Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ρόλο «καταμετρητή» επιθέσεων

Αφγανός στρατιώτης στα σύνορα με το Πακιστάν

Associated Press

Αφγανός στρατιώτης στα σύνορα με το Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Οι Ταλιμπάν εντείνουν συνεχώς τις επιθέσεις και ολοένα αυξάνονται οι πιέσεις προς το Λευκό Οίκο να ανακοινώσει την αναστολή της «σταδιακής αποχώρησης», μιας αποχώρησης που ανακοινώθηκε καθαρά για προεκλογικούς λόγους, δεδομένης της αντίθεσης του αμερικανικού λαού.

Προς το παρόν το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προχωρά την ανάθεση συμβολαίων «σε 20 εταιρείες» στο πλαίσιο της προσπάθειας «διαφάνειας» μετά τη σειρά σκανδάλων από τις πρακτικές εταιρειών, όπως η εταιρεία δολοφόνων «Blackwater». Διαφάνεια μόνο στην επιφάνεια, καθώς σύμφωνα με το «Christian Science Monitor» μεταξύ αυτών των «μεσαίου μεγέθους» εταιρειών περιλαμβάνεται και η «US Training Center Inc.» (USTC), μετέχοντας στο «πρόγραμμα καταπολέμησης της παραγωγής και εμπορίου ναρκωτικών». Εταιρεία, που είναι θυγατρική της «Blackwater», η οποία έχει μετονομαστεί σε «Xe Services» και έχει μεταφέρει την έδρα της στο Κουβέιτ!

Η άλλη ασχολία του Πενταγώνου είναι να μετρά επιθέσεις... Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, που επέβαιναν σε λεωφορείο, σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης στην επαρχία Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν.

Επίσης, επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε στην είσοδο αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο ανατολικό Αφγανιστάν, προκαλώντας το θάνατο δύο Αφγανών φρουρών. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ που ανέλαβε τηλεφωνικά την ευθύνη για την επίθεση στη βάση στο Γκαρντέζ, της επαρχίας Πάκτια, δήλωσε ότι οι νεκροί από την επίθεση είναι 27 Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες, ενώ ακόμη 34 τραυματίστηκαν. Ωστόσο οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις και οι αφγανικές αρχές το διαψεύδουν.

Στο έτερο μέτωπο του πολέμου, το Πακιστάν, Κινέζοι και Πακιστανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις «διαρροές» των Αμερικανών αξιωματούχων ότι το Πακιστάν παρέσχε πρόσβαση σε στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα προηγμένο, τροποποιημένο μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου «Blackhawk» με δυνατότητες αποφυγής των ραντάρ (stealth) που συνετρίβη ενώ μετείχε στην επιχείρηση για τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ το Μάη.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι οι «διαρροές» Αμερικανών αξιωματούχων προς αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ συνέπεσαν με ζήτημα βέτο που έθεσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, στις πτήσεις και τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η απάντηση του επικεφαλής του Πενταγώνου ήταν λακωνική ότι... αυτές οι επιχειρήσεις «προστατεύουν τις ΗΠΑ» και «ενισχύουν την εθνική μας ασφάλεια».

Τέλος, τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν στην τελευταία έξαρση της πολιτικής και εθνοτικής βίας στο Καράτσι του Πακιστάν. Ο τελευταίος κύκλος βίας ξέσπασε μετά από τη δολοφονία του πρώην βουλευτή του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) Αχμεντ Καριμντάντ από ένοπλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ