Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
ΝΑΤΟικό σφυροκόπημα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν και χτες στην πόλη Ζαουίγια για τον έλεγχο του διυλιστηρίου πετρελαίου της πόλης, ενώ το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε πως οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται πως το ελέγχουν και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία προς την Τρίπολη και πως δεν είναι ορατές δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι. Επειτα από τέσσερις μέρες μαχών στην Ζαουίγια, το νοσοκομείο και δύο κεντρικοί δρόμοι παραμένουν στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι, σύμφωνα με πληροφορίες. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν πως συνολικά έχουν σκοτωθεί 9 άνθρωποι και άλλοι 45 έχουν τραυματιστεί από τις μάχες που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες για τον έλεγχο της πόλης και του διυλιστηρίου. Πάντως, ο Λίβυος πρωθυπουργός Μπαγκνταντί Αλ-Μαχμούντι απέρριψε τους ισχυρισμούς των αντικαθεστωτικών και κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός, ενώ ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραήμ, δήλωσε πως οι δυνάμεις του καθεστώτος συνεχίζουν να ελέγχουν τη χώρα.

Στο μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν χτες πως ελέγχουν σχεδόν πλήρως τη Σαμπράτα, καθώς και το Σουρμάν που βρίσκεται 60 χλμ. δυτικά της Τρίπολης και του Γκαριάν, μιας πόλης περίπου 80 χλμ. νότια της Τρίπολης, ενώ συνεχίστηκαν και χτες οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα, πετρελαϊκού κόμβου που διαθέτει μια από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τις τελευταίες 10 μέρες έχουν σκοτωθεί 40 άνθρωποι και πάνω από 100 έχουν τραυματιστεί.

Στην Τρίπολη, ΝΑΤΟικά πολεμικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν χτες την πρωτεύουσα και ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το απόγευμα στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από Αμερικανό αξιωματούχο την Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν άλλα δύο μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη «Predator drones» πάνω από τη Λιβύη.

Στο μεταξύ, μετά τις πληροφορίες και τις μετέπειτα διαψεύσεις για συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη Αμπντούλ Ιλά αλ Χάτιμπ με τους αξιωματούχους που εκπροσωπούν τον Καντάφι και το λεγόμενο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο στην Τυνησία, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε χτες πως γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε πως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν είχε συνομιλίες με τις δύο πλευρές στην Τυνησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ