ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών στη Χιλή

Από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για την Παιδεία στη Χιλή
Από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για την Παιδεία στη Χιλή
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών και μαθητών της Χιλής «που εδώ και 3 μήνες βρίσκονται στους δρόμους ενάντια στο εξαιρετικά ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους, το οποίο υποχρηματοδοτείται εδώ και 20 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες. Αποτέλεσμα είναι ο λαός της Χιλής να πληρώνει χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο από την τσέπη του».

Οπως τονίζει, «τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της Χιλής για το εκπαιδευτικό σύστημα θα εντείνουν κι άλλο τους ταξικούς φραγμούς.

Καταγγέλλουμε το όργιο βίας και τρομοκρατίας από την αστυνομίας της Χιλής ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό και τους φοιτητές. Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν όλες τις μεγάλες πόλεις της Χιλής, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με καταστολή, ήδη οι τραυματίες και οι συλληφθέντες είναι εκατοντάδες. Η Παιδεία είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού. Ο αγωνιστικός συντονισμός του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα δίνει νέα πνοή στη συνέχεια του αγώνα. Πάνω από 100.000 διαδήλωσαν στο Σαντιάγο στις 9 Αυγούστου.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που εκπροσωπεί δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, εκατοντάδες Επιτροπές Αγώνα και χιλιάδες αγωνιστές του φοιτητικού κινήματος της Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και τους φοιτητές της Χιλής που αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Δεσμευόμαστε με κάθε τρόπο να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Καλούμε κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο να πάρει απόφαση στήριξης και αλληλεγγύης», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινή επιδρομή μετά τις πρωινές επιθέσεις...

TEΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με νέα αιματηρή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας απάντησε χτες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός στην τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στη νότια ισραηλινή πόλη Εϊλάτ κοντά στη μεθόριο με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, και είχε αποτέλεσμα το θάνατο επτά Ισραηλινών και τον τραυματισμό 26 άλλων.

Τα ισραηλινά βομβαρδιστικά σκότωσαν τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων ένα παιδάκι και ένα ανώτερο διοικητικό στέλεχος των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης».

Το νέο σκηνικό έντασης στις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων στήθηκε το πρωί 20 χιλιόμετρα μακριά από τη μεθοριακή πόλη Εϊλάτ, όταν άγνωστοι δράστες έστησαν ενέδρα σε λεωφορείο με δεκάδες επιβάτες, εκ των οποίων πολλοί ήταν στρατιώτες που αναχωρούσαν από βάσεις με άδεια για το Σαββατοκύριακο. Ακολούθησαν συγκρούσεις ενόπλων με δυνάμεις Ισραηλινών στρατιωτών που κατέφθασαν μετά το συμβάν, εκτόξευση όλμου από την Αίγυπτο στη νότια ισραηλινή μεθόριο, και η ρίψη αντιαρματικού πυραύλου σε ΙΧ αυτοκίνητο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πολύ σοβαρές που παραβιάζουν την αυτοκυριαρχία του Ισραήλ». Ακολούθησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ που έσπευσε να λοιδωρήσει τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας ότι «εκεί βρίσκεται η πηγή της επίθεσης που χρήζει πλήρους απάντησης» αλλά και να επικρίνει την Αίγυπτο λέγοντας πως οι ένοπλοι ήρθαν από την επαρχία του Σινά πράγμα που κατά τη γνώμη του «σηματοδοτεί την εξασθένηση του του ελέγχου των Αιγυπτίων στη Χερσόνησο Σινά και η διεύρυνση των επιχειρήσεων των εκεί τρομοκρατών»...

Πάντως ο κυβερνήτης της αιγυπτιακής νότιας επαρχίας Σινά Αμπντελ Ουάχαμπ Μαμπρούκ αρνήθηκε τις λοιδωρίες του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας ζητώντας να παρουσιάσει αποδείξεις!

Επιπλέον, και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διέψευσε ότι είχε την οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις του νότιου Ισραήλ μολονότι τις χαιρέτισε «επειδή είχαν στόχο στρατιώτες...».

Αργότερα χτες βράδυ ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις «βάρβαρες επιθέσεις» κοντά στην πόλη Εϊλάτ, ζητώντας να οδηγηθούν οι δράστες «γρήγορα» ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ - ΕΕ
Πιέζουν για παραίτηση του Ασαντ

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συντονισμένες πιέσεις άσκησαν χτες οι ηγεσίες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας με στόχο την άμεση αποχώρηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ από την εξουσία με τον ισχυρισμό πως δεν νομιμοποιείται να κυβερνά μετά τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του στρατού κατά αμάχων.

«Οι διαβεβαιώσεις Ασαντ για διάλογο και μεταρρυθμίσεις είναι κενές, ενώ φυλακίζεται, βασανίζεται και σφαγιάζεται ο λαός του», ανέφερε σε χαρακτηριστικό μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ λίγη ώρα μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, όπως μεταξύ άλλων πάγωμα όλων των περιουσιακών κρατικών στοιχείων της Δαμασκού στις ΗΠΑ, απαγόρευση σε νομικά πρόσωπα στις ΗΠΑ να έχουν οποιεσδήποτε συναλλαγές με τη Συρία ή να συμμετέχουν σε δοσοληψίες που αφορούν πετρελαϊκά προϊόντα και τα παράγωγά τους.

Οι Ευρωπαίοι απέφυγαν εύλογα - τουλάχιστον επί του παρόντος - την επιβολή νέων κυρώσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα συριακά πετρέλαια τα οποία εισάγονται ως επί το πλείστον από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία...

Το ίδιο 24ωρο ερευνητές που είχαν αναλάβει να συντάξουν έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία με εντολή της αρμόδιας ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ πρότειναν την παραπομπή της Δαμασκού στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αργότερα χτες βράδυ η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, επρόκειτο να ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας μία ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη για την κατάσταση στη Συρία.

Νωρίτερα πάντως αντικυβερνητικές συριακές πηγές υποστήριξαν ότι ο συριακός στρατός συνέχισε και χτες τις ένοπλες επιχειρήσεις στη Λατάκια, στο Ντέιρ αλ Ζορ και αλλού, παρά την πρότερη ενημέρωση του Σύρου προέδρου στον ΓΓ του ΟΗΕ για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το βράδυ της Τετάρτης...

ΛΙΒΥΗ
ΝΑΤΟικό σφυροκόπημα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν και χτες στην πόλη Ζαουίγια για τον έλεγχο του διυλιστηρίου πετρελαίου της πόλης, ενώ το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε πως οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται πως το ελέγχουν και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία προς την Τρίπολη και πως δεν είναι ορατές δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι. Επειτα από τέσσερις μέρες μαχών στην Ζαουίγια, το νοσοκομείο και δύο κεντρικοί δρόμοι παραμένουν στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι, σύμφωνα με πληροφορίες. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν πως συνολικά έχουν σκοτωθεί 9 άνθρωποι και άλλοι 45 έχουν τραυματιστεί από τις μάχες που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες για τον έλεγχο της πόλης και του διυλιστηρίου. Πάντως, ο Λίβυος πρωθυπουργός Μπαγκνταντί Αλ-Μαχμούντι απέρριψε τους ισχυρισμούς των αντικαθεστωτικών και κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός, ενώ ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραήμ, δήλωσε πως οι δυνάμεις του καθεστώτος συνεχίζουν να ελέγχουν τη χώρα.

Στο μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν χτες πως ελέγχουν σχεδόν πλήρως τη Σαμπράτα, καθώς και το Σουρμάν που βρίσκεται 60 χλμ. δυτικά της Τρίπολης και του Γκαριάν, μιας πόλης περίπου 80 χλμ. νότια της Τρίπολης, ενώ συνεχίστηκαν και χτες οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα, πετρελαϊκού κόμβου που διαθέτει μια από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τις τελευταίες 10 μέρες έχουν σκοτωθεί 40 άνθρωποι και πάνω από 100 έχουν τραυματιστεί.

Στην Τρίπολη, ΝΑΤΟικά πολεμικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν χτες την πρωτεύουσα και ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το απόγευμα στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από Αμερικανό αξιωματούχο την Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν άλλα δύο μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη «Predator drones» πάνω από τη Λιβύη.

Στο μεταξύ, μετά τις πληροφορίες και τις μετέπειτα διαψεύσεις για συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη Αμπντούλ Ιλά αλ Χάτιμπ με τους αξιωματούχους που εκπροσωπούν τον Καντάφι και το λεγόμενο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο στην Τυνησία, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε χτες πως γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε πως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν είχε συνομιλίες με τις δύο πλευρές στην Τυνησία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων του PKK

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική ηγεσία. Συνολικά περίπου 60 θέσεις του PKK έπληξε η τουρκική αεροπορία μέσα σε ένα 24ώρο, ενώ το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε πως «οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις εντός και εκτός Τουρκίας με αποφασιστικότητα, μέχρι το βόρειο Ιράκ να γίνει μία ασφαλής περιοχή και η αυτονομιστική οργάνωση που το χρησιμοποιεί για βάση επιθέσεων στην Τουρκία να καταστεί ανενεργή». Η συγκεκριμένη επιχείρηση έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την επίθεση που δέχθηκαν Τούρκοι στρατιώτες στην επαρχία Χακιάρι κοντά στην νοτιοανατολική μεθόριο της χώρας, όπου σκοτώθηκαν 9 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 11.

Πάντως, ο τουρκικός στρατός επιβεβαιώνοντας επίσημα τις επιδρομές χτες το πρωί δεν έκανε αναφορά για θύματα. Πρακτορείο ειδήσεων που θεωρείται ότι σχετίζεται με τους Κούρδους ανέφερε από την πλευρά του πως οι επιδρομές έπληξαν «κενά πεδία», υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξαν απώλειες στις τάξεις του PKK.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ