΑ α΄ βαθμού», προειδοποιεί η κυβέρνηση. Αρα, φέτος, καλύπτουν το 40% της δαπάνης, και από του χρόνου το σύνολο.

Σε σύσκεψη που έγινε στη Σκάλα Λακωνίας και συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης, αντιδήμαρχοι Σπάρτης, Μονεμβασίας και Ευρώτα, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ΚΤΕΛ, ταξί και αγοραίων, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των δήμων της περιοχής, ειπώθηκε ότι ανατίθεται μεν η μεταφορά των μαθητών ως αρμοδιότητα στους δήμους, χωρίς, όμως, ανάλογες πιστώσεις από τους ΚΑΠ. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να προχωρήσουν (μέχρι τις 31/8) στους προβλεπόμενους διαγωνισμούς ανάθεσης της μεταφοράς σε επαγγελματίες μεταφορείς, ταυτόχρονα να θέσουν στην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομό το ερώτημα «αν και κατά πόσο είναι νόμιμο να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις». Επίσης, απευθυνόμενοι στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας, να ζητήσουν την παράταση της μεταφοράς των μαθητών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα (ουσιαστικά να αναλάβει όλη την χρηματοδότηση του έργου) και για όλη τη νέα σχολική χρονιά. Τέλος, να συντονίσουν σε αυτήν την κατεύθυνση τις ενέργειές τους με τους 26 δημάρχους της Πελοποννήσου.

Ανάκληση παράτασης για τους ημιυπαίθριους

Αλλαγή της προθεσμίας για την «τακτοποίηση» για 40 χρόνια των κλειστών ημιυπαίθριων ή άλλων χώρων που άλλαξαν χρήση (πατάρια, υπόγεια, πιλοτές κ.ά.) με την πληρωμή ειδικού προστίμου - χαρατσιού εφάπαξ ή με δόσεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η παράταση που θα δοθεί τελικά για την κατάθεση αιτήσεων θα είναι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Δύο μήνες νωρίτερα δηλαδή, από το τέλος Δεκέμβρη που αρχικά δόθηκε στις αρχές Αυγούστου. Η «νέα παράταση» θα ενταχθεί με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που σχεδιάζεται να ψηφιστεί τέλος Αυγούστου.

Πάντως είναι ενδεικτικός ο λόγος της αλλαγής της ημερομηνίας της παράτασης που δείχνει και τη φιλοσοφία της ρύθμισης και δεν άλλος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει πιο γρήγορα τα χαράτσια και να τα προσμετρήσει στα έσοδα του 2011.

Αυτό καθώς όσοι θα υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα πρέπει να καταβάλουν τη πρώτη δόση από το χαράτσι μέχρι τέλος του χρόνου αντί για τις 29 Φλεβάρη του 2012 που προέβλεπε η προηγούμενη παράταση. Την ίδια στιγμή το υπουργείο και προκειμένου προφανώς να αποκομίσει επιπλέον έσοδα από το χαράτσι σχεδιάζει στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα να διευρύνει την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων και σε χώρους με οικοδομική άδεια μετά τις 2 Ιουλίου 2009 που είχαν εξαιρεθεί αρχικώς.

Να σημειωθεί ότι, τα πρόστιμα για «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων ή άλλων χώρων που αφορούν κατοικία καταβάλλονται σε 10 δόσεις, ενώ για την «τακτοποίηση» άλλων χώρων πλην κατοικίας καταβάλλονται σε 8 δόσεις. Σε περίπτωση που καταβληθεί εφάπαξ όλο το ποσό των χαρατσιών, υπάρχει έκπτωση 10%.

Πυρκαγιά στον Κουβαρά

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι το βράδυ πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα σε δάσος του Κουβαρά Αττικής, πάνω από τον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου.

Το μέτωπο της φωτιάς ήταν μερικές εκατοντάδες μέτρα, κοντά στις οδούς Αγίας Αικατερίνης και Μιρυνούντος. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι και οι πυροσβέστες κατέβαλαν προσπάθεια να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στον κυρίως όγκο του δάσους ανάμεσα στο Αυλάκι και στον Κουβαρά. Δεν απειλήθηκαν κατοικίες. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετείχαν 67 πυροσβέστες με 23 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, τρία ελικόπτερα και εφτά αεροσκάφη. Οι φλόγες ξεπήδησαν από το βουνό της Αγ. Αικατερίνης και μέσα σε 1,5 ώρα είχαν κατέβει στους πρόποδες του βουνου.

Γύρω στις 6 το απόγευμα είχε περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς, όπως και η έντασή της. Ωστόσο, οι δυνατοί άνεμοι προκαλούσαν αναζωπυρώσεις και νέα μικρά μέτωπα με κίνδυνο επέκτασής τους. Η Πυροσβεστική είχε ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς σε κατοικημένα σημεία.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούσαν πως ήταν από τις πιο επικίνδυνες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει φέτος στην Αττική. Από τις αρχές του Ιούνη στα περιαστικά δάση έχουν ξεσπάσει 170 πυρκαγιές.


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: Συνεχίζεται με απαρέγκλιτο τρόπο από την κυβέρνηση η εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ. Είτε με την εφαρμογή της ευρωενωσιακής οδηγίας για 18μηνη φυλάκιση και απελάσεις, είτε με τις ταχύρρυθμες διαδικασίες απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, είτε με τη φυλάκιση των εξαθλιωμένων της παγκοσμιοποίησης κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Σύμφωνα δε με στοιχεία της Αστυνομίας, τον περασμένο Ιούλη η «απόχη» του κατασταλτικού μηχανισμού συνέλαβε 9.734 αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο εξάμηνο του 2011 υποβλήθηκαν 4.482 αιτήματα ασύλου, απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό 3.628 και εκδόθηκαν 248 θετικές αποφάσεις. Στις θετικές αποφάσεις περιλαμβάνονται οι αποφάσεις παροχής ασύλου, ανθρωπιστικού καθεστώτος κι επικουρικής προστασίας.

ΥΠΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ της ΕΛΑΣ που υπηρετεί στη Κω συνελήφθη κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος, ύστερα από καταγγελία Πακιστανού μικροπωλητή. Ο 42χρονος υπαρχιφύλακας συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω επειδή, σύμφωνα με την καταγγελία, απαίτησε και πήρε από το μικροπωλητή 20 ευρώ προκειμένου να μη του βεβαιώσει τροχονομική παράβαση. Ο υπαρχιφύλακας κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση σε βάρος του 27χρονου μικροπωλητή. Με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ ο υπαρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ύψους 400.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο στη μητέρα και τα δύο αδέρφια, 19χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ. Eντεκα χρόνια μετά και αφού οι συγγενείς του πέρασαν από όλες τις βαθμίδες των ποινικών δικαστηρίων, τελικά κρίθηκε αμετάκλητα, ότι υπήρξε ιατρική αμέλεια για το θάνατο του. Σύμφωνα με την απόφασή του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ευθύνης του εναγόμενου νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι μετά από τροχαίο ο 19χρονος διακομίσθηκε στο ΚΑΤ όπου παρουσίασε πυρετό, αμνησία, ζάλη και διαταραχές προσανατολισμού. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις κρίθηκε ότι ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο, όμως δεν μπορούσε να σηκωθεί. Την ίδια μέρα εισήχθη στην νευροχειρουργική κλινική όπου τα συμπτώματα επέμεναν, με βήχα, πόνους στο στήθος, ταχυπαλμία και παραισθήσεις, αλλά δεν αξιολογήθηκαν ως σοβαρά. Τα ξημερώματα της επομένης, ο νεαρός πέθανε από πνευμονική εμβολή, η οποία όπως κρίθηκε από τα ποινικά δικαστήρια, δε διαγνώστηκε η πιθανότητα θρόμβωσης και η επιβαλλόμενη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής.

Οι ενάγοντες γιατροί από την πλευρά τους και το νοσοκομείο υποστήριξαν ότι είχαν γίνει όλες οι εξετάσεις ενώ χαρακτήρισαν την εμβολή μία εξαιρετικής φύσης επιπλοκή, πολύ μικρής στατιστικής πιθανότητας.

ΓΛΥΦΑΔΑ
Εντόπισαν παρανομίες στο «νεκροταφείο»

Μόνο παράνομες ενέργειες του Δήμου Γλυφάδας εντόπισαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο πόρισμα που δημοσιοποίησαν χτες μετά από τον έλεγχο που έκαναν την περασμένη Τρίτη στο νεκροταφείο που έστησε αυθαίρετα στη θέση «Πατητήρι» στον Υμηττό και τον καλούν σε απολογία.

Οι επιθεωρητές στην έκθεσή τους αναφέρουν, ότι «το έργο έγινε σε περιοχή όπου απαγορεύεται ρητά η χωροθέτηση κοιμητηρίων και κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής, δασικής, υγειονομικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς και κατά παράβαση του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα». Η έκθεση διαβιβάστηκε στις αρμόδιες αρχές για να βεβαιωθούν οι παραβάσεις και τα πρόστιμα.

Στην έκθεση, οι επιθεωρητές αναφέρουν ακόμα ότι εντόπισαν μέσα στην περιοχή που συρματόπλεξε ο δήμος και ένα σπίτι με κεραμοσκεπή για την οποία έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης από το δασαρχείο Πεντέλης, καθώς και ερείπια από μαντρί.

ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Την Κυριακή η κεντρική εκδήλωση

Με την κεντρική εκδήλωση, την ερχόμενη Κυριακή 21 Αυγούστου, στο χώρο της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους στο Μπλόκο της Μάνδρας της Κοκκινιάς.

Οι εκδηλώσεις, που οργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Παράρτημα Κοκκινιάς, θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με ομιλία εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ και κατάθεση στεφάνων.

Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου του 3ου Νεκροταφείου, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ