ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
Η διαφορά τους είναι στο πώς θα γίνει το ξεπούλημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ανησυχία της ότι εάν ιδιωτικοποιηθούν σήμερα οι επιχειρήσεις που προβλέπει το μνημόνιο δε θα αποφέρουν τα «επιθυμητά», εκφράζει η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που εκτιμάει ότι, έτσι όπως έχει πέσει η αξία των μετοχών τους, θα πρόκειται για ...«ξεπούλημα»! Βάζοντας πλάτες στη χυδαία προσπάθεια κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου να πείσουν το λαό ότι εκχωρώντας γην και ύδωρ στην κερδοφορία και την κερδοσκοπική δράση του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων θα σωθεί «η χώρα», η διοίκηση της ΕΣΕΕ υπερθεματίζει: «Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ ίσως είναι η τελευταία ελπίδα μείωσης του επικίνδυνου δημόσιου χρέους - περισσότερο από το 22% του ΑΕΠ - αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να επιδιώξουμε να πουλήσουμε τα "ασημικά" μας που αποτελούν και τις μόνες εγγυήσεις μας, όταν πρέπει, όπως πρέπει και όσο πρέπει». Δηλαδή, όπως αναλύει σε χτεσινή της ανακοίνωση, το ξεπούλημα είναι ένα το κρατούμενο και σωτήριο. Αυτό που προτείνουν οι μεγαλέμποροι της διοίκησης της Συνομοσπονδίας είναι πριν απ' αυτό να κάνουν το υπό ξεπούλημα προϊόν πιο «ελκυστικό»: «...να επιχειρήσουν να επενδύσουν πρώτα σε μια αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων προς πώληση, ώστε να επανακτήσουν τουλάχιστον μέρος της αξίας που έχουν απολέσει την τελευταία διετία και ιδιαίτερα το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών» και να μεταφερθεί μερικούς μήνες αργότερα το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Το τι κέρδος θα έχουν οι χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί η ΕΣΕΕ είναι ολοφάνερο: Κανένα. Το αντίθετο, μάλιστα. Μόνο που η διοίκησή της άλλων συμφέροντα εκπροσωπεί, και ομολογουμένως επάξια!

Το «φιλέτο» της ζάχαρης

Αγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι και Γερμανοί επιχειρηματίες σπεύδουν να αρπάξουν κοψοχρονιά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), μετά το πωλητήριο που έβαλε η διοίκηση της ΑΤΕ. Η προθεσμία για τις προσφορές είναι μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη.

Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, πολυεθνικές αγγλικών, γαλλικών και ρωσικών συμφερόντων, καθώς και δύο γερμανικές βιομηχανίες ζάχαρης ενδιαφέρονται για την αγορά της ΕΒΖ. Ομως η ΕΒΖ δεν είναι απλώς μια εταιρεία προς πώληση. Είναι τρία εν ενεργεία εργοστάσια ζάχαρης στην Ελλάδα, άλλα δύο στη Σερβία, πολλά ακίνητα, αποθηκευτικοί χώροι, όπως τα μεγάλα σιλό σε Πλατύ και Λάρισα, το δίκτυο διανομής, το μερίδιο αγοράς σε Ελλάδα και Βαλκάνια, καθώς και 158.000 τόνοι ποσόστωση ζάχαρης. Δεν αποκλείεται ο νέος αγοραστής να πάρει προίκα την εθνική ποσόστωση και την αγορά των Βαλκανίων και πιθανά να κλείσει τα εργοστάσια, γιατί θα μπορεί να παράγει κάπου αλλού τη ζάχαρη με φθηνότερο κόστος. Το ξεπούλημα της ΕΒΖ είναι ξεπούλημα εθνικής περιουσίας. Αυτό είναι άλλο ένα θλιβερό παράδειγμα για τα όσα επιβάλλει το μνημόνιο, η τρόικα, η ΕΕ, το ΔΝΤ σε βάρος της χώρας και του λαού και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως θα εφάρμοζε και μια κυβέρνηση της ΝΔ. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες καλούνται να αντιδράσουν άμεσα και να αντισταθούν σε αυτήν την ολέθρια πολιτική. Η ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ δεν πρέπει να προχωρήσει. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες καλούνται να παλέψουν συντονισμένα για να κρατηθεί η ΕΒΖ στη χώρα μας. Πρόκειται για μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας, καθώς σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Είναι μια βιομηχανία παραγωγική, δημιουργική και αν αναπτυχθεί θα μπορέσει να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και να επεκτείνει και τις εξαγωγές της σε όφελος των εργαζομένων, των αγροτών και συνολικότερα του ελληνικού λαού.

Στο τσιγκέλι του κόστους

Πολλές χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και της ληστρικής εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων. Οι τιμές στις ζωοτροφές τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, από τα διεθνή χρηματιστηριακά παιχνίδια στα δημητριακά και επειδή η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους - από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011- οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%. Κι από την άλλη, οι τιμές παραγωγού πέφτουν, με τρανταχτό παράδειγμα το πρόβειο γάλα. Πώς να αντέξει ένας μικρομεσαίος κτηνοτρόφος; Γιατί δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές. Είναι και η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων της ΑΤΕ κ.ά.

Είναι φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια, στη χρεοκοπία, στο σταμάτημα της παραγωγής, στην ανεργία. Αν δε δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, το ξεκλήρισμα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτο. Γι' αυτό ο αγώνας τους για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής πολιτικής.


«Παιδεία» παραγγελία από τα μονοπώλια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, είναι θαυματοποιός! Μεταξύ άλλων, μπορεί να ...τετραγωνίσει τον κύκλο, να λύσει το μυστήριο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, να μεταφράσει τη γραμμική Β` και να αποδείξει ότι είναι λάθος η θεωρία της σχετικότητας. Κι όλα αυτά, χωρίς καν να ιδρώσει.

Οπως καταλαβαίνετε - μετά τα παραπάνω - το να ξεκινήσει τη σχολική χρονιά χωρίς κανένα κενό στα σχολεία, έχοντας, όμως, διώξει καμιά 10αριά χιλιάδες εκπαιδευτικούς δίχως να προσλάβει καινούριους, αποτελεί παιχνιδάκι.

(Ιδίως όταν έχει προηγηθεί ένας ...εκπαιδευτικός «Καλλικράτης», με μόνο γνώμονα το να κοπούν κονδύλια).

Φυσικά, για την Αννα Διαμαντοπούλου μιλάμε, που, όπως δήλωσε, τα πάντα στην Παιδεία είναι «υπό έλεγχο», χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της «καλό καπετάνιο» που «φαίνεται στις φουρτούνες».

Αφού, όμως, της αρέσουν οι ...φουρτούνες, γιατί έκανε ό,τι μπορούσε για να περάσει το νομοσχέδιό της μέσα στο κατακαλόκαιρο (συζητείται την επόμενη βδομάδα στη Βουλή);

Γιατί προωθεί τον υποτιθέμενα κοινής αποδοχής από την πανεπιστημιακή κοινότητα νόμο της, όταν τα πανεπιστήμια δε λειτουργούν;

Προφανώς γιατί έχει πλήρη συναίσθηση και τού τι κάνει, και γιατί το κάνει και, κυρίως, το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Αλλωστε, δε φροντίζει να κρύψει και ιδιαίτερα το πόσο πιστεύει στην εκπαίδευση που «εναρμονίζεται» με την αγορά.

Εξ ου και έχει αναδειχθεί σε ένα κυβερνητικό στέλεχος, που με φανατισμό υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική που θέλει να «εναρμονίσει» τους πάντες και τα πάντα με τις «αγορές».

ΒΡΕ ΒΡΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟΨΕΙΣ που διατύπωσε περί κρίσης ο πάπας Βενέδικτος ο Β'! Είναι υπέρ - δήλωσε - μιας «ανθρωποκεντρικής οικονομίας», που θα «προκρίνει τον άνθρωπο και όχι το κέρδος» και θα «τεθεί στην υπηρεσία της προστασίας της εργασίας».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να υποθέσουμε ότι τις ίδιες αντιλήψεις έχει και η ...τράπεζα του Βατικανού, μία από τις πλέον δραστήριες στην Ευρώπη και παγκοσμίως; `Η, μήπως, πρόκειται για μία «εναλλακτική» τράπεζα που βάζει «τον άνθρωπο πάνω απ' τα κέρδη»;

Το ότι οι αντιλήψεις του πάπα συμπίπτουν και φραστικά πολύ με τις απόψεις του ...ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτουμε ότι είναι εντελώς ...τυχαίο.

Ο φόρος Τόμπιν

Με αφορμή τη γερμανογαλλική συμφωνία για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ορισμένοι επιχειρούν να ξαναζεστάνουν το μύθο για τον περιβόητο «φόρο Τόμπιν», στις συναλλαγές που γίνονται στα χρηματιστήρια. Τι είναι ο «φόρος Τόμπιν»;

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, στα διάφορα χρηματιστήρια του κόσμου άρχισε να διογκώνεται και να αποκτά νέες διαστάσεις το ποντάρισμα, το παιχνίδι με τα διάφορα νομίσματα και το συνάλλαγμα διαφόρων χωρών. Μια χούφτα κεφαλαιοκρατών, έχοντας συγκεντρώσει τεράστια κεφάλαια από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, εγκαταστάθηκαν σε πολυτελή γραφεία και έχοντας πέντε - έξι τηλέφωνα στη διάθεσή τους, έκαναν επάγγελμα την εκμετάλλευση των διαφορών, που πάντα υπήρχαν, στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων διαφόρων χωρών. Αγόραζαν, για παράδειγμα, το γιαπωνέζικο γιεν όταν ήταν φτηνό και κέρδιζαν έναντι του γερμανικού μάρκου που ήταν φτηνότερο, ή πουλούσαν δολάρια όταν το αμερικανικό νόμισμα ανέβαινε και ξεφορτώνονταν τις στερλίνες. Οι ποσοστιαίες διαφορές με γυμνό μάτι φαίνονται - και είναι - ελάχιστες. Οταν όμως γίνεται λόγος για τεράστιους όγκους συναλλαγών, ο καθένας καταλαβαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα, το κέρδος, είναι τεράστιο.

Στα πλαίσια των επεξεργασιών που έκαναν τότε διάφοροι οικονομολόγοι, με κύριο γνώμονα και κριτήριο τη στήριξη αυτής της κερδοσκοπικής δράσης του κεφαλαίου, είχαν διατυπωθεί προτάσεις για τον τρόπο που αφενός οι κερδοσκοπικές συναλλαγές, αλλά μαζί και τα κέρδη από αυτές θα αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση. Σε αυτά τα πλαίσια ο οικονομολόγος Τόμπιν είχε διατυπώσει την πρόταση, οι υποχρεώσεις από παρόμοιες συναλλαγές να εξαντλούνταν με την επιβολή ενός ειδικού φόρου επί των συναλλαγών, πρόταση που βεβαίως άφηνε στο απυρόβλητο το προϊόν της συναλλαγής, που ήταν τα κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων που αποσπούσε το κεφάλαιο.

Η πρόταση για το «φόρο Τόμπιν», δεν επιβλήθηκε, αποτέλεσε όμως έκτοτε την πανάκεια, που αντέτειναν κύρια οι εκπρόσωποι των διαφόρων ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων, όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με διάφορες πλευρές της σαπίλας και της σήψης του καπιταλισμού. Στην Ελλάδα, θόρυβο με το «φόρο Τόμπιν» προκάλεσε ως πολιτική δύναμη κύρια ο ΣΥΝ, αλλά έμμεσα και το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις ελεγχόμενες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ειδικά την εποχή που διακινούσαν το σύνθημα «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη», ποντάροντας στον εξανθρωπισμό του συστήματος και την ελεημοσύνη των καπιταλιστών.

Τι ακριβώς αποφάσισαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δεν το γνωρίζει ακόμα κανείς. Δεν έχει όμως σημασία. Μπορεί να είναι ένας φόρος για κάθε τραπεζική συναλλαγή, που τελικά θα την πληρώσουν οι πελάτες των τραπεζών, μπορεί πράγματι να είναι φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών... Με απόλυτη ακρίβεια όμως γνωρίζουμε, ότι οποιοιδήποτε φόροι στις οποιεσδήποτε χρηματιστηριακές συναλλαγές των κεφαλαιοκρατών δεν αλλάζουν στο παραμικρό την ουσία και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ούτε θέτουν σε αμφισβήτηση τη βάρβαρη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς, επίθεση που μόνο με συνεπή αγωνιστική παρέμβαση και με Λαϊκό Μέτωπο μπορεί να ανατραπεί.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ